Kis štirih tatov okrepi imunski sistem in uničuje mikrobe

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mo. S. | 27.11.2024
Kis štirih tatov je dolgo veljal za legendo, po kateri so ga v srednjem veku uporabljali tatovi, ki so plenili po domovih umrlih za kugo. Danes znova spoznavamo, kako neverjetne zdravilne lastnosti ima.
Kis je močno naravno zdravilo. (foto: pixabay.com)
Kis je močno naravno zdravilo. (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kis štirih tatov poznamo tudi po imenu kugin kis, saj so se v srednjem veku z njim namazali, preden so imeli opravka z mrtvimi, kot zaščito pred okužbami. Danes se z njim pred kugo ne ščitimo več, ga pa uporabljamo v številne druge namene.

Lahko ga pijemo (dve žlici kisa razredčimo z dvema decilitroma vode), uporabljamo v kozmetiki kot tonik za obraz (žlico kisa razredčimo z dvema decilitroma ohlajene prekuhane vode), odličen pa je tudi kot razkužilo.

Kis štirih tatov deluje kot spodbujevalec imunskega sistema in ščiti pred okužbami. Mnogi nanj prisegajo kot na najbolj učinkovito zdravilo zoper gripo in prehlad.
 
PREBERITE TUDI: Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Osnova za kis štirih tatov so sivka, rožmarin, timijan in žajbelj, ki jim dodamo še druga zdravilna zelišča. Namočimo v dva litra jabolčnega kisa iz ekološko pridelanih jabolk, ki naj ima »matico« - ne sme biti precejen, in namakamo štiri tedne. Precedimo in začnemo uporabljati.

Sestavine:
2 žlici posušenega timijana
2 žlici posušenega rožmarina
2 žlici posušenega žajblja
2 žlici posušene sivke
2 žlici posušenih listov mete
4 do 8 strokov sesekljanega česna
½ žličke poprovih zrn
½ žličke celih klinčkov
1 liter jabolčnega kisa z matico

Priprava:
V kozarec za vlaganje vlijemo kis in mu dodamo zelišča. Pokrijemo in pustimo na soncu 7 do 10 dni. Precedimo v steklenico in uporabimo, kot je opisano zgoraj.
 
Viri:
The Scientific American Encyclopedia of Formulas
Fourthievesvinegar.org

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

6 znakov, da vaš metabolizem deluje prepočasi

V prispevku boste našli šest izrazitih znakov, ki nakaz...

9 koristnih nasvetov, kako se spoprijeti s kronično boleznijo

Življenje s kronično boleznijo prinaša nešteto izzivov,...

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Staro živilo, ki čisti kri, preprečuje debelost in celo razvoj rakavih obolenj

Staro živilo, vsem na dosegu roke, je pogosto premalokr...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Nasvet: Kako narezati čebulo brez solz?

Ali ste vedeli, da obstaja kar nekaj zelo uporabnih nas...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Preverite, kdaj imate pravico do očal in brezplačnih pregledov vida v Sloveniji

Vid je eno naših najdragocenejših čutil, zato ni presen...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.