Ta recept za kruh ne vsebuje moke, je pa zelo bogat s proteini, vitamini, aminokislinami, zdravimi maščobami, minerali in je primeren za vsakogar. Kruh stimulira proizvajanje rdečih krvničk in povečuje raven hemoglobina. To pomeni, da krepi kri, preprečuje anemijo, pospešeno pa tudi razstruplja telo strupenih toksinov, znižuje raven nevarnega holesterola, odličen je tudi kot preventiva proti sladkorni bolezni, aterosklerozi, je odličen za vse, ki hujšajo.
Kako ga pripraviti?
Potrebovali boste 300 gramov pšenice, 100 gramov ovsenih kosmičev, dve žlički sezama, dve žlički lanenih semen, dve žlički sončničnih semen, sol, malce kvasa in 50 ml vode.
Priprava kruha vam bo vzela nekaj več časa, ampak se vam splača. Najprej natresite v posodo pšenična zrna, prelijte jih z vodo in pustite tri dni na sobni temperaturi, za vzklijejo. Menjajte vodo, da se ne bodo pokvarili. Lahko pa proces skrajšate in v trgovini kupite že pripravljene pšenične kalčke.
Kalčke nato odcedite in zmešajte z mešalnikom. V to maso dodajte ovsene kosmiče, ki ste jih predhodno namočili v topli vodi. Nato dodajte še semena sončnice, lanu in sezama.
V toplo vodo dajte malce kvasa, ko ta naraste, ga zamešajte preostali masi. Dodajte še nekaj soli, dobro premešajte, nato pa maso nadevajte v pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem. Postavite na toplo za pol ure, da kvas vzhaja.
Segrejte pečico na 200 stopinj Celzija in pecite kruh 45 minut. Pečenega ohladite in poskusite! Dober tek!