Nakup robotskega sesalnika: Na kaj moramo biti posebej pozorni?

Najsodobnejši robotski sesalniki se po prostoru premikajo s pomočjo "pametne" kamere, ki si lahko zapomni več tlorisov in nadstropij hiše. Ter vam pri tem pomotoma ne uničijo dolgih zaves in posteljnih prevlek.
 	Zmogljivejši robotski sesalniki ne uporabljajo laserja, temveč navzgor obrnjeno kamero, s pomočjo katere prepoznajo prostor. (Foto: Arhiv)
Zmogljivejši robotski sesalniki ne uporabljajo laserja, temveč navzgor obrnjeno kamero, s pomočjo katere prepoznajo prostor. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V resnici ne rabimo biti že v letih, da si zaželimo robotskega sesalnika, ki nam privarčuje čas, energijo in bolečine v križu.

Preverili smo, na kaj moramo biti pri nakupu robotskega sesalnika posebej pozorni, da bomo pridobili zares visokokakovostnega gospodinjskega pomočnika.

Takšnega, ki nam ne bo pobegnil na teraso ali izpraznjen obtičal pod posteljo.

 

Robotski sesalniki z infrardečimi tipali

Med robotskimi sesalniki, še posebej med cenejšimi modeli, prevladuje naključni algoritem, kar pomeni, da se robot premika naključno. To seveda ne pomeni, da ne ve, kaj počne, saj robotski sesalnik ni pravi robot, če ne zna v vsakem trenutku natančno določiti, kje se nahaja.

Da ima tudi naključno premikanje smisel, mora robot najprej oceniti velikost prostora in izračunati čas dela, ki zadostuje, da ga naključni algoritem čez vsako točko pelje vsaj enkrat, še raje pa dvakrat ali celo trikrat. Za preprosto izmero površine robotu zadostuje infrardeče tipalo, nekateri robotski sesalniki z naključnim algoritmom pa zaznajo tudi razdaljo do zidov v bližini in na ta način grobo ocenijo velikost prostora.

Toda ta algoritem ima nekaj pomanjkljivosti. Naenkrat lahko namreč izmeri le eno sobo, ne pa celotnega stanovanja. Ko robot odkrije prehod v drugo sobo, mora nemudoma prilagoditi svoje delovanje. Ker pa se ves čas premika naključno, tako opravi daljšo pot in dela dlje.

Pogosto se pripeti, da robotski sesalnik, ki se premika naključno, v razvejanem tlorisu stanovanja ne najde mesta, kjer je priključna postaja, saj mu prej zmanjka energije v baterijah. Poleg tega se ne zaveda svojega položaja, zato ne more pravočasno prekiniti dela, napolniti baterije in napolnjen nadaljevati s sesanjem.

 

Nekateri tekmeci vidijo z laserjem

Prvi sistematični roboti so za natančno kartografijo in zaznavo položaja v prostoru uporabljali laserski navigacijski sistem. Takšen lahko z ozkim infrardečim laserskim snopom natančno izmeri razdaljo do objektov v njegovi bližini, s hitro rotacijo laserja okoli sebe (360 stopinj) pa skenira prostor in izdela natančen tloris. Ker namesto kamere uporablja laser, lahko to počne tudi v popolni temi. Tako se boste dobesedno zbudili v čistem stanovanju!

Toda tudi ti robotski sesalci imajo težave, in sicer z napol prosojnimi ovirami. Na primer do tal segajočo zaveso, ki - če se zavije okoli laserskega očesa - lahko robota zmede.

Pa vendar so laserski robotski sesalniki veliko učinkovitejši od tistih z infrardečimi tipali, saj je njihov način sistematičnega premikanja v primerjavi z naključnim algoritmom drugačen. Robot gre najprej ob stenah, da obkroži sobo, in nato njeno površino obdela med vožnjo po vzporednih poteh. Preko vsake točke gre natanko enkrat, zato dela krajši čas. Če najde prehod v drugo sobo, gre vanjo in tako naprej, dokler ne posesa celega stanovanja. Ves čas zelo natančno ve, kje je, in prav tako pozna mesto priključne postaje, se lahko nanjo vedno vrne in napolni baterije.


 

Najsodobnejši namesto laserja uporabljajo "pametno kamero"

Ste vedeli, da se novejši roboti lahko naučijo prepoznati več tlorisov? Zmogljivejši robotski sesalniki namreč ne uporabljajo laserja, temveč navzgor obrnjeno kamero. Pa to ne običajno kamero, kakršne smo vajeni v nadzornih ali spletnih kamerah.

Kamera na najsodobnejših robotskih sesalnikih »vidi« vzorce okolice, ki ji pomagajo prepoznati prostor in kako se znajti v njem. Poleg tega pa se ob vsakem sesanju tudi »uči«. Tako kot roboti z laserjem si tudi ti roboti s pomočjo te učeče kamere oblikujejo tloris stanovanja, ki ga shranijo, da so kasnejša čiščenja učinkovitejša.

Hranijo lahko več tlorisov (tudi nadstropij hiše!) in znajo prepoznati, v katerem so. Žal pa ima kamera tudi eno slabost - zaenkrat še ne zmore delovati v popolni temi.

 

Tudi ob laserju in kameri so tipala še vedno obvezna

Robotski sesalnik z laserjem ali kamero poleg prostora zazna tudi ovire v njem, zato dodatna tipala naj ne bi bila nujna. Toda izkazalo se je, da je resnica daleč od tega. Nekateri materiali lahko namreč zmedejo laserski žarek, medtem ko pod ostrim kotom navzgor obrnjena kamera ne vidi nizkih ovir.

Čeprav imajo roboti z lasersko navigacijo tipalo dotika, ga večina ne uporablja, da ne bi na primer »predrli« zavese ali posteljne prevleke. Oboje zanje predstavlja konec prostora, kjer morajo sesati, kar je seveda daleč od resnice.

Poleg infrardečih tipal in tipal obrnjenih navzdol (ki preprečijo, da bi robot padel v globino), je še vedno osnova tipalo dotika. Morda vas moti, da se robot zaleti v nogo mize ali omaro, toda naj vas ne skrbi. Če bi pozorno opazovali, bi opazili, da robot tik pred trkom upočasni, da je ta čim bolj nežen. Dotik predmeta ali stene mu namreč omogoči, da posesa smeti tik ob njem, na primer v ozkem pasu med steno in zaveso ali pod posteljo, četudi je ta prekrita z do tal segajočo prevleko.

 

Kakšen robotski sesalnik torej izbrati?

Optimalnost vožnje in učinkovitost vsakega robotskega sesalnika je odvisna od optimalnega algoritma vodenja, izogibanja oviram in popolnega izkoristka tipal.

Pri čemer ne smemo pozabiti, da je dobro delovanje robota odvisno tudi od drugih dejavnikov - od tega, kako dobro je izdelan, kako močan je motor, kako dobro so narejene krtače, ki pobirajo smeti, ter kakšni sta oblika in velikost robota, da lahko doseže res vse površine, ki bi jih radi počistili v svojem domu ali pisarni.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.