Nasveti za barvanje in pravilno shranjevanje pirhov

Ali ste vedeli, da je potrebno pirhe shranjevati v hladilniku in jih pojesti v nekaj dneh? Preberite še, kaj vsebujejo sintetična barvila in kako jih lahko pobarvate z naravnimi barvami.
	Kako boste letos pobarvali jajca? (foto: Freepik.com)
Kako boste letos pobarvali jajca? (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Med velikonočnimi prazniki naše mize krasijo tudi pisani pirhi. Tehnik barvanja in okraševanja velikonočnih jajc je vsako leto več, zato so pri Zvezi potrošnikov Slovenije preverili, zakaj je bolje izbrati naravna barvila namesto sintetičnih in kakšen je rezultat naravno pobarvanih pirhov.

V času pred veliko nočjo družbena omrežja preplavijo nove ideje, kako pobarvati velikonočna jajca – od barvanja z brivsko peno, svilo, temperami, voščenkami, alkoholnimi flomastri in podobno. Preden uporabite katero od inovativnih tehnik, se morate vprašati, ali boste jajce pojedli. Če je odgovor da, dvakrat premislite, s čim ga boste pobarvali. Jajčna lupina je namreč porozna, kar pomeni, da prepušča snovi in barve lahko končajo v beljaku, ki ga boste zaužili, še posebno, če lupina med barvanjem poči.

Barvanje s sintetičnimi barvami

Ponudba različnih sintetičnih barvil za barvanje jajčne lupine je v velikonočnem času res pestra. Od običajnih enobarvnih do takih s posebnim učinkom marmoriranih, pisanih ali celo zlatih učinkov. Pogled na seznam sestavin naključno izbranih barvil pa razkriva, da so barvila mešanica različnih aditivov, ki so sicer dovoljeni za uporabo v živilih, a lahko nekateri pri občutljivejših ljudeh povzročijo alergijsko reakcijo. Primer je rumeno barvilo tartrazin (E 102), ki se uporablja tudi v brezalkoholnih osvežilnih pijačah, slaščicah in omakah ter lahko povzroči alergijske reakcije, kot so izpuščaji na koži ali alergijski nahod.

Med pregledovanjem sintetičnih barvil za jajca so pri številnih opazili, da vsebujejo t. i. azobarvila: tartrazin (E 102), kinolinsko rumeno (E104), oranžno FCF (E 110), karmoizin (E 122), rdeče R4 (E 124), rdeče AC (E 129). Raziskava, ki so jo opravili v Veliki Britaniji pri otrocih, starih do devet let, je potrdila vzročno povezanost med uživanjem azobarvil in hiperaktivnostjo. V živilih za dojenčke in otroke do treh let je uporaba teh barvil prepovedana, preostala živila pa morajo nositi opozorilo "Lahko škodljivo vpliva na aktivnost in pozornost otrok". Opozorilo na barvi za jajca ni potrebno, saj gre za živilo, ki je namenjeno barvanju jajčne lupine, ne uživanju.

Pri barvanju jajc se pogosto zgodi, da nekaj barvila skozi lupino prodre v živilo, zato pri ZPS svetujejo, da obarvane dele beljaka odrežete. Barve, ki vsebujejo azobarvila, niso najboljša izbira, še posebej, če imate doma majhne otroke. V tem primeru se raje lotite barvanja jajc z naravnimi barvami, ki so zdravju neškodljive.

Barvanje z naravnimi barvami

Tehnika pomakanja kuhanih jajc v naravne barve

Čeprav se morda sliši zapleteno, je priprava in uporaba "naravnih" barvil za jajca precej preprosta. Pri ZPS so preizkusili barvanje pobeljenih in navadnih jajc s kurkumo, čebulnimi olupki, rdečo peso, rdečim zeljem in teranom.

Najprej so se lotili priprave naravnih barvil. Postopek za pripravo barvil iz kurkume, čebulnih olupkov, rdeče pese in rdečega zelja je enak. V tri četrt litra hladne vode so dodali:

• 3 do 4 žlice kurkume za rumeno barvo,

• 4 pesti olupkov rdeče in rjave čebule za rjavo barvo,

• 2 olupljeni in na kose narezani rdeči pesi za rdečo barvo,

• polovico manjše glave narezanega rdečega zelja za modro barvo.

Dodali so še žlico kisa in na majhnem ognju kuhali približno pol ure. Nato so barvo prelili v skodelice in pustili, da se ohladi na sobno temperaturo. Barva iz terana ne potrebuje posebne priprave, teran so le zavreli in kuhali dobrih deset minut. V vsako skodelico z ohlajeno barvo so nato dali po eno še vroče trdo kuhano navadno in pobeljeno jajce. Rezultat so preverili po dveh in 24 urah (vmes so jajca hranili v hladilniku).

Že po dveh urah so se jajca lepo obarvala, pri belih so bili odtenki bolj svetli. Najslabši rezultat so dobili pri barvanju z rdečo peso, saj so se jajca le nežno obarvala in niso bila rdeča, ampak bolj rjavkasta. Pri barvanju s čebulnimi olupki so dobili lepe rjave odtenke, pri kurkumi rumene, pri rdečem zelju modre in pri teranu sivovijoličaste. Po 24 urah so bila jajca precej bolj intenzivno obarvana. Opazili pa so pomanjkljivost pobeljenih jajc, saj so po sušenju postala lisasta. Pri jajcih, pobarvanih v teranu, so se pri sušenju na površini tvorili drobni kristalčki. Za končni sijaj so vsa jajca premazali s kokosovo mastjo, razen teranovih, saj niso želeli izgubiti drobnih kristalčkov, ki se na svetlobi prav lepo lesketajo.

Kuhanje v teranu in s čebulnimi olupki

Po tradicionalnih receptih jajc običajno ne pomakamo v vnaprej pripravljene naravne barve, ampak jih kar skuhamo skupaj z živilom, ki oddaja barvo. Tako so jajca barvale tudi naše babice, zato so pri ZPS preizkusili tudi ta postopek. Tri četrt litra terana so zavreli in jajca kuhali deset minut. Enako dolgo so jih kuhali tudi v čebulnih olupkih (v tri četrt litra vode, ki smo ji dodali tri pesti mešanih čebulnih olupkov). Pri tem postopku so se jajca obarvala v bolj intenzivne rdečerjave odtenke kot pri pomakanju v pripravljeno barvo iz čebulnih olupkov. Pri kuhanju v teranu pa takojšnji rezultat po 10-minutnem kuhanju ni bil tako intenziven, saj je bilo jajce le nežno sivovijoličasto, kristalčki pa so se že tvorili. Zato so jajce pustili počivati v teranu do naslednjega dne. Podobno kot pri namakanju kuhanega jajca je bil po enem dnevu rezultat zelo intenzivna sivovijoličasta barva s številnimi drobnimi kristalčki.

Pobeljena jajca

Bela jajca sicer lahko tudi kupite, saj je barva jajčne lupine odvisna od pasme kokoši, a so pri nas bolj redka. Pri ZPS so običajna rjava jajca pobelili s pomočjo alkoholnega kisa. Jajca so deset minut kuhali v vodi in kisu v razmerju 1:1.Ocetna kislina v kisu sproži reakcijo s kalcijevim karbonatom, ki je glavna sestavina jajčne lupine, rezultat pa so snežno bela jajčka. Med kuhanjem se sicer tvori veliko pene, ki jo je treba sproti odstraniti. In brez skrbi – beljak in rumenjak se ne navzameta kislega okusa.

Kako hraniti pobarvana jajca?

Zagotovo boste želeli svoje velikonočne umetnine postaviti na ogled, a naj to ne traja predolgo. Jajca najpozneje v dveh urah po kuhanju shranite v hladilnik. Da bi se izognili morebitnim želodčnim težavam, jajca porabite v sedmih dneh. Trdo kuhana se namreč (podobno kot oprana) hitreje pokvarijo, saj na lupini nimajo več ovojnice, ki (sveže) jajce varuje pred vdorom škodljivih bakterij.

ZPS nasvet: Če za barvanje jajc nimate veliko časaČe ste se odločili jajca pobarvati tik pred zdajci, boste najboljši rezultat dobili z barvanjem v čebulnih olupkih. Poleg tega je ta postopek od vseh naravnih načinov barvanja tudi najbolj prijazen do okolja (in denarnice), saj za barvanje uporabimo odpadek (olupek) in ne živilo, ki bi ga drugače lahko zaužili.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Se spoprijemate z bolečinami v kolenu? Ortopedi priporočajo to oporo

Bolečine v kolenu in poškodbe so med najpogostejšimi te...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Metka Klevišar: ŽELELA JE OHRANITI SVOJO NEODVISNOST

Živela je sama v stanovanju in ob nedeljah so se ob nje...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

TELOVADIMO: Enostavne vaje za razbremenitev kolkov (+ video)

Kolk je tisti del našega telesa, ki je za našo mobilnos...

Recept: Goveji ragu z mletim mesom

Danes bomo pripravili goveji ragu, ki ga postrežemo s t...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (21.10 - 27.10. 2024)?

Obdobje Sonca v škorpijonu, v katerega se podajamo v to...

Za dober imunski sistem čistite in krepite limfo

Pomemben del imunskega sistema je tudi limfa. Zato, če ...

Milena Miklavčič: "Verjemite, ni hujšega, kot molčati, ko bi morali spregovoriti"

Zdi se mi, da še nikoli v zadnjih sto letih ni bilo tol...

Zgodba petih prostorov za bolj kakovostno življenje starejših in ljudi z invalidnostmi

V dvorani Državnega sveta Republike Slovenije je pred k...

Divji kostanj – naravni zaveznik pri težavah z venami (+recepti za zdravilne pripravke)

Divji kostanj se ponaša z močnimi protivnetnimi in astr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.