Milan Pavliha: Zgodbe moje mladosti

Moj čas > Knjige | piše: Petra Logar | 15.5.2013
V samozaložbi je izšla knjiga ambasadorja portala MojaLeta.si, psihologa in pedagoga Milana Pavlihe, z naslovom Zgodbe moje mladosti. Spomini iz otroštva in mladosti so prepleteni z avtorjevo ljubeznijo do vsega in vseh, ki jih je do danes na svoji poti srečal. Spremno besedo je napisala Angelca Likovič.
Knjiga Zgodbe moje mladosti pripoveduje o avtorjevih spominih, ki so še kako živi. (foto: Milan Pavliha)
Knjiga Zgodbe moje mladosti pripoveduje o avtorjevih spominih, ki so še kako živi. (foto: Milan Pavliha)
Knjiga Zgodbe moje mladosti pripoveduje o avtorjevih spominih, ki so še kako živi. (foto: Milan Pavliha) Milan Pavliha s svojo novo knjigo Zgodbe moje mladosti. (foto: osebni arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
»Spomini so zelo živi,« pravi Milan Pavliha, ki v svoji knjigi Zgodbe moje mladosti opisuje trenutke svojega bogatega življenja. Prvi spomin sega zelo daleč, v njegova najnežnejša leta, ko je kot dvoletnik stal na pomolu mesteca Supetar na otoku Braču. Živo se spominja otroških let, ko je divjala druga svetovna vojna in ni bilo hrane. »Mama nam je otrokom tako tanko odrezala kos kruha, da se je videlo skoraj na Šmarno goro.«, opisuje v eni svojih zgodb.

Piše o gimnazijskih letih, od katerih je preteklo že 60 let, a kljub temu so avtorju še vedno znana vsa imena učiteljev, datumi, ki so bili za pot njegovega življenja prelomni. Spominja se svoje prve gimnazijske neuslišane ljubezni, prve uniformirane službe – železničarja, vozovnega preglednika. Opisuje svojo ljubezen do glasbe, do narave in gora.

Enega izmed svojih profesorjev opisuje takole: »V 7. razredu bežigrajske gimnazije sem se srečal s profesorjem, v katerega je bila zaljubljena večina mojih sošolk. Profesor Franc Pediček nas je pri predmetu psihologija in logika na nevsiljiv (skoraj umetniški) način začel pripravljati na življenje. To niso bile ure šolskega predmeta, temveč vedno težko pričakovana srečanja s Prijateljem.«
In dodaja, da so bili profesorji ne le učitelji šolske snovi, ampak tudi učitelji življenja.

V svoji mladosti se je srečal z nič koliko poklici, kot so traktorist, učitelj plavanja, planinski vodnik, kmetovalec, gozdarski delavec, teleprinterist, …, vsakemu izmed njih pa je v knjigi posvetil tudi nekaj pozitivnih besed. Vsak izmed poklicev, ki jih je opravljal, so mu dali popotnico za njegovo nadaljevanje življenjske poti, morda na videz še tako nepomembno delo, je dalo svoj pečat za nadaljevanje nečesa večjega.

S prav posebno ljubeznijo Milan piše o svoji največji ljubezni, svoji ženi, ki mu je, kot pravi sam, podarila dva sinova. Svojo družino avtor postavlja na prvo mesto. Iz nje črpa ljubezen in energijo, je motivacija za njegovo uspešno življenjsko delo, ki ga opravlja še dandanes.

Jutrišnji dan
Želje za prihodnje dni so, da bi lahko še vedno ohranjal stil življenja, svoje aktivnosti in ljubezni. Da bi me čas “preganjal” tako kot doslej k določenim nalogam, ki si jih največkrat zastavljam kar sam. Zlasti za pisanje in vodenje kulturnega društva. Obdržati želim (poleg soproge, sinov, štirih vnukov in prijateljev) tudi še vse mladostne ljubezni: poklic, gore in glasbo. Gore in glasba mi še posebej izpolnjujeta življenje, čeprav je korak že počasnejši in gore čedalje višje in strme. Ko se zjutraj odpravljam v visokogorje, me obdaja enako navdušenje kot v mladih letih; ko sem pred glasbenim nastopom, doživljam tremo kot nekoč…Vznemirljiva je funkcija dedka. Moja življenjska izkušnja je, da ni dovolj le sedeti križem rok, jamrati in se pritoževati nad stvarmi, ki me motijo v lastni državi. Nabralo se jih je v zadnjih letih preveč. Predvsem, da se je politika povsem izrodila – da ni človeška! Ni vse kapital, ampak tudi človek, ki bi vedno moral biti nad njim. Človeška politika sloni na moralnih vrednotah. Pri tem bi morala biti ena temeljnih norm morale/politike skladnost besed in dejanj, norm in delovanja. – Če nisi pripravljen česa ukreniti, si zaslužiš to, kar dobiš. Nista dovolj le besedna čustvena vznesenost in ljubezen do domovine. To je le verbalni ljubezenski odnos oziroma politično leporečje.
Ljubezen je potrebno namreč zalivati z dnevno aktivnostjo (vsak po svojih močeh), prostovoljstvom in solidarnostjo. Vsak naj da svoj prispevek za učinkovito družbo - sožitje in kakovost življenja vseh.

(Odlomek iz knjige Zgodbe moje mladosti, avtorja Milana Pavlihe)

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni – predstavitev programa

Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja preds...

Velika noč: velikonočne ustvarjalne ideje za ustvarjanje z vnuki

Do praznovanja velike noči nas loči še teden dni, kar p...

Začel se je 16. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje BOBRI

Babice in dedki, če razmišljate, kako bi popestrili dan...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako pripravimo dober setveni načrt?

Zakaj je pomemben setveni načrt? Kako ga pripravimo? Na...

Metka Klevišar: HIPOKRATOVO SREČANJE

Najhuje pa se mi zdi, da s tem vprašanjem, kakšnega spo...

Dan žena: navdihujoči citati močnih in uspešnih žensk

Ali veste, zakaj praznujemo mednarodni dan žena? Zbrali...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost 2024

Zdravnik mora biti pacientu naklonjen, vzeti si mora ča...

7 razlogov, zakaj je dedek pomemben v življenju otrok

Vpliv starih staršev na otrokovo življenje je zelo veli...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.