Mišično testiranje – ključ do nezavednega

Moji odnosi > Psihologija | piše: Petra Cvek | 6.12.2019
Predstavljajte si. Zaprete oči, v mislih izgovorite: »Moje ime je Petra,« in vaše telo se kar na enkrat, brez vaše pomoči ali prisile, rahlo nagne naprej. No, v vašem primeru se bo verjetno rahlo nagnilo nazaj, razen če je tudi vam ime Petra. A več o tem nekoliko pozneje.
Mišično testiranje je odlično orodje, s katerim si lahko pomagamo prepoznati svoje podzavestna prepričanja, s katerimi se omejujemo, ter pridobiti vpogled tudi v to, kar o sebi, drugih in svetu verjamemo dobrega. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Mišično testiranje je odlično orodje, s katerim si lahko pomagamo prepoznati svoje podzavestna prepričanja, s katerimi se omejujemo, ter pridobiti vpogled tudi v to, kar o sebi, drugih in svetu verjamemo dobrega. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

To, kar opisujem v uvodu, je mišično testiranje. Z njim sem se prvič srečala pred leti ob branju knjige The emotion code, avtor katere je dr. Bradley Nelson. Čeprav že v postelji in pripravljena na spanje, sem ob prebranem planila pokonci in preverila, ali to, kar piše avtor, tudi drži, in ostala brez besed, ko se je moje telo res rahlo nagnilo naprej ob misli, da mi je ime Petra. Mnogo podrobneje sem mišično testiranje spoznala pozneje, ko sem se vključila v izobraževanje za HSE coacha, saj je prav ta vrsta testiranja pomemben del HSE coachinga.

Kaj mišično testiranje pravzaprav je in kako deluje? Mišično testiranje je način, preko katerega nam telo sporoča, kaj je tisto, v kar globoko v sebi verjamemo, ne glede na to, ali se tega zavedamo ali ne. Pokaže nam, s katerimi mislimi in prepričanji smo usklajeni in s katerimi ne. Mišično testiranje „izkorišča“ elektromagnetno polje okoli telesa in okoli mišic. To se namreč spreminja glede na to, ali so naše besede resnične za nas oz. vanje verjamemo ali pa ne, kar lahko preizkušamo tudi z natančnimi elektromagnetnimi merilniki.

Kadar je tisto, kar govorimo, v skladu z nami oz. resnično za nas, nam bo to telo sporočilo, tako da se bo elektromagnetno polje okrog mišic ali okrog telesa okrepilo in premiki bodo težje izvedljivi. Mišično testiranje je tako odličen pripomoček, ki nam pomaga dostopati do vseh spominov, pozabljenih čustvenih bolečin in globoko zakoreninjenih prepričanj, do katerih z razumom ne moremo dostopati.

Obstaja več vrst mišičnega testiranja, najbolj poznan je način z iztegnjeno roko, njegova pomanjkljivost pa je v tem, da ga ne moremo izvajati sami, temveč le v paru. Če smo mi tisti, ki želimo biti testirani, iztegnemo roko stran od telesa, tako da je vodoravno s tlemi. Naš »pomočnik« nato postavi svojo dlan na sredino naše nadlahti in jo ob tem, ko imamo mi močno roko, poskuša potisniti proti tlom. S tem dobimo vpogled v to, kakšen bo občutek in kaj se bo zgodilo z roko, ko bomo izrekli misel, ki je skladna z nami. Enako naredimo še z mehko roko – naš »pomočnik« jo zopet skuša potisniti navzdol. Naša roka je mehka, zato mu bo tokrat to tudi uspelo. Enako se bo zgodilo vedno, kadar z izrečenim ne bomo skladni oz. v izrečeno ne bomo verjeli. Enak rezultat bi dobili, tudi če bi med tem, ko bi nam nekdo skušal potisniti roko navzdol, v mislih govorili besedo »ne«.

Veliko enostavneje in meni tudi mnogo ljubše pa je stoječe mišično testiranje. Njegova velika prednost je v tem, da ga lahko izvajamo sami in tako ni strahu, da bi nekdo izvedel naše najgloblje skrivnosti. Izvajamo ga tako, da stojimo pokončno, s stopali trdno na tleh in v širini bokov, roki pa sproščeno počivata ob telesu. V mislih izrečemo trditev, v katero verjamemo, npr. »Moje ime je Petra,« in opazujemo, kaj se zgodi s telesom; pri veliki večini se bo to rahlo nagnilo naprej. Nato v mislih izrečemo še trditev, v katero ne verjamemo, npr. »Moje ime je Matej,« in naše telo se bo rahlo nagnilo nazaj. Nekaj testnih trditev naredimo zato, da prepoznamo način delovanja svojega telesa, saj je pri nekaterih situacija lahko ravno obratna in bo telo neskladnost z izrečenim nakazalo z nagibom naprej, skladnost pa z nagibom nazaj.

Pomembno je, da ne skušamo izsiliti odgovora, temveč izjavo le izrečemo, nato pa damo telesu nekaj sekund do pol minute časa, da nam pokaže odgovor. Kadar ne zaupamo svoji intuiciji ali imamo navado dvomiti vase, bomo skušali izsiliti odgovor, za katerega mislimo, da je pravi, namesto da bi dali priložnost telesu, da nam odgovor pokaže.

Ob izvajanju mišičnega testiranja pri HSE coachingu sem velikokrat izkusila, da klienti dvomijo v odgovor, ker mislijo, da so ga izsilili oz. da so povzročili, da so dobili takšnega, kot so želeli. Ko imamo z mišičnim testiranjem že več izkušenj, se lahko zgodi, da izjave še niti ne izgovorimo v celoti, pa bomo že dobili odgovor, zato se morda zdi, da smo ga izsilili. Podobno izkušnjo imamo lahko, če razvijemo svojo kompetentnost na področju čustev in se naučimo prisluhniti svoji intuiciji. Takrat smo priča izkušnji, ko pravi odgovor začutimo, še preden izjavo sploh izrečemo. A to je le stranski produkt tega, da smo se naučili učinkovito in sproti soočati s čustvi.

Mišično testiranje je odlično orodje, s katerim si lahko pomagamo prepoznati svoje podzavestna prepričanja, s katerimi se omejujemo, ter pridobiti vpogled tudi v to, kar o sebi, drugih in svetu verjamemo dobrega. Prav tako je odličen način za učenje poslušanja in sledenja svoji intuiciji.

Še več o avtorici prispevka Petri Cvek in njenem delu pa boste našli tukaj in tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Metka Klevišar: ŠELE SEDAJ JE IZVEDEL, DA JE ZEMLJA PLOŠČATA

Googlu lahko postaviš katerokoli vprašanje in dobiš odg...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

10 znakov, ki kažejo, da vas oseba izkorišča

Nihče ne želi biti v odnosu izkoriščen – izkoriščanje n...

Privabite pomlad v svoj dom!

Na polno uživajte v sveži energiji, ki jo prinašajo prv...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.