Gre za še enega od pozabljenih receptov iz otroštva, ki ga ponovno odkrivam.
Zraven najbolj paše pire krompir. S tako kombinacijo dobimo nasiten in slasten obrok. Omako oziroma zos zelo priporočam vsem ljubiteljem stročjega fižola.
Sestavine za omako iz stročjega fižola za 4 osebe:
- 500 g stročjega fižola
- 300 g korenja
- 80 g čebule
- sol
- poper
- 1 do 1,2 l vode
- 1 zvrhano jedilno žlico polnozrnate pirine (ali katere druge) moke
- 1 jedilno žlico paradižnikove mezge
- 1/2 čajne žličke sladke rdeče paprike
- 1 dl hladne vode
- 2 + 2 jedilni žlici olja
- par vejic svežega marajona (ali ščep suhega).
Sestavine za pire krompir:
- 800 do 1000 g krompirja
- 2 do 3 dl rastlinskega mleka
- 1 jedilno žlico kokosovega masla
- vodo za kuhanje
- ščep soli.
Priprava:
1) Stročji fižol operemo, otrebimo in narežemo na približno tri centimetre dolge koščke. Korenje olupimo in narežemo na debelejše kolobarje. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo.
2) V večjo kozico damo olje in ga segrejemo, dodamo čebulo in jo pražimo, da postekleni. Dodamo stročji fižol in korenje, solimo in popramo, premešamo ter dušimo pet minut. Zalijemo z litrom vode in skuhamo do mehkega (15 do 20 minut). Če je povrelo preveč vode, je še malenkost dodamo.
3) V manjši kozici segrejemo olje, dodamo zvrhano jedilno žlico moke in hitro premešamo. Dodamo jedilno žlico paradižnikove mezge, pol čajne žličke sladke rdeče paprike in premešamo. Počasi dolivamo hladno vodo in hitro mešamo, da dobimo gladko, vendar gosto omako, v kateri ne sme biti grudic.
4) Omako dodamo k stročjemu fižolu. Dodamo vejice svežega marajona. Premešamo in pokuhamo še približno dve minuti, da se omaka nekoliko zgosti.
5) Za pripravo pire krompirja priporočam, da sledite navodilom: Kako pripraviti najboljši krompirjev pire?
6) Na krožnik najprej nadevamo porcijo pire krompirja in poleg dodamo stročji fižol v omaki. Postrežemo takoj.
Še več okusnih receptov boste našli tukaj.