Kako pripravimo najboljšo mučkalico?
Sestavine za mučkalico s svinjskim mesom:
800 g svinjskega mesa (svinjski vrat, rebra ali pleče)
4 velike rdeče paprike
2 zelene paprike
2 rumene paprike
4 srednje veliki paradižniki
2 veliki čebuli
4 stroki česna
2 žlici olja
1 žlička mlete sladke paprike
1 žlička mlete pekoče paprike
sol in poper po okusu
1 lovorjev list
100 ml vode ali juhe
Svež peteršilj za okras
PREBERITE TUDI: Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako
Recept za mučkalico po korakih:
Meso narežite na grižljaj velike kose. Če uporabljate svinjski vrat, rebra ali pleče, poskrbite, da odstranite morebitne večje kosti.
Paprike narežite na trakove. Paradižnike olupite in narežite na kocke. Čebulo narežite na tanke rezine, česen drobno sesekljajte.
V velikem loncu ali globoki ponvi segrejte 2 žlici olja. Nato dodajte čebulo in jo pražite na srednjem ognju, dokler ne postane prosojna in rahlo zlato rjava.
Narezano meso položite v lonec in ga pražite, dokler se ne zapeče z vseh strani. Meso naj rahlo porjavi, da pridobi okus.
Nato dodajte narezane paprike in sesekljan česen. Pražite nekaj minut, da se paprike nekoliko zmehčajo in sprostijo svoje arome.
Nato dodajte narezane paradižnike. Dobro premešajte, da se paradižniki enakomerno razporedijo med ostale sestavine.
Sedaj je čas za mleto sladko papriko, mleto pekočo papriko (po želji), sol, poper in lovorjev list. Dobro premešajte, da se začimbe enakomerno razporedijo.
Dodajte lonček vode ali juhe. Pokrijte lonec s pokrovom in zmanjšajte ogenj na nizko temperaturo. Pustite, da se mučkalica počasi kuha približno 30-45 minut, dokler meso ni mehko in zelenjava kuhana.
Občasno premešajte in po potrebi dodajte še malo vode ali juhe, da jed ostane sočna.Ko je mučkalica kuhana, odstranite lovorjev list. Posujte s svežim sesekljanim peteršiljem.
Bosansko mučkalico postrezite vročo, najbolje s svežim belim kruhom ali pečenim krompirjem. Odlična je tudi s kislimi kumaricami ali drugo vloženo zelenjavo.
Naši gostitelji so nam mučkalico postregli s kajmakom in stopljenim sirom.
PREBERITE TUDI: Ideja za kosilo: Pražena jetrca z žajbljem
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.