Kako prepoznati pravi med?

Ponujajo nam različne vrste dražjega, cenejšega medu. Toda, kako kupiti pravega, kako vedeti, da je med naravni, brez odvečnih dodatkov in primesi? Povsem enostavno!
	Pravi med kristalizira. (foto: Freepik.com)
Pravi med kristalizira. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
»Lažni med« je enake barve in okusa, kakor pravi, narejen pa je iz gostega sladkornega sirupa z okusom po cvetlicah. V resnici ga je naredil človek, niso ga nabrale čebele, prodaja pa se kot med, ki ne kristalizira.

Pri proizvodnji nepravega medu se najpogosteje uporablja koruzni sirup in melasa. Da se iz koruznega sirupa naredi medu podobna snov, ga je potrebno segreti, zaradi tega pa nastaja hidroksimetilfurfural, to je snov, ki je lahko toksična. Njeno prisotnost lahko odkrijemo le z laboratorijskimi testi.

Umetni med proizvajajo tudi iz pravega medu, dodajo pa mu sladkor in nekatere kisline.

Med kristalizira
Eden najbolj gotovih pokazateljev, da med ni pravi, je ta, da na njem piše, da ne kristalizira. Kristalizacija je namreč popolnoma naravna stvar. Če vas moti kristalizacija medu, ga lahko nazaj v tekoče stanje spravite enostavno: segrejete ga do 45 stopinj Celzija. Te meje pa ne smete preseči, v nasprotnem bo izgubil vse zdravilne lastnosti.

Pravi med
Ko kupujete med, preberite iz česa je sestavljen. Ne sme vsebovati nobenih dodatnih sladil ali vode. Še najbolje je, da ga kupite od lokalnega čebelarja.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

TELOVADIMO: Kako izboljšati gibljivost ramenskega obroča (+ video)?

Danes ima veliko ljudi bolečine v ramenskem obroču. Raz...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (14.10 - 20.10. 2024)?

Sonce se bo v tednu pred vami še nahajalo v znamenju te...

Mesec kibervarnosti posvečen smishingu: prevari z lažnimi SMS-sporočili za krajo podatkov

Vsako leto oktobra poteka kampanja ozaveščanja o nevarn...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Metka Klevišar: ZDRAVNIK, KI GA NOSIMO V SEBI

Medicina res veliko zmore, vedno več in tega smo lahko ...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Odličen recept: Mlečni kruh z drožmi

Mlečni kruh z drožmi je še posebej puhast in mehak. Sa...

Izšla je oktobrska revija Vzajemnost 2024

Ste med tistimi, ki v trgovini skrbno preberejo označbe...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (7.10 - 13.10. 2024)?

Odnosi bodo z energijo Sonca v znamenju tehtnice skladn...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.