Kaki: Zdravilni zlati sadež

Moje zdravje > Prehrana | piše: Katka Kos | 7.9.2024
Ste vedeli, da kaki ne vsebuje maščob in da je vir prehranskih vlaknin in več mikrohranil? Preberite, zakaj je prav, da posežete po njem.
	Kaki je izredno okusen sadež. (foto: Freepik.com)
Kaki je izredno okusen sadež. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kaki raste tudi v Sloveniji, gojijo ga predvsem v Slovenski Istri, na Vipavskem in v Goriških Brdih. Je rumene, oranžne ali rdeče barve. Obira se od konca septembra do začetka decembra. Je sladek, nekatere sorte pa imajo tudi trpek okus.

Pri nakupu kakija bodite pozorni, da sadeži niso poškodovani, da so lepo čvrsti, da niso že preveč mehki. Bolje je kupiti manj zrele sadeže, saj se proces zorenja nadaljuje tudi, ko jih prinesemo domov. Če želite zorenje pospešiti, kakije zaprite v posodo skupaj z jabolki ali bananami.

Kaki vsebuje veliko sladkorjev
Če imate radi kaki, potem veste, da je ta sadež zelo sladek. Vsebuje veliko sladkorjev (predvsem glukozo in fruktozo), pa tudi vlaknine in ostala mikro hranila, kot so vitamin C, beta karoten in vitamin A, med minerali pa prevladuje kalij. Kaki vsebuje tudi številne antioksidante.
Kaki je zdrav, preprečuje razvoj kroničnih bolezni, vključno z arterosklerozo in drugimi srčno-žilnimi obolenji.

Nasveti za pripravo kakija
Še najboljši je svež, ravno prav zrel sadež, tega si lahko privoščimo za malico, dal nam bo veliko energije. Če je sadež mehkejši, ga lahko pojemo z žlico, izboljšamo pa ga lahko tudi tako, da v skodelico damo kaki, ga pretlačimo in dodamo nekaj žlic grškega ali navadnega jogurta.

Če imamo na zalogi veliko kakija, ga lahko zamrznemo. To storimo tako, da kakije spasiramo, dodamo sok limone, da ne porjavi, nato pa zapakiramo v manjše vrečke in hranimo v zamrzovalniku do šest mesecev. Takšen kaki lahko kasneje porabimo za sladice, dodamo v smuti, itd.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Rak v Sloveniji: kaj delamo dobro in kje zaostajamo?

Dr. Thomas Hofmarcher, avstrijski zdravstveni ekonomist...

5 nasvetov, kako odmašiti nos in očistiti sinuse

Imate težave z zamašenimi sinusi in nosom? Kako si lahk...

Znano je, kdo prejme Mojaleta darila!

Tudi za novembrski darilni paket je bilo veliko zaniman...

Poznate to rastlino? Ščiti pred nevarnim holesterolom in sladkorno boleznijo

Spada med najstarejše rastline, ki jih uporabljamo, tak...

Bodite pozorni, vaš jezik lahko razkriva te hude bolezni!

Ali ste vedeli, da je jezik eden prvih pokazateljev, da...

Odličen spanec: Zvečer naredite te preproste telesne vaje

Pred spanjem se zibljite sem ter tja, vse počnite počaa...

Zelenjava, ki krepi imunski sistem

Vsa zelenjava je zdravilna, določena skupina le te pa š...

Življenje v skladu z dušo: 6 nasvetov

Preverite, kako se ponovno povezati s svojo dušo in ji ...

Nadležni kašelj lahko pozdravite v nekaj trenutkih!

S tem enostavnim in naravnim receptom, ki ga naredite t...

Zimska utrujenost ali pomanjkanje železa? Kako razlikovati med obema

Ko pride zima, dnevi postanejo kratki, svetlobe je manj...

Kako prepoznate energijskega vampirja? Je v vaši bližini?

Ste čustveno izčrpani po pogovoru s prijateljem, sodela...

Osebna izkušnja: Ali žvrkljanje olja v ustih res vpliva na zdravje?

Poznate metodo žvrkljanja olja v ustih? Na lastni koži...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.