Kako shujšati v menopavzi?

Na vrhuncu menopavze so bili moji kilogrami neobvladljivi. Kot radi rečejo: vzhajala sem kot krof. Ob tem, da so mi prijale same nezdrave reči, sladkarije, itd. Ko sem bila stara 52 let je bilo že za menoj temeljito čiščenje in pospravljanje življenja.
Danes dajem prednost ljudem ter socialnemu druženju. (foto: osebni arhiv)
Danes dajem prednost ljudem ter socialnemu druženju. (foto: osebni arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Odmaknila sem se od okolja in ljudi, ki so v meni povzročali stres in nelagodje. To je bil prvi pogoj, da bo nov življenjski slog tudi deloval.

Okrog mojega 52. leta sem imela preko 84 kg, velika pa sem 1,70 . Toliko kilogramov sem imela le še pred svojim porodom, torej pred 28 leti.

Pričela sem hoditi v fitnes in upoštevala sem nasvete strokovnjakov glede prehrane. Torej, 5 obrokov na dan. Čim manj maščob, zdravi ogljikovi hidrati, veliko sadja ipd.Saj vam je to vse še kako znano. Izgubila sem nekaj kilogramov, oblika telesa se je popravila, tonus mišic, drža.In pri tem je ostalo. Opazila pa sem, da se je koža na obrazu hitreje starala in povešala. Kot, da je ta intenzivna vadba pospešila proces staranja v telesu. Izgledala sem utrujena.

Kilogrami niso in niso padli pod številko 81. Tudi način prehranjevanja mi nekako ni ustrezal. Imela sem vtis, da neprestano nekaj jem ter, da mi misli stalno uhajajo k hrani. Nekaj časa sem tudi pisala vsak grižljaj, ki sem ga dala v usta. To me je še bolj frustriralo, saj nisem razumela, kaj delam narobe in zakaj ne morem shujšati. Kje se je zataknilo? Kaj je vzrok, da kilogrami ne skopnijo?

Občasno sem obiskovala tudi katero izmed vodenih vaj v fitnesu. Ob neki priliki mi je vaditelj pred vsemi mladimi in manj mladimi vadečimi hladno rekel, da sem za tovrstvno vadbo prestara in da zanjo nimam več dovolj kondicije in moči. Seveda me je to prizadelo in mi hkrati dalo tudi misliti. Morda pa je res z mojim načinom vadbe in prehranjevanjem nekaj narobe, da se me kilogrami tako trdovratno držijo? Gledala sem ženske mojih let in starejše, ki so hodile k posebni vadbi za starejše. Niso mi delovale fit. Menim pa tudi, da je ločena vadba za starejše žaljiva in sem načelno proti temu, da se ljudi segmentira po starosti. 

V začetku leta 2017 sem se pri svojih 54 letih ter že v menopavzi (zadnjo menstruacijo sem imela v 53. letu), po daljšem temeljitem študiju vpliva različne vadbe in hrane na telo odločila, da pričnem znova in drugače. In sama. Upoštevala sem nekatera novejša znanstvena dognanja, o katerih pa se pri nas še ne govori.Moj življenjski slog sem zastavila takole:

• Ukvarjam se le z takim gibanjem, ki v mojem telesu ne povzroči dodatnega stresa in izločanja kortizola. Pričela sem hoditi na dolge sprehode in pa vaditi jogo po svojem sistemu, ki sem ga kasneje imenovala LZZ joga.

• Iz prehrane sem radikalno izločila ves sladkor, vključno z ogljikovimi hidrati. Občasno jem žitarice, kot napr.: proseno kašo, ječmen, ajdo itd. Jem tudi bistveno manj sadja kot prej, pa še to nesladkega.• Nekajkrat na teden jem meso. Ne veliko, nekaj pa vseeno. Jajca jem praktično vsak dan, za zajtrk. Vendar brez kruha.

• Moj energetski vir so postale maščobe. Na splošno jem več mastne hrane: polnomastno mleko (kefir si delam sama), avokado, mastne ribe, slanino itd. Ta hrana mi daje dolgotrajen občutek sitosti, tako da pojem le dva obroka dnevno.

• Bistveno več jem zelene zelenjave: ohrovt, solata, ter tudi vso ostalo sezonsko zelenjavo.

• Če mi prija, popijem kozarec ali dva vina. Včasih tudi viski.

• Spim vsaj 7-8 ur dnevno. Le med spanjem se namreč hujša. Med spanjem se telo tudi najlažje znebi stresa, ki se je v njem nakopičil preko dneva.

• Jem le znotraj 8 ur dnevno. Preostalih 16 ur se postim.

Tega sistema se ne držim kot pijanec plota in tako kot sem se pred leti svojega vegetarianstva; strogo in neizprosno, kar je povzročilo tudi veliko socialno osamitev. Takrat je bila za mene primerna le vegi sredina. Ne! Danes dajem prednost ljudem ter socialnemu druženju (družini, prijateljem). To pomeni, da včasih pojem košček torte, žemljico itd.Vendar brez občutka krivde. Svoj slog poznam in že naslednji dan se lahko vrnem v znane tirnice. Ljudje so kljub temu pomembnejši od prehrambenih navad, na katere gledam kot na svojo dolgoročno stalnico.

Telo se je prenehalo oklepati maščobnega oklepa in kilogrami so se pričeli topiti.  Oktobra 2017 sem imela 73 kg, aprila 2018 pa 75 (za menoj so Velikonočni prazniki). Moj življenjski slog ni dieta, ampak je način življenja, ki je lahko trajen. Mojemu telesu prija. Izgubila sem tudi večino celulita, ne pa tudi mišične mase. Navkljub izgubi skoraj 10 kilogramov, ni moje telo nič bolj ohlapno. Ravno nasprotno! V svoji koži se dobro počutim. Menim, da je v menopavzi in kasneje potrebno prilagoditi, spremeniti svoj prehrambeni slog in vadbe. Način, po katerem živim sama, daje rezultate. In temelji na znanstveni osnovi, novih dognanjih, o katerih pa se pri nas še malo govori. Nedavni krvni testi so pokazali, da je moja kri v odlični formi (tudi biokemični: holesterol, sladkor, minerali...).

Učinkuje lahko tudi pri vas. Ni razloga, da ne bi. V nadaljevanju bom svoj način prehranjevanja podrobno obrazložila. Vsak teden se bom posvetila eni pomembni temi s ciljem, da tudi vi na tak način izgubite tistih nekaj kilogramov okrog pasu in bokih. Da bomo v poletnih oblekah lahko zablestele v svoji polni, zreli lepoti. Vse to velja za oba spola. 

Lepa zdrava zadovoljna ni usoda, ampak izbira.

Vesna Cetinski, avtorica portala Lepa, zdrava, zadov oljna, bo svoje izkušnje delila tudi z bralci portala MojaLeta.si. Še več o njej pa boste našli tukaj in tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.