Najbrž se tudi vam kdaj zgodi, da vam od peke ostajajo beljaki. Postavite jih v hladilnik in ne veste, kako bi jih sploh porabili. Sedaj pa je teh težav konec. Za vas imamo namreč super nasvete, kako jih porabiti.
Da so beljaki zdravi, danes dobro vemo. Vsebujejo hranilne snovi, ki so odlične za naše telo. Vsebujejo antibakterijske encime, delujejo proti mikrobom. Zato jih lahko uporabimo še kako drugače, ne le kot živilo.
Za čiščenje čevljev in torbic
S pomočjo beljaka lahko temeljito očistite torbice, pasove in čevlje iz pravega usnja. Postopek je enostaven. V razžvrkljan beljak namočite kosem vate, nato pa obrišite površino čevlja, torbice ali pasu. Nato pa je še dobro obrišite z vlažno bombažno krpo in čevlji, torbica ali pas, se bodo svetili kot novi.
Naravno lepilo
Jajčni beljak je zelo lepljiv in zato je lahko odličen nadomestek za lepilo za papir. Če vam torej zmanjka lepila, je lahko beljak odličen nadomestek zanj.
Za bolj zdrave in sijoče lončnice
Če imate doma po stanovanju ali pa na balkonu ali terasi zelene rastline, lončnice, jih lahko s pomočjo jajčnega beljaka polepšate. Listi vaših zelenih rastlin bodo videti bolj zdravi, pa tudi lepo sijoči, če jih boste premazali z beljakom, katerega ste zmešali s približno enako količino mlačne vode. S takšno mešanico previdno namažite liste na obeh straneh. Zaščitni sloj bo rastlino varoval, listi bodo sijoči, na njih pa se bo tudi veliko težje nabiral prah.
PREBERITE TUDI: Kako pripraviti domače vlečeno testo (Iz Jožičine kuhinje)?