Ali morda opažate modrice, za katere ne veste, kdaj so vam sploh nastale?
Zakaj nastanejo modrice?
Modrice ne nastanejo le ob udarcih. Nagnjenost k modricam je namreč genetsko pogojena, lahko so posledica jemanja zdravil za redčenje krvi (aspirin, steroidi in ostala zdravila za redčenje krvi), če se pojavljajo pogosto in brez večjega vzroka, pa so lahko tudi znak bolezni jeter (ciroze ali hepatitisa), v ekstremnih primerih tudi levkemije.
Modrice se pogosteje pojavljajo pri starejših ljudeh, ker imajo šibkejše kapilare, ki zlahka počijo in povzročijo podkožno krvavitev.
Če dobite modrico že ob vsakem stisku ali najmanjšem udarcu, pa vzrok morda tiči v pomanjkanju vitamina C. Še posebno, če modrice spremljajo tudi krvaveče in otekle dlesni.
PREBERITE TUDI: Recepti babic in dedkov: nad bolečino s pripravkom iz rožmarina, lovorja in olivnega olja
Prva pomoč ob udarcu za čim manj modric
Če ste se udarili in bi radi preprečili pojav modrice, morate ukrepati hitro – na mesto udarca položite ledeni obkladek. Kocke ledu ali ledeno vodo v vrečki (lahko je tudi vrečka zamrznjene zelenjave) zavijte v krpo in na mestu udarca držite najmanj 15 minut, čez eno uro pa postopek ponovite. Led bo zožal žile in tako zmanjšal možnost za modrico.
Možnosti za modrico bodo še manjše, če boste poleg obkladka poskrbeli tudi za dobro cirkulacijo krvi v predelu telesa, kamor ste se udarili. Modrica je namreč strjena kri pod kožo, zato del telesa, kje pričakujete modrico, dvignite na višje mesto, da pospešite pretok krvi.
Med prvo pomoč spada tudi krema iz arnike, ki pospešuje krvni obtok, blaži bolečino in manjša otekline, vendar jo moramo imeti pri roki, da jo lahko uporabimo takoj po udarcu. Dlje, ko namreč čakamo, manj učinkovita bo. Pozitiven učinek arnike na celjenja telesa po poškodbah so leta 2006 dokazali tudi plastični kirurgi iz Connecticuta, ki so opazovali, kako pripravek iz arnike vpliva na zdravljenje posledic liftinga obraza. Ugotovili so, da so imeli pacienti, ki so jih zdravili z arniko, manjše brazgotine kot drugi. Kremo iz arnike si lahko pripravite sami doma ali jo kupite v obliki mazila ali gela oziroma kot homeopatsko zdravilo.
PREBERITE TUDI: Razpokane ustnice: 100% naravna pomoč in nega
Pomoč iz kuhinje, da modrica sploh ne bo nastala
Ko ste udarnino nekoliko ohladili, si pomagajte z domačo kuhinjo. Na mesto udarca položite košček ananasa, ga ovijte s povojem in pustite delovati okrog 45 minut. Postopek lahko ponavljate enkrat na dan več dni zapored, če imate občutek, da se stanje poslabšuje.
V boju proti modricam se je uspešno izkazal tudi krompir, ki ga neolupljenega skuhamo, olupimo, pretlačimo ter dodamo dve žlici medu in malo vode. Zmes nanesemo na udarnino oziroma modrico (če se je že pojavila) in pustimo delovati nekaj ur. Postopek lahko ponavljamo vsak dan, vse dokler ne opazimo izboljšanja.
Če v kuhinji nimate ananasa in vam je zmanjkalo krompirja, si lahko pomagate s čebulo. Čebulo narežite na tanke rezine, jo položite na modrico in zavijte s povojem ter pustite delovati od nekaj minut do ene ure, za boljše rezultate pa postopek ponovite večkrat na dan.
Pomagate si lahko tudi z jabolčnim kisom – kis in toplo vodo zmešajte v razmerju 1:1, v raztopino namočite krpo ali papirnato brisačo in jo nežno pritisnite na udarnino. Znanstveniki sicer še niso ugotovili, kako deluje ta mešanica, predvidevajo pa, da pospeši krvni obtok tik pod površino kože ter tako pomaga pri razprševanju krvi na predelu udarnine in zmanjšuje pojavnost modrice. Podobno naj bi deloval tudi nepozebnik.
PREBERITE TUDI: Ognjič, naš domači dermatolog
Pomagajte telesu "razgraditi" modrico
Da se bo telo lažje spopadlo s procesi, ki jih prinaša udarec in bi lahko pripeljali do modrice, 24 ur po udarcu na udarnino polagajte tople obkladke. To bo izboljšalo cirkulacijo krvi ter pospešilo regeneracijo žil in kapilar na mestu udarca.
Če boste poleg tega poskrbeli za dodaten vnos vitamina C, bo vaše telo odlično oboroženo v boju proti modricam. V času celjenja zunanjih in notranjih poškodb se namreč potreba po vitaminu C poveča, zato po udarcu uživajte čim več sadja in zelenjave, ki vsebujejo veliko vitamina C in bioflavonoide: pomaranče, jagodičevje, grozdje in zelene stročnice.