Omega 3 maščobne kisline ščitijo srce in ožilje

Dokazano je, da omega 3 maščobne kisline preprečujejo bolezni srca in ožilja, varujejo človeško telo in ga krepijo. Zelo pomembno pa je, da uživamo kvalitetne ribe, ribja olja in tudi prehranske dodatke.
Omega 3 maščobne kisline so nepogrešljive za naše srce in ožilje.
Omega 3 maščobne kisline so nepogrešljive za naše srce in ožilje.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pred več kot 40. leti so danski raziskovalci postavili hipotezo, da je nižja pogostost srčnih obolenj med Eskimi povezana z večjo količino rib v njihovi prehrani. Od takrat dalje je bilo opravljenih že stotine raziskav na temo potencialnih učinkov omega-3 maščobnih kislin (v nadaljevanju: omega-3 MK), ki se med drugim nahajajo v ribah in ribjem olju. 

V telesu omega-3 MK delujejo tako, da zmanjšajo vgrajevanje arahidonske v celične membrane in tako delujejo protivnetno in protitrombogeno. Delujejo kot stabilizatorji membrane v srčni mišici, kar lahko vodi v antiaritmični učinek. Med omega-3 MK prištevamo alfa linolensko kislino (ALA), ejkozapentanojsko kislino (EPA) in dokozaheksanojsko kislino (DHA).

Omega-3 MK najdemo v hrani rastlinskega izvora: laneno seme, oljna ogrščica, soja, orehi in njihova olja. V morski hrani in ribjem olju. Največ jih je v slaniku, lososu, skuši, tuni, mečarici, sardinah, morskem psu,  pa tudi v morskih algah in školjkah (ostrige) ter rakih (jastog,  škampi …), tudi postrvi. 

Večina koristi na zdravje srca in žilja se pripisuje EPA in DHA tako iz rib in ribjih olj kot prehranskih dodatkov. 

Bolezni srca in ožilja so še vedno glavni vzrok obolevnosti in smrti

Bolezni srca in žilja (na prvem mestu ishemična bolezen srca in možganska kap) so še vedno glavni vzrok obolevnosti in smrti predvsem v zahodnem svetu, v ostalih regijah pa pogostost narašča.  Med bolezni srca in žilja oz. srčno-žilna obolenja štejemo tako bolezni srčnih žil in srca (predvsem ishemična - koronarna bolezen srca) kot bolezni ostalega arterijskega sistema, med pomembnimi možgansko-žilne bolezni in periferna arterijska žilna obolenja.

Povezava med vnosom omega-3 MK in boleznimi srca in žilja – predvsem koronarnim srčnim obolenjem - je bila preučevana v številnih raziskavah od leta 1970 dalje, ki so bile sicer različno metodološko zasnovane, od epidemioloških in observacijskih do randomiziranih kontroliranih raziskav, opravljene so bile tudi številne meta-analize. 

Med vsemi za zdravje koristnimi učinki omega–3 MK je ravno povezava z obolenji srca in žilja najbolj raziskana in prepričljiva.

Večina raziskav je potrdila pozitivno povezavo med uživanjem omega-3 MK in zdravjem srca in žilja, tako pri bolnikih z že prisotnim obolenjem srčnih žil kot pri zdravih posameznikih.  

Omega-3 MK ščitijo pred možgansko kapjo

Razen za obolenja srčnih žil raziskave kažejo tudi o vplivu omega-3 MK na pojav možganske kapi. V študiji NHANES so pri osebah, ki so uživale ribe vsaj enkrat na teden, ugotavljali polovico manj kapi kot pri tistih, ki rib niso uživale.

Zakaj uživati omega-3 MK?

Maščobni kislini EPA in DHA, predstavnici omega-3 MK, sta pomembni. Nimata vpliva na nižanje serumskega holesterola, ampak dokazano znižujeta smrtnost zaradi srčno-žilnih obolenj in kapi.

Zaščitni učinek rib na srčno-žilna obolenja se pripisuje omega-3 MK. Uživanje rib vsaj enkratna teden vodi v 15% zmanjšanje tveganja za obolenje koronarnih žil. 

Druga meta-analiza je pokazala, da uživanje rib dva do štirikrat na teden zmanjša tveganje za možgansko kap za 18% v primerjavi z uživanjem rib manj kot enkrat na mesec.Strokovnjaki svetujejo, da jeste ribo vsaj dvakrat tedensko.

Na svoj jedilnik pa dodate tudi omega-3 MK kot prehransko dopolnilo. 

Kvalitetno prehransko dopolnilo omega-3 MK

Sočasno ob spoznanjih, da so ribe, še posebej morske, vir pomembnih omega-3 MK in njihovega pomena za zdravje, tudi srca in žilja, je prisotna skrb zaradi onesnaženosti morske hrane. Največ omega-3MK se nahaja ravno v velikih predatorskih ribah (tuna, morski pes, mečarica), ki zaradi dolge življenjske dobe in prehranjevanja z manjšimi ribami skladiščijo večje količine strupov in nevarnih snovi, med drugim živega srebra, dioksina, pesticidov. Zato je poseben poudarek na uživanju manjših rib (sardele, skuše), za zagotavljanje večjih odmerkov omega-3 MK,  kakršno je priporočilo v sekundarni preventivi srčno-žilnih obolenj ter za hipertrigliceridemijo, pa s prehranskimi dodatki. 

Tudi pri le-teh je potrebna pozornost:

Preveriti je potrebno količino dejanskih omega-3 (EPA in DHA) v preparatu; preparati z manj ostalimi maščobami so kvalitetnejši. Glede na indikacijo za jemanje je pomembno, da preparat vsebuje čim več EPA in DHA v enem odmerku.

Preveriti je potrebno kvaliteto dodatkov, saj je sam postopek pridobivanja omega-3 MK pomemben – z uporabo čim nižjih temperatur in s preprečevanjem ev. oksidacije.

Potrebna je čistost preparatov, torej z odstranjenimi ev. strupenimi in škodljivimi snovmi.Poseben proces proizvodnje (nižja temperatura, brez uporabe topil) je  ekološka ekstrakcija s CO2. To je poseben postopek, ki omogoča prečiščevanje ribjega olja s kar 400% manj toplote kot pri proizvajanju omega-3 izdelkov z drugimi postopki. 

Nekateri dodatki vsebujejo izjemno visoko vsebnost omega-3 MK, saj kapsule vsebujejo kar 850 mg omega-3 MK v eni kapsuli, brez priokusa po ribah. To omogoča preprosto odmerjanje in prenašanje. Poleg tega so ti dodatki testirani s strani neodvisnega evropskega laboratorija, škodljive primesi so prisotne v manjših količinah, kot jih je sploh mogoče zaznati, torej zagotavljajo izredno čistost. Vsebujejo tudi optimalno razmerje EPA/DHA, saj poseben postopek pridobivanja zagotavlja najčistejše in najbolj koncentrirano odmerjanje ribjega olja- to pomeni, da zaužijete več omega-3 MK ter manj dodanih snovi in nezdravih - nepotrebnih maščob - vse to z manjšim številom kapsul na dan. Smiselno se je potruditi in poiskati kvaliteten prehranski dodatek!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.