Običajno jurčke vlagamo v mešanico kisa in vode v razmerju 1:3, vendar lahko sami prilagodim, kako kisle jurčke želimo. V mnogih receptih v mešanico kisa dodajo tudi žličko sladkorja.
Recept za vlaganje jurčkov:
sveže nabrani jurčki
sol
lovorov list (po želji)
cela zrna črnega popra
1/2 l kisa za vlaganje
1,5 l vode
voda za prekuhavanje jurčkov
PREBERITE TUDI: Recept: Domača paradižnikova mezga
Jurčke očistimo in obrišemo z malo vlažno krpo. Manjše gobe pustimo cele, večje narežemo na večje kose. V večjem loncu zavremo vodo in jo malo osolimo. Ko voda zavre, dodamo narezane jurčke in kuhamo 2 minuti.
Jurčke nato odcedimo in jih zvrnemo v vrelo mešanico kisa in vode, ki smo ji dodali nekaj zrn celega črnega popra. Kuhamo jih slabo minuto, nato jih s penovko poberemo iz mešanice in jih zložimo v čiste kozarce. Gobe prelijemo v vrelo mešanico kisa in vode, dodamo nekaj zrn popra in lovorov list.
Poper in lovor nista nujno potrebna, vloženi jurčki bodo ravno tako dobri. Kozarce dobro zapremo in jih pokrite počasi ohladimo.
PREBERITE TUDI: Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.