V UKC Ljubljana sta umrla dva pacienta, ker sta zaužila strupeno rastlino namesto čemaža. Namesto čemaža sta nabrala in zaužila jesenski podlesek. Na previdnost pri nabiranju čemaža je v izjavi za medije opozoril doc. dr. Miran Brvar, dr. med., vodja Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo Interne klinike UKC Ljubljana.
S prihodom spomladi se je pričelo nabiranje čemaža oz. medvedovega luka (Allium ursinum L.), ki je pri nas v zadnjih dvajsetih letih zelo priljubljena užitna divja rastlina, iz katere pripravljajo solate, juhe in namaze.
Doc. dr. Miran Brvar, dr. med., vodja Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo Interne klinike UKC Ljubljana, je povedal: »V Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana želimo opozoriti nabiralce čemaža na nevarnost zamenjave s podobnimi strupenimi rastlinami, kot je jesenski podlesek. Čemaž in jesenski podlesek imata podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove sorodnike in prijatelje.
Od leta 2000 smo v Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo zdravili 32 takšnih bolnikov in trije so zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom žal umrli, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren.
Od leta 2015 smo v sklopu 24-urne toksikološke službe prejeli še 34 klicev zdravnikov iz cele Slovenije, ki so obravnavali bolnike zaradi suma na zastrupitev z jesenskim podleskom, ker so imeli prebavne težave po obroku »čemaža«.
Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Od 2 do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa bolnikom izpadejo še lasje.«
»V primeru prebavnih težav po obroku divjih rastlin, predvsem po obroku čemaža, moramo vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom. Ob vsakem suma na zastrupitev s strupeno rastlino priporočamo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. Rastlino ali njene dele oziroma ostanke VEDNO vzamemo s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali,« je še opozoril doc. dr. Miran Brvar, dr. med.
Fotografija čemaža, med njim tudi strupeni podlesek.