Odpustiti ali ne?

Obdobje pred in po vstopu v novo leto je pogosto tudi obdobje, v katerem premišljujemo o naših dosežkih ter počutju v preteklem letu ter o ciljih in željah za leto, ki se začenja.
	Naučite se odpuščati. (foto: Freepik.com)
Naučite se odpuščati. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Veliko premišljevanja se navadno vrti okrog področja medosebnih odnosov, radi se spominjamo tistih ljudi, ki so v naše življenje prinašali veselje in prijetne občutke, z grenkobo pa pomislimo tudi na tiste, ki so nas prizadeli, razjezili, storili kaj, kar je bilo za nas boleče in česar ne moremo kar tako pozabiti, torej na tiste, katerim smo kaj zamerili. Velikokrat slišimo, da je »najbolje odpustiti in iti naprej«. Pa je storiti to res tako preprosto oziroma, ali je nujno potrebno?
 
Odgovor na to, ali je zamere do drugih potrebno opustiti ter se truditi v smeri odpuščanja vsem, ki so nam povzročili bolečino, ni enostaven, vse je namreč odvisno od posameznega primera, od tega, kaj, kdaj ter komu se je zgodilo. Kako hitro oziroma lahko bo nekdo odpustil, je odvisno od njegovih osebnostnih lastnosti, od tega, koliko bolečine je utrpel, odnosa z osebo, kateri je nekaj zameril ter tudi od ostalih okoliščin (naprimer, kaj vse je izgubil zaradi ravnanja drugega ter, ali in na kakšen način si bo lahko izgubljeno nadomestil ali povrnil…).

Poglejmo si primer, ko nekdo goji zamero do partnerja, ki ga je zapustil. Če ob tem vidi, da trpijo tudi otroci, se je zaradi tega znašel v finančni stiski, se s težavo spopada s selitvijo, izve, da ga je bivši partner tudi varal, je z njim v slabih odnosih, bivši partner pa svoje življenje srečno nadaljuje z drugim partnerjem, potem je res težko pričakovati, da bo zamera kaj kmalu popustila, ter bo kmalu prišel dan, ko bo pristno začutil, da je bivšemu partnerju odpustil. V kolikor pa bosta ista bivša partnerja kljub vsemu ostala v dobrih odnosih, se pogovorila o njunemu odnosu in razčistila vzroke o njegovem koncu, uredila vprašanja glede financ in skrbništva ter bo zapuščeni partner kmalu spoznal osebo, na katero se bo navezal, pa bo verjetno pot do odpušanja precej krajša in lažja.

Vzrok zamere je vedno čustvena prizadetost oziroma bolečina, zamera nastane, ko ta prizadetost dalj časa ostane nepredelana, nerazrešena. V kolikor nam je nekdo povzročil ali celo dalj časa povzročal globoke rane, nas psihično, fizično ali spolno zlorabljal, govoriti o odpuščanju pred predelavo bolečih izkušenj in travm, zagotovo ni na mestu. Tudi, ko predelamo travme ter do določene mere olajšamo bolečino v nas, je odločitev o tem, ali bomo odpustili ali ne, še vedno le naša. Pomembno je, da se zavedamo tudi, da je vsako odpuščanje proces, ki potrebuje določen čas.

Zamere pa pogosto nastanejo tudi zaradi napačno razumljenih besed, šal ali situacij, ki so se po nepotrebnem zaostrile, obe strani pa se ne želita temu primerno pogovoriti ali opravičiti. V takšnih situacijah pogosto pride tudi do izogibanja stikov, pri čemer je pomembno, da vsak zase razmisli, čemu se drugemu izogiba. Lahko gre za strah, da bi nas ta oseba utegnila znova prizadeti, ki pa ni vedno upravičen, pogosto pa gre tudi za metodo, s katero drugo osebo kaznujemo, ne vidimo pa, da smo, z izogibanjem stika z, nam sicer ljubo osebo, kaznovani tudi sami. Zamera je namreč veliko breme za tistega, ki zameri in slabo vpliva na njegovo psihično počutje. V primerih, ko gre za zamere do oseb, katere so nam blizu ter jih imamo radi ter je predmet zamere nekaj, kar nam ni prizadelo velikih in neizbrisljivih bolečin, je vsekakor vredno, da razmislimo o odpuščanju, o pogovoru z osebo, do katere čutimo zamero ali pa o pogovoru s strokovnjakom, kateri nam lahko pomaga, da spoznamo svoje občutke, ozadje in vzroke zamere in s tem olajša pot do odpuščanja, ki prinese olajšanje.

Pogosto pomaga tudi zavedanje o tem, da odpuščamo človeku, ne dejanja samega. Ko nekomu odpustimo, to torej ne pomeni, da prenehamo obsojati njegovo dejanje, tega lahko še vedno vrednotimo kot slabega.

Nikakor pa ob razmišljanju o osebah, katerim bi bilo vredno oprostiti na pozabite na najpomembnejšo osebo - nase.


Več o avtorici zapisa boste našli TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (29.4. - 5.5. 2024)?

Počutili se boste poklicane, da raziščete novo pot in s...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Metka Klevišar: ŠELE SEDAJ JE IZVEDEL, DA JE ZEMLJA PLOŠČATA

Googlu lahko postaviš katerokoli vprašanje in dobiš odg...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.