Sezona paprik je tukaj. Prav vse so zdrave, rdeče, rumene, zelene, ne pekoče, pekoče … Paprike vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, bogate so z vitaminom C, A, vsebujejo kalij, folno kislino, vlaknine, imajo zelo malo kalorij.
Najbolj zdrave so seveda sveže in surove, lahko pa jih tudi pečemo, kuhamo, vlagamo, sušimo …
Priprava paprik
Paprika je zares hvaležna zelenjava, pripravite jih lahko na mnogo načinov. Okusne so surove, narežete jih lahko v solate, v omake, kot dodatek k narezkom, v testeninske ali riževe solate.
Tudi pečene so zelo okusne. Priprava pa je enostavna. Le operete jih, odstranite semena, nato pa popečete na žaru, v pečici ali ponvi. Nato jih lahko še vroče zaprete v posodo, da se lepo zmehčajo, nato jim olupite pečeno kožico, jih date na krožnik, dodate malce soli, sesekljanega peteršilja in česna ter nekaj olivnega olja.
Paprike pa lahko tudi polnite z mesnimi ali zelenjavnimi nadevi. Odlične so s skuto ali sirom, največkrat se jih polni z rižem, pa tudi s pire krompirjem. Receptov je mnogo.
Paprike, kot pomoč pri hujšanju
Če bi radi shujšali, potem na svoj jedilnik dodajte pekoče paprike. Te vsebujejo snov kapsaicin, ta dokazano pospešuje metabolizem, pospešeno topi odvečno maščobo ter zavira apetit.