Ko zdravnik zahteva plačilo

Moje finance > Raziskali smo | piše: P. L. | 14.5.2013
Da, res je, niso vse storitve, ki jih za vas opravi osebni zdravnik, brezplačne. Nekatere je potrebno plačati iz lastnega žepa, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije jih ne krije. Cenik samoplačniških storitev pa se včasih od zdravnika do zdravnika razlikuje. Zakaj je temu tako?
Znesek za samoplačniške storitve se lahko od zdravnika do zdravnika razlikuje. (foto: www.123rf.com)
Znesek za samoplačniške storitve se lahko od zdravnika do zdravnika razlikuje. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Storitve, ki jih Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ne plača, morate pri osebnemu zdravniku plačati sami. Seznam plačljivih storitev določa skupščina na ZZZS. Znesek, ki ga plačate za te storitve, pa se od zdravnika do zdravnika razlikuje, zanje vam mora zdravnik izdati račun.
Pozanimali smo se, katere storitve je potrebno plačati in zakaj se znesek za enako storitev od zdravnika do zdravnika razlikuje.

Samoplačniške storitve
Katere so tiste storitve zdravnikov, ki jih morate plačati sami, smo vprašali na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in dobili sledeči odgovor vodje sektorja za informiranje in odnose z javnostmi Damjana Kosa:

»Obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje zagotavlja zavarovanim osebam standardne zdravstvene storitve v vseh zdravstvenih dejavnostih, ki so strokovno-doktrinarno utemeljene glede na zdravstveno stanje zavarovane osebe, skladno s presojo zavarovančevega osebnega ali napotnega zdravnika.
Storitve, ki ne sodijo med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja so naštete v 25. členu Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Tako zavarovane osebe na račun obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne morejo uveljaviti:
1. storitve estetskih operacij, razen če so potrebne zaradi posledic poškodb, okvar ali bolezni in so povezane tudi z odpravo funkcionalnih prizadetosti;
2. storitve, ki so povezane z iztreznitvijo ob akutnem alkoholnem opoju;
3. storitve neobveznega cepljenja;
4. storitve ugotavljanja zdravstvenega stanja, ki jih zavarovana oseba uveljavlja zaradi zahtev ali predpisov na drugih področjih ali pri drugih organih (pri zavarovalnicah, sodiščih, v kazenskem postopku izdaja potrdil za voznike motornih vozil, ukrepi v zvezi z varstvom pri delu itd.);
5. storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki presegajo obseg storitev, opredeljenih v seznamu obvezne medicinske dokumentacije za uveljavljanje pravic na podlagi invalidnosti in preostale delovne zmožnosti in storitve na zahtevo invalidske komisije;
6. storitve alternativne diagnostike, zdravljenja ali rehabilitacije, za katere ni dal soglasja minister, ki je pristojen za zdravje;
7. storitve, ki se izvedejo na zahtevo zavarovane osebe in ki po mnenju osebnega ali napotnega zdravnika, glede na njeno zdravstveno stanje, niso potrebne;
8. stroški prevoza zavarovane osebe iz tujine v domovino.
«

Razlika v ceni samoplačniških storitev
Cenik samoplačniških storitev se od zdravnika do zdravnika razlikuje. Po obrazložitev, zakaj je temu tako, smo se obrnili na Zdravniško zbornico Slovenije. Vodja oddelka za odnose z javnostmi Valentin Hajdinjak nam je zadevo pojasnil takole:

»Plačljive so storitve, ki jih ne krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V tem primeru gre torej za samoplačniške storitve, katerih cena se oblikuje tržno. Storitve so ovrednotene in razvrščene po Pravilih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v sistem obveznega, prostovoljnega in samoplačniškega zdravstvenega zavarovanja. Prostovoljno zdravstveno zavarovanje (Vzajemna zdravstvena zavarovalnica, Zdravstvena zavarovalnica Triglav, Adriatic) pa daje možnost dodatnega kritja finančnih sredstev za zdravstvene posege, ki so prav tako v skladu s Pravili Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Nadstandardno zavarovanje omogoča financiranje storitev, ki niso pravica iz obveznega in osnovnega prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja pod določenimi pogoji. Razmerja, ki jih ne urejajo akti v zvezi z obveznim ali dodatnim zdravstvenim zavarovanjem, ureja Pravilnik o zdravniški tarifi. Pravilnik o zdravniški tarifi vsebuje najnižje priporočene cene, ki so izračunane na podlagi minimalnega potrebnega časa za posamezno opravilo (in uporabo ustreznega kakovostnega materiala). Cenik pa ne more določati najvišjih priporočenih cen storitvam na prostem trgu, saj bi tako neupravičeno posegal v tržna razmerja.
Zdravniki in zobozdravniki morajo za samoplačniške storitve pacientu izdati račun.
«
Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: "Nasilje v zdravstvu"

V zadnjem času slišimo o vedno več nasilja v svetu nasp...

Tukaj se v vaši kuhinji nabira največ umazanije. Očistite še danes!

Spoznajte 6 najbolj umazanih površin v kuhinji. Na neka...

Svetovni dan spanja: Spanje je ključno za zdravje

Spanje je poleg zdrave prehrane in telesne dejavnosti e...

8 znakov, ki kažejo, da se premalo gibate

Kar nekaj znakov kaže, da se premalo gibate. Če jih pre...

Milena Miklavčič: Trije mimobežni utrinki neke sobote

Danes minevajo žalostna tri leta, ko je izbruhnil Covid...

Metka Klevišar: "Bolnik naj odloča o sebi sam"

Velikokrat se zgodi, da bi svojci, največkrat so to žen...

Trpotec – neverjetna rastlina, ki celi rane, odpravlja kašelj in ureja prebavo

Rastlina, ki raste pred vašim pragom je izjemno zdravil...

Odzovite se! Program Svit rešuje življenja.

Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja pred...

»Gremo vsi ven! Za zdrave ledvice, dušo in telo«

»Gremo vsi ven! Za zdrave ledvice, dušo in telo«, je le...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost

Snemanje dokumentarnih filmov omogoča beleženje sedanjo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.