Pri nas se ponavadi znajdejo na meniju ob praznikih. Še tako zahteven jedec bo segel po njih, ker imajo slasten videz in ker navdušijo z okusom. Idealna so tudi za družbo ob kozarcu piva. Pri nas vedno zmagajo.
Sestavine za 10 škotskih jajc:
- 1 kg mletega mesa
- 2 rezini belega kruha (brez skorje)
- 0,5 dl mleka
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- 1 žlica domače suhe vegete
- sol po okusu
- 1/4 žličke mletega popra
- 1/4 žličke kosmičev suhega čilija
- 1/4 žličke cury
- žlica svežega nasekljanega peteršilja
- 10 jajc + 2 jajci za paniranje
- moka za paniranje
- krušne drobtine za paniranje
- 1/2 l olja za cvrtje
Postopek za slastna škotska jajca:
1) Kruhovim rezinam odstranimo skorjo in kruhovo sredico namočimo v mleku. Ko se kruh popolnoma navlaži, dodamo meso in vse začimbe ter vse skupaj temeljito pregnetemo.
2) Jajca skuhamo in olupimo. Ko se jajca ohladijo, vsako povaljamo v moki.
3) Mesno maso razdelimo na 10 kosov teže cca. 110 g. Kupček mesa sploščimo v večjo pleskavico, na sredino damo jajce in ga oblečemo v mesno maso. Postopek ponovimo še z ostalimi jajci.
4) Nastavimo si 3 posodice za paniranje: v prvo nasujemo moko, v drugi stepemo 2 jajci + 2 žlici vode, v tretjo nasujemo krušne drobtine. Jajca spaniramo.
5) V posodo nalijemo toliko olja, da bodo jajca do polovice v olju. Ko je olje dovolj vroče, na srednji temperaturi ocvremo jajca cca. 8 minut, 4 minute na eni strani in 4 minute na drugi strani.
Slasten tek!
Še več okusnih receptov najdete tukaj.