Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki se pri upogibanju niti malo ne lomi oziroma biskvit ne poči in je puhast ter lahek in ne presladek. To pohorsko omleto zlahka poje 1 odrasla oseba.
Pohorska omleta iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Pohorska omleta iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za nadev se vedno uporablja džem ali marmelada gozdnih brusnic ali pokuhano sveže sadje s sladkorjem (borovnice, brusnice, gozdne jagode...) ali sadje iz kompota. Nikoli je ne polnimo s svežim sadjem.
Za popoln sladki užitek boste potrebovali le 1/2 ure časa.

In še majhen nasvet: vse kar rabite za peko, si najprej pripravite, tako sestavine, kot dobro namaščen pekač, priporočam da samo dno pekača obložite s peki papirjem.

Potrebujete:
4 jajca
6 dkg kristalnega sladkorja (na 1 jajce 1.5 dkg)
4 dkg moke (na 1 jajce 1 dkg)
1/2 vrečke vanilijevega sladkorja
malo naribane limonine lupinice
+ maslo za namastitev pekača (premer 26 cm

Nadev:
15 dkg svežih borovnic (ali sadje po želji)
2 žlici sladkorja (ravni)
Dekoracija :
1 do 2 dcl sladke smetane za stepanje
malo borovnic
listič ali dva sveže mete

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Izdelava:
Najprej vklopite navadno pečico na 180 stopinj. Jajca ločite na rumenjake in beljake. Beljake stepite do 3/4, nato dodajte ves sladkor, vanilijev sladkor in naribano limonino lupinico ter stepite sneg do konca, da postane čvrst. Dodajte rumenjake in premiksajte le še toliko, da se sestavine povežejo v homogeno rumeno maso.
Od tu naprej delajte vse ročno!

Dodajte moko in rahlo premešajte z lopatko v gladko maso.
Nežno spravite maso v pekač, jo enakomerno poravnajte in dajte v dovolj ogreto pečico ter pecite 15 minut (srednja rešetka).
Ko se biskvit peče, pokuhajte sadje s sladkorjem toliko, da spusti nekaj tekočine.

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Kokosova rolada s čokolado (brez peke)

Pečeno omleto previdno vzamite iz pekača in še toplo z občutkom prepognite ter dajte na servirni krožnik.

Še topel nadev bogato porazdelite na spodnjo polovico omlete, porabite tudi vso tekočino, ki je nastala pri pokuhavanju sadja.
Omleto posipajte s sladkorjem v prahu, dekorirajte s stepeno sladko smetano, borovnicami in svežimi lističi mete.

Za pravo pohorsko omleto velja, da jo tik pred serviranjem osvežijo z žlico mentolovega likerja ali z žlico likerja iz smrekovih vršičkov.
Kako velika naj bi bila originalna pohorska omleta: 15, 18, 20 ali 26 cm, to prepuščam vam.

NASVET: lahko si jo privoščite z vanilijevim sladoledom ali s čvrsto stepenim naloženim snegom na nadevu in toliko zapečenim v pečici, da sneg porumeni, pa flambiranje.

Pohorski pozdrav Iz Jožičine kuhinje.

PREBRITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Ameriški krofki (donutsi) iz pečice

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Pohorska omleta Recept Iz Jožičine kuhinje
Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

Ideja za kosilo: Marinirana svinjska ribica

Marinirana svinjska ribica je kulinarična poslastica, z...

Iz Jožičine kuhinje: Mušnice

Jožica razkriva recept za "pogojno užitne mušnice". A b...

Recept: Kremšnite v kozarcu

Kremšnita v kozarcu je preprosta, hitro pripravljena sl...

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Ideja za kosilo: Pražena jetrca z žajbljem

Pražena jetrca so tradicionalna jed. Lahko uporabimo sv...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.