POZOR: Oreščki in suho sadje so lahko tudi strupeni!

Moje zdravje > Prehrana | piše: Helena Primic | 6.1.2024
Arašidi, indijski oreščki in pistacije, pa tudi mandlji, lešniki in drugi lupinarji spadajo med živila, ki so najpogosteje onesnažena z močno rakotvornimi aflatoksini.
Izbirajte in uživajte zdrave ekološko rasle sadeže ter semena. (Foto: Freepik.com)
Izbirajte in uživajte zdrave ekološko rasle sadeže ter semena. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Oreščki in suho sadje so po navadi med prvimi na seznamu zdravih prigrizkov in malic.

Kar je seveda povsem logično, saj je pest oreščkov zagotovo bolj zdrava malica kot industrijsko pridelani prigrizki z veliko količino bele moke, sladkorja in množico zdravju škodljivih aditivov.

Toda tudi z na videz zdravo malico se lahko zastrupite!

 

Rakotvorni aflatoksini, ki ji niti visoka temperatura ne uniči

Arašidi, indijski oreščki in pistacije (pa tudi mandlji, lešniki in drugi lupinarji) so poleg fig in drugega suhega sadja, kakavovega zrna, začimb, riža, fižola, sončničnih semen, koruze in drugih žit ter tudi mleka najpogosteje onesnaženi z aflatoksini, ki jih izločajo glive Aspergillus flavus in Aspergillus parasiticus.

Gre za močne rakotvorne strupe, ki se razvijejo pri temperaturi od 25 do 32 stopinj Celzija, zato jih pogosteje najdemo v toplih in vlažnih krajih. Do razvoja plesni in izločanja mikotoksinov pogosto pride že na polju (na primer na poškodovanih rastlinah po neurju) ali pa kasneje v skladiščih živil in krme zaradi pretoplih ter preveč vlažnih in slabo zračnih skladišč.

In še slaba novica: Če s plesnijo onesnažene pridelke posušimo ali/in predelamo pri visoki temperaturi, plesni propadejo, toda mikotoksini (med njimi tudi aflatoksini) o(b)stanejo, saj jih toplota in procesi predelave ne uničijo!

Njihovo razraščanje večina proizvajalcev izdelkov iz oreščkov in pridelkov, ki so pogosti gostitelji plesni in glivic, preprečujejo z radioaktivnim obsevanjem, ki zagotovo ne koristi zdravju, in fungicidi, med katerimi jih je 80 odstotkov rakotvornih.

Ko si torej privoščimo »zdravo« malico v obliki oreščkov in suhega sadja, obstaja velika verjetnost, da smo poleg zdravju koristnih snovi v telo vnesli tudi rakotvorne snovi.

 

Kupujte in uživajte samo ekološke oreščke

Verjetno se po prebranem tudi vi sprašujete, ali je torej bolje, da kar prenehamo jesti oreščke in druga tvegana živila. To je seveda nesmiselno, saj bi potemtakem lahko prenehali jesti vso hrano, saj je prav vsaka lahko potencialno okužena s kakšno nevarno snovjo.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje, da živila, ki so občutljiva na plesni, še posebej pozorno izbiramo (poreklo, datum, način shranjevanja …), saj lahko vsebujejo mikotoksine tudi, če na videz niso plesniva.

Kot svetuje Sanja Lončar, vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave, je najbolje varovalo to, da uživamo zdrave ekološko rasle sadeže in semena, saj se na nepoškodovanih sadežih, ki so rasli na naraven način (brez posiljevanja s kemijo) glivice bolj redko razvijejo. Pri tem ne pozabite tudi na morebitna gojišča glivic v telesu (kandida in druge), ki prav tako proizvajajo nevarne aflatoksine in to v veliko večjih količinah, kot jih lahko najdemo na oreščkih ter drugih živilih, okuženih s plesnimi in glivicami.

 

Ne pozabite na oreščke, skrite v izdelkih!

Z aflatoksini okuženi oreščki in suho sadje ter druga tvegana živila pa se lahko skrivajo tudi v izdelkih, kot so: kosmiči, čokolade, piškoti, namazi, mlečni izdelki …

Zdravstvena inšpekcija namreč pregleda le desetino oreščkov, ki pridejo iz Kitajske, dvajset odstotkov iz Egipta, zagotovo pa ne vseh izdelkov, ki vsebujejo oreščke in suho sadje. 30. oktobra 2008 so tako na primer odkrili lešnike, okužene z aflatoksini, toda proizvajalec jih je že vgradil v hrustljav musli s čokolado. Proizvod je proizvajalec seveda moral umakniti iz prometa, toda koliko okuženih izdelkov ostaja »skritih«?

Zaupate, da trgovine na svoje police že ne bi dajale nevarnih izdelkov? Res je, trgovine zaupajo inšpekcijam in državi, ki določa, kaj sme na police in kaj ne. Toda, glede na to, da pri vsakem nekoliko bolj poglobljenem testiranju vedno odkrijejo kakšen okužen izdelek, je to dovolj, da vemo, da žal gre za sito, ki na trgovinske police spusti tudi nevarne izdelke.

Zato vzemite odgovornost za svoje zdravje v svoje roke in naj vam ne bo žal časa in denarja, ki ga namenite izbiri zares zdrave hrane. Na koncu je namreč odgovornost predvsem na nas potrošnikih, da pri nakupu prehranskih izdelkov poleg kriterijev okusa in cene dodamo tudi pomembna kriterija zdravja ter zaupanja vredni in certificirano preverjeni blagovni znamki.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Prelisičite praznične (pre)grehe ...

Namesto, da se obremenjujete z občutki krivde za vsako ...

Kako se izogniti decembrskemu prenajedanju?

Preverite pet trikov, kako se izogniti decembrskemu pre...

Zdrava prehrana: 10 univerzalnih zlatih pravil

Ne glede na to, ali ste vsejedec, vegetarijanec ali veg...

100% naravni afrodiziaki, ki delujejo močneje kot viagra!

Ste vedeli, da muškatni orešček in klinčki znanstveno p...

Težave z žolčem: Naravna pomoč

Svojemu indikatorju potlačene jeze lahko pomagate z nek...

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.