Kalij je mineral, ki pomaga zniževati previsok krvni tlak. Zadnje raziskave pa so pokazale še, da je ta nujno potreben tudi za ženske, ki so v menopavzi, saj ta znatno zmanjša možnost za nastanek možganske kapi.
Študija o tem je trajala kar 11 let, vanjo je bilo zajetih več kot 90 tisoč žensk, ki so bile v obdobju menopavze in stare od 50 do 79 let. Pokazalo se je, da imajo tiste ženske, ki so dnevno uživale dovolj kalija, za več kot 12 odstotkov manjšo možnost, da doživijo možgansko kap. Vse te ženske pa so bile pred pričetkom raziskave popolnoma zdrave in niso kazale nobenih možnosti za možgansko kap.
Raziskava pa je pokazala tudi, da imamo v svoji prehrani dnevno premalo kalija. Priporočena dnevna doza je 4700 miligrama, a to kvoto je izpolnjevalo le dva odstotka vprašanih. To pa pomeni, da večina ljudi ne uživa dovolj kalija, minerala, ki je zelo pomemben tudi za zdravje kosti, mišic, ščiti srce in ščiti pred možgansko kapjo.
Veliko kalija vsebujejo naslednja živila: en krompir ga vsebuje že 1081 mg, pol skodelice kuhanega belega fižola ga vsebuje 885 mg, pol skodelice posušenih marelic ga vsebuje 755 mg, četrt skodelice paradižnikovega pireja ga vsebuje 594 mg in ena skodelica soka surovega korenja ga vsebuje 689 mg.
Ta živila pa poleg kalija vsebujejo tudi druge, zelo zdrave in za organizem pomembne minerale in vitamine, ki pomagajo ščititi zdravje srca, zvišujejo imunsko odpornost, izboljšujejo prebavo in dvigujejo raven energije.
Povzeto po www.lifepressmagazine.com