Nehaj razmišljati negativno

Moji odnosi > Psihologija | piše: Petra Cvek | 27.11.2020
Ste že kdaj komu rekli, naj ne bo tako negativen, naj razmišlja bolj pozitivno? Ali pa je to morda že kdaj kdo rekel vam? To je eden tistih nasvetov, ki ga ljudje radi dajemo. Tudi jaz si včasih to privoščim, a se običajno hitro spomnim, da je to seveda mnogo lažje reči kot storiti.
Ne razmišljajte negativno. (foto: freepik.com)
Ne razmišljajte negativno. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ko so mi v nosečnosti postavili diagnozo sladkorne bolezni in sem dobila navodilo, naj se izogibam hrani, ki vsebuje sladkor, sem lahko razmišljala le še o slaščicah. Celo piškotov sem si zaželela, kar se skoraj nikoli ne zgodi.

O podobnih izkušnjah verjetno lahko poročate tisti, ki ste se že kdaj odločili za takšno ali drugačno dieto, torej da se določeni hrani odpoveste. Pred leti sem se tako odločila, da se za nekaj časa odpovem čipsu. Spomnim se situacije, ko sem se opravila po nakupih, namenoma obšla police s slanimi prigrizki, nato pa zavila še v knjigarno, kjer sem ob nakupu treh knjig dobila darilo – čips. Nikoli prej in nikoli pozneje se ni zgodilo kaj podobnega.

Nasveti v smislu »ne razmišljaj o tem, ne sekiraj se, ne bodi negativen ipd.« tako običajno dosežejo ravno nasprotni učinek. To so ugotovili tudi raziskovalci. Richard Wiseman, psiholog in avtor knjige 59 sekund, opisuje raziskavo, ki jo je naredil psiholog Daniel Wegner. Več prostovoljcem je dal na videz preprosto nalogo, in sicer, naj razmišljajo o čemer koli želijo, le o severnem medvedu ne. Posameznega prostovoljca so poslali sedet v sobo, ki je bila opremljena z zvoncem in mu dali navodilo, naj torej razmišlja o čemerkoli želi, le o severnem medvedu ne. Dodali so še, naj v primeru, da pomotoma kdaj pa kdaj pomislili nanj, pozvoni z zvoncem. Seveda se je zelo hitro pokazalo, da naloga ni tako preprosta in prostovoljci so kar naprej zvončkljali.

Misli torej ne moremo izriniti iz glave. Kaj pa kljub vsemu lahko storimo? Kot običajno je tudi tu najpomembnejše ozaveščanje. Torej se je treba zavedati svojih misli in prepoznati tiste, s katerimi si dolgoročno ne delamo velike usluge. Pri tem si lahko pomagamo, tako da vsak dan nekaj minut namenimo pisanju. Pišemo vse svoje misli točno v takšni obliki, kot jih opazimo. Lahko so splošne, lahko se osredotočimo na neko situacijo.

Odločimo se npr. pisati o trenutnem partnerskem razmerju. Verjamem, da bi o tem lahko veliko napisali. In vse misli, ki jih ob omembi besedne zveze trenutno partnersko razmerje lahko prepoznamo, zapišemo. Poskušamo se izogniti analizi, sodbam, dovolimo si le pisati. Ko zaključimo, pa preverimo, katere so t. i. pozitivne in katere negativne misli. Ko prepoznamo slednje, jih skušamo nekoliko preoblikovati oz. dopolniti z nečim, kar imenujem »ampak«-stavki.

Moj partner mi nikoli ne pomaga pri gospodinjskih opravilih, ampak včeraj je pa res pospravil posodo po kosilu. S partnerjem se oddaljujeva, ampak na zadnjem sprehodu sva se pa imela res lepo. S partnerjem se veliko prepirava, ampak večinoma zaradi malih in nepomembnih stvari, saj imava tudi kar nekaj skupnih vrednot. To je le nekaj primerov. Ko je razvidno, t. i. negativno misel dopolnimo z nečim dobrim in se tako opomnim, da ni vse tako črno, kot se morda zdi na prvi pogled. Namen je predvsem v ozaveščanju, da so del življenja tako stvari, nad katerimi morda nismo ravno najbolj navdušeni, kot tudi tiste, za katere smo lahko hvaležni.

Misli, ki so usmerjene v to, česar partner ne počne, pa si želimo, da bi, prav tako lahko dopolnimo. Partner me nikoli ne pelje na večerjo, ampak lahko to storim jaz in ga danes povabim v restavracijo. Partner me nikoli ne objame, ampak lahko ga objamem jaz. Na ta način se opomnimo, da partnersko razmerje ni nekaj, za kar mora skrbeti on, temveč je pomembno tudi za nas in si zato želimo skrbeti zanj.

Na enak način bi se lahko lotili tudi preverjanja razmišljanja o drugih situacijah ali področjih življenja in videli, katera spremljajo misli, s katerimi si škodujemo, ter jih začeli postopno spreminjati. Dobra novica je, da to lahko storimo, saj smo sami gospodarji svojih misli, slaba pa morda to, da je za spremembo potreben čas. A če je sprememba za nas resnično pomembna, potem bomo pripravljeni tudi vztrajati. Stranski učinek tega vztrajanja pa bo tudi vedno večje zavedanje, da smo prav zares le mi glavni igralci v filmu svojega življenja.

Še več o avtorici prispevka Petri Cvek in njenem delu pa boste našli tukaj in tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Metka Klevišar: ŠELE SEDAJ JE IZVEDEL, DA JE ZEMLJA PLOŠČATA

Googlu lahko postaviš katerokoli vprašanje in dobiš odg...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

10 znakov, ki kažejo, da vas oseba izkorišča

Nihče ne želi biti v odnosu izkoriščen – izkoriščanje n...

Privabite pomlad v svoj dom!

Na polno uživajte v sveži energiji, ki jo prinašajo prv...

Metka Klevišar: VEDNO MORA BITI NEKDO KRIV

Ko poslušam različne ljudi, ugotavljam, da mora biti za...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.