Kis štirih tatov poznamo tudi po imenu kugin kis, saj so se v srednjem veku z njim namazali, preden so imeli opravka z mrtvimi, kot zaščito pred okužbami. Danes se z njim pred kugo ne ščitimo več, ga pa uporabljamo v številne druge namene.
Lahko ga pijemo (dve žlici kisa razredčimo z dvema decilitroma vode), uporabljamo v kozmetiki kot tonik za obraz (žlico kisa razredčimo z dvema decilitroma ohlajene prekuhane vode), odličen pa je tudi kot razkužilo.
Kis štirih tatov deluje kot spodbujevalec imunskega sistema in ščiti pred okužbami. Mnogi nanj prisegajo kot na najbolj učinkovito zdravilo zoper gripo in prehlad.
PREBERITE TUDI: Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo? Osnova za kis štirih tatov so sivka, rožmarin, timijan in žajbelj, ki jim dodamo še druga zdravilna zelišča. Namočimo v dva litra jabolčnega kisa iz ekološko pridelanih jabolk, ki naj ima »matico« - ne sme biti precejen, in namakamo štiri tedne. Precedimo in začnemo uporabljati.
Sestavine:
2 žlici posušenega timijana
2 žlici posušenega rožmarina
2 žlici posušenega žajblja
2 žlici posušene sivke
2 žlici posušenih listov mete
4 do 8 strokov sesekljanega česna
½ žličke poprovih zrn
½ žličke celih klinčkov
1 liter jabolčnega kisa z matico
Priprava:
V kozarec za vlaganje vlijemo kis in mu dodamo zelišča. Pokrijemo in pustimo na soncu 7 do 10 dni. Precedimo v steklenico in uporabimo, kot je opisano zgoraj.
Viri:
The Scientific American Encyclopedia of Formulas
Fourthievesvinegar.org