Kako pravilno shranjevati kavo, da bo ohranila aromo in okus?

Pravilno shranjevanje kave je prav tako pomembno kot pravilna priprava kave. Da bi kava ohranila svojo aromo in okus, moramo pri shranjevanju upoštevati dejavnike, kot so toplota, svetloba, vlaga in zrak. Vsak od naštetih dejavnikov lahko negativno vpliva še na tako skrbno pripravljeno skodelico kave.
Kava bo ohranila okus in vonj le, če jo boste pravilno shranili. (Foto: Freepik.com)
Kava bo ohranila okus in vonj le, če jo boste pravilno shranili. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Toplota
Dolgotrajno izpostavljanje visokim temperaturam ne pomeni nič dobrega za kavo, zato jo ne shranjujemo v bližini štedilnika ali pečice. Najvišja priporočljiva temperatura za shranjevanje kave je sobna temperatura, torej do okoli 24°C.

Svetloba
Tudi svetloba lahko negativno vpliva na kavo. Priporočljivo je, da jo hranimo na temnem mestu. Posode za shranjevanje naj ne prepuščajo svetlobe (stekleni kozarci in posode torej odpadejo). To je še posebej
pomembno, če posoda s kavo stoji na odprti polici ali kuhinjskem pultu.

Vlaga
Za shranjevanje kave niso primerna mesta, ki so izpostavljena vlagi. To so lahko hladilnik, police v bližini štedilnika, predvsem pa police nad kuhinjsko napo. Kavo shranjujemo na suhem, zato moramo za to izbrati omaro oz. mesto, ki to zagotavlja.

Zrak
Za shranjevanje kave so najbolj primerne posode, ki ne prepuščajo zraka. Ko vrečko s kavo odpremo,vsebino pretresemo v kovinsko ali keramično neprodušno posodo. Če jo še naprej hranimo v vrečki, zelo
verjetno ne bomo mogli zagotoviti, da zrak ne bo prišel v notranjost.

Manjša pakiranja
Včasih zaradi ugodnejše cene izberemo večja pakiranja kave, a žal to lahko vpliva na njeno kakovost. Priporočljivo je, da odprto vrečko kave uporabimo v 1-2 tednih. Po tem času lahko začne izgubljati okus.
Če pri vas doma kavo pijete sami in to le 1x ali 2x dnevno, jo kupujte v manjših pakiranjih. Večja pakiranja pridejo v poštev v gospodinjstvih, kjer več članov uživa kavo in v večjih pisarnah, kjer pravočasna poraba večjih pakiranj ne predstavlja težav.

Shranjevanje v hladilniku/zamrzovalniku
V preteklih letih je bilo kar nekaj govora o shranjevanju različnih prehranskih izdelkov v hladilniku in zamrzovalniku, med njimi tudi shranjevanje kave. Hladilniki prav zagotovo niso primerni za to, ker
vsebujejo vlago. Tudi če kavo hranimo v hladilniku v posodi, ki dobro tesni, še vedno lahko pride do nihanja vlažnosti zaradi menjave hladnega in toplega zraka, ko posodo vzamemo iz hladilnika. Ena
najboljših stvari, ki jih lahko naredimo za kavo je, da ostane suha. Na spletu je tudi kar nekaj zagovornikov zamrzovanja celih kavnih zrn in doma sveže mlete kave. Do sedaj še ni bilo dokazano, da zamrzovanje podaljša življenjsko dobo kave, je pa dokazano, da pri procesu zamrzovanja in odmrzovanja prav tako nastaja vlaga.

Ga. Tadeja svoje praktične in ustvarjalne ideje deli tudi na strani https://preprostoinlepo.si/

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Ustvarjajte z vnuki: božično-novoletni okraski, venček, umetnine iz slanega testa ...

Ustvarjajte sami. Se vam zdi izdelava okrasnega venčka ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Belokranjska pogača

Jožica predstavlja originalni zaščiteni recept za Belok...

TOP 3 evropske božične kulinarične uspešnice

Izbrskali smo božične recepte za tradicionalne angleške...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Portorož in Piran sta si nadela novo praznično preobleko

Turistično združenje Portorož je to soboto ob 16.30 v P...

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.