Toplota
Dolgotrajno izpostavljanje visokim temperaturam ne pomeni nič dobrega za kavo, zato jo ne shranjujemo v bližini štedilnika ali pečice. Najvišja priporočljiva temperatura za shranjevanje kave je sobna temperatura, torej do okoli 24°C.
Svetloba
Tudi svetloba lahko negativno vpliva na kavo. Priporočljivo je, da jo hranimo na temnem mestu. Posode za shranjevanje naj ne prepuščajo svetlobe (stekleni kozarci in posode torej odpadejo). To je še posebej
pomembno, če posoda s kavo stoji na odprti polici ali kuhinjskem pultu.
Vlaga
Za shranjevanje kave niso primerna mesta, ki so izpostavljena vlagi. To so lahko hladilnik, police v bližini štedilnika, predvsem pa police nad kuhinjsko napo. Kavo shranjujemo na suhem, zato moramo za to izbrati omaro oz. mesto, ki to zagotavlja.
Zrak
Za shranjevanje kave so najbolj primerne posode, ki ne prepuščajo zraka. Ko vrečko s kavo odpremo,vsebino pretresemo v kovinsko ali keramično neprodušno posodo. Če jo še naprej hranimo v vrečki, zelo
verjetno ne bomo mogli zagotoviti, da zrak ne bo prišel v notranjost.
Manjša pakiranja
Včasih zaradi ugodnejše cene izberemo večja pakiranja kave, a žal to lahko vpliva na njeno kakovost. Priporočljivo je, da odprto vrečko kave uporabimo v 1-2 tednih. Po tem času lahko začne izgubljati okus.
Če pri vas doma kavo pijete sami in to le 1x ali 2x dnevno, jo kupujte v manjših pakiranjih. Večja pakiranja pridejo v poštev v gospodinjstvih, kjer več članov uživa kavo in v večjih pisarnah, kjer pravočasna poraba večjih pakiranj ne predstavlja težav.
Shranjevanje v hladilniku/zamrzovalniku
V preteklih letih je bilo kar nekaj govora o shranjevanju različnih prehranskih izdelkov v hladilniku in zamrzovalniku, med njimi tudi shranjevanje kave. Hladilniki prav zagotovo niso primerni za to, ker
vsebujejo vlago. Tudi če kavo hranimo v hladilniku v posodi, ki dobro tesni, še vedno lahko pride do nihanja vlažnosti zaradi menjave hladnega in toplega zraka, ko posodo vzamemo iz hladilnika. Ena
najboljših stvari, ki jih lahko naredimo za kavo je, da ostane suha. Na spletu je tudi kar nekaj zagovornikov zamrzovanja celih kavnih zrn in doma sveže mlete kave. Do sedaj še ni bilo dokazano, da zamrzovanje podaljša življenjsko dobo kave, je pa dokazano, da pri procesu zamrzovanja in odmrzovanja prav tako nastaja vlaga.
Ga. Tadeja svoje praktične in ustvarjalne ideje deli tudi na strani https://preprostoinlepo.si/