Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razumemo kot mešati ali mečkati. Za pripravo mučkalice se pogosto porabijo ostanki mesa z žara, ki ga pripravimo skupaj z zelenjavo. Od kje točno prihaja prvotni recept je malo nejasno, viri najpogosteje omenjajo okolico Leskovaca.
Mučkalica (Foto: Karmen Valant)
Mučkalica (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Sestavine za mučkalico s svinjskim mesom:

800 g svinjskega mesa (svinjski vrat, rebra ali pleče)
4 velike rdeče paprike
2 zelene paprike
2 rumene paprike
4 srednje veliki paradižniki
2 veliki čebuli
4 stroki česna
2 žlici olja
1 žlička mlete sladke paprike
1 žlička mlete pekoče paprike
sol in poper po okusu
1 lovorjev list
100 ml vode ali juhe
Svež peteršilj za okras

PREBERITE TUDI: Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Recept za mučkalico po korakih:

Meso narežite na grižljaj velike kose. Če uporabljate svinjski vrat, rebra ali pleče, poskrbite, da odstranite morebitne večje kosti.

Paprike narežite na trakove. Paradižnike olupite in narežite na kocke. Čebulo narežite na tanke rezine, česen drobno sesekljajte.

V velikem loncu ali globoki ponvi segrejte 2 žlici olja. Nato dodajte čebulo in jo pražite na srednjem ognju, dokler ne postane prosojna in rahlo zlato rjava.

Narezano meso položite v lonec in ga pražite, dokler se ne zapeče z vseh strani. Meso naj rahlo porjavi, da pridobi okus.

Nato dodajte narezane paprike in sesekljan česen. Pražite nekaj minut, da se paprike nekoliko zmehčajo in sprostijo svoje arome.

Nato dodajte narezane paradižnike. Dobro premešajte, da se paradižniki enakomerno razporedijo med ostale sestavine.

Sedaj je čas za mleto sladko papriko, mleto pekočo papriko (po želji), sol, poper in lovorjev list. Dobro premešajte, da se začimbe enakomerno razporedijo.

Dodajte lonček vode ali juhe.  Pokrijte lonec s pokrovom in zmanjšajte ogenj na nizko temperaturo. Pustite, da se mučkalica počasi kuha približno 30-45 minut, dokler meso ni mehko in zelenjava kuhana.

Občasno premešajte in po potrebi dodajte še malo vode ali juhe, da jed ostane sočna.Ko je mučkalica kuhana, odstranite lovorjev list. Posujte s svežim sesekljanim peteršiljem. 

Bosansko mučkalico postrezite vročo, najbolje s svežim belim kruhom ali pečenim krompirjem. Odlična je tudi s kislimi kumaricami ali drugo vloženo zelenjavo.

Naši gostitelji so nam mučkalico postregli s kajmakom in stopljenim sirom.

PREBERITE TUDI: Ideja za kosilo: Pražena jetrca z žajbljem

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Mučkalica Recept Jedi
Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Cimetove rolice

Pecivo, ki se prileže med tednom po kosilu, med praznik...

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Recept za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recept za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okus...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Priprava ozimnice: 4. recepti za vlaganje zelenjave za ozimnico

Vlaganje zelenjave za ozimnico je prijetno in koristno ...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.