Mednarodni dan ozaveščanja nasilja med starejšimi

Starejši se borijo za pravico, da niso izpostavljeni nasilju in zlorabam v skladno z mednarodnim pravom o mednarodnem dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi.
Foto: HelpAge International
Foto: HelpAge International
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Študije kažejo, da so primeri zlorabe starejših zelo razširjeni. Iz Centra za pravne in človekove pravice v Tanzaniji poročajo, da je bilo v letu 2012 umorjenih 630 starejših ljudi, leto kasneje pa se je to število povečalo na 765. Številne uboje so izvedli družinski člani, saj so starejše ženske obtožili čarovništva in kraje njihove lastnine, zemljišča in premoženja.

"Prej nisem poznala svojih človekovih pravic," je dejala 62-letna Matrona Ndiganya, članica projekta v Mwanzi, severno-zahodni Tanzaniji, kjer je prišlo do veliko umorov. "Če bi nam bilo to prej znano, bi morda lahko preprečili nekatere smrti in tudi do prilaščanja zemlje ne bi prišlo," je dejala.

HelpAge International si s partnerji v Tanzaniji prizadeva, da bi z izobraževanjem o človekovih pravicah in pisanjem oporok spremenili negativna stališča skupnosti, vedenje in prakse do starejših žensk.

Agnes Lubyaja, 61, ki je v sklopu projekta napisala svojo oporoko, je dejala: "Zelo sem vesela, da bo šla moja lastnina k pravim osebam, zlasti ker je to moja odločitev, ne pa odločitev nekoga drugega."

Oporoka starejšim ljudem zagotavlja , da se lahko odločijo, kaj se bo dogajalo z njihovo lastnino, ko bodo umrli. Mnogim starejšim ženskam pomaga zavarovati svojo lastnino ali sredstva, če njihov mož umre. Biti sposoben načrtovati vnaprej je ključnega pomena za ohranjanje avtonomije do konca življenja.

"Vsak nov pravni instrument o pravicah starejših mora zagotoviti pravico do direktiv, oporok in drugih pravno zavezujočih dokumentov, ki določijo posameznikove želje in kaj naj se zgodi z njihovim premoženjem po njihovi smrti," je povedala Bridget Sleap, višja politična svetovalka za pravice pri HelpAge International.

Podobne zgodbe o zanikanju temeljnih človekovih pravic so tudi v drugih regijah sveta. Nedavna raziskava, ki sta jo izvedla HelpAge International in Rdeči križ v Srbiji je pokazala, da je ekonomska zloraba starejših privedla tako daleč, da starejših tudi institucije ne obravnavajo enako.

Vladni odzivi na zlorabe starejših so bili neustrezni po vsem svetu. Leta 2014 je Poročilo o preprečevanju nasilja, ki so ga na globalni ravni izdelali WHO, UNODC in UNDP, pokazalo, da je od 133 držav, ki so bile zajete v raziskavo, le 17 odstotkov poročalo, da ne beležijo zlorab starejših, vendar gre povečini za države z visokimi dohodki.

"V obstoječem mednarodnem pravu človekovih pravic ni jasno navedenih obveznosti vlade za zaščito starejših pred zlorabami. Rezultat so nacionalni zakoni za zaščito starejših pred nasiljem in zlorabami, ki so v neskladju z mednarodnim pravom in neenotni. Nekatere starejše osebe imajo malo ali nobene pravne zaščite, nimajo dostopa do podpornih storitev ali do sodnega varstva, "je dejala Sleapova.

Kljub velikemu nasilju in zlorabam, s katerimi se sooča veliko starejših ljudi po vsem svetu, še vedno primanjkujejo podatki, kar še povečuje problematiko.

"Zloraba starejših je lahko nevarno nevidna, saj je večinoma tabu tema, starejši ljudje pa pogosto ne želijo prijaviti zlorab, ki so jim izpostavljeni," je dejala Sleapova. "Pozivamo k izboljšanemu pridobivanju podatkov o nasilju in zlorabah za reševanje te problematike," je dejala.

Predstavniki kampanje Starost zahteva ukrepe bodo pozvali svoje vlade, da se udeležijo sedmega zasedanja OZN - odprte delovne skupine o staranju v decembru, kjer bo govora o tem, kaj želijo vključiti v novo konvencijo o pravicah starejših.

Paskazia Mtoba, 62, vdova s ​​štirimi otroki in štirimi vnuki iz Tanzanije, ki je bila na izobraževanju o človekovih pravicah, je dejala: "Zdaj vemo kakšne so naše pravice in če jih kdo poskuša zlorabiti, bomo stopili skupaj. Sedaj, ko mi je bila dana možnost, da sem napisala oporoko, se počutim opolnomočena in spoštovana. Mnogo starejših žensk v preteklosti tega ni uspelo storiti."

HelpAge International meni, da je prišel čas za mednarodno konvencijo o pravicah starejših, da bi zagotovili resnično dostojanstveno življenje in da tudi umremo z dostojanstvom.

O HelpAge International
HelpAge International ( www.helpage.org ) pomaga starejšim ljudem pri uveljavljanju pravic, borbi zoper diskriminacijo in premagovanje revščine, da lahko živijo dostojanstveno, varno, aktivno in zdravo življenje. Naše delo je okrepljeno z globalno mrežo podobno mislečih in delujočih organizacij po vsem svetu.

Kampanja Starost zahteva ukrepe je kampanja, ki se spopada z izzivom starostne diskriminacije v več kot 60 državah. Letos se bosta kampanji ADA prvič pridružila nova partnerja iz Liberije in Nigerije. Današnji ukrepi se bodo nadaljevali 1. oktobra, ko se bodo zbrali starejši ljudje, da proslavijo staranje in pozovejo k dogovoru o zaščiti svojih pravic.
Morda te zanima tudi:

Ko ljubezen prežene vse strahove …

Minljivi smo bolj kot se pogosto zavedamo. In šele takr...

Aplikacija, ki domove za starejše poveže s sirotišnicami

Mlada skupina deklet iz Indije je razvila aplikacijo, k...

Ohranimo zdravje in pozitivne misli tudi v času epidemije

Epidemija covida-19 je globoko zarezala v naša življenj...

Kratke misli: Odločiti se moraš sam

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

Starejša gospa: "Moje roke so grde ..."

Si tudi zgubane roke zaslužijo lepo manikuro? Seveda si...

Društvo Srebrna nit: Za kakovostno in humano življenje starejših

S predsednico društva Srebrne niti Biserko Marolt Meden...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.