Pasti uporabe afirmacij

Moji odnosi > Psihologija | piše: Petra Cvek | 10.1.2020
Afirmacija – pozitivna izjava, izrečena v prvi osebni ednine in v sedanjem času. Ko želim nekaj doseči, kreiram afirmacijo, jo večkrat dnevno ponovim in kmalu uživam v izpolnjeni želji. Preprosto, mar ne?
Poznate pasti afirmacij? (foto: freepik.com)
Poznate pasti afirmacij? (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

To, kar ste prebrali v uvodu, je pravzaprav že ena od pasti uporabe afirmacij. Gre za razmišljanje, da so afirmacije edino orodje in zadostujejo, da dosežemo želeno. Tako sem pred leti razmišljala tudi sama in se ob neuspešni izpolnitvi želje kljub vsakodnevnemu ponavljanju afirmacij začela spraševati, ali te sploh prinašajo učinke.

Ko sem se znašla v situaciji, da sem si po daljšem obdobju samskosti zaželela nove partnerske zveze, sem vztrajno ponavljala afirmacije. Ko sem se spomnila nanjo, sem jo ponovila in ob tem občutila prijetne občutke, ki bi jih v novi partnerski zvezi doživljala. Tako osredotočena sem bila na ta način izpolnitve želje, da sem vztrajno ignorirala napetost, ki sem jo ob tem občutila v predelu trebuha. Šele pozneje sem spoznala, kaj je sporočala ta napetost: na novo partnersko zvezo še nisem pripravljena. Preveč me je bilo namreč strah, da bi se ta zveza končala enako kot prejšnja, torej ne preveč dobro.

Takrat sem spoznala, da naš nezavedni del ne loči med zavestno izrečenimi besedami in tistimi, ki se jih niti dobro ne zavedamo, a jih vseeno mislimo, ter zavestno kreiranimi občutji in tistimi, ki jih nismo ozavestili. Zanj je oboje enako. Spoznala pa sem tudi, da v tem »boju« vedno zmaga tisto, kar ima močnejši čustveni naboj oz. tisto, v kar bolj verjamemo. Prav v tem se skriva druga past uporabe afirmacij.

Včasih ni dovolj spremeniti le mišljenja, temveč je treba ozavestiti in spremeniti tisto, kar je vir tega mišljenja.

Uporaba afirmacij je na prvi pogled tako enostavna, zato mnogi ne razmišljajo, da ni dovolj le spremeniti mišljenja, temveč se je treba vprašati, čemu takšno mišljenje sploh izbiramo. To pa je povezano z našimi prepričanji, torej s tem, kar globoko v sebi verjamemo o sebi, drugih, življenju in svetu, pa tudi s tem, kako doživljamo sebe, druge, življenje in svet. Zopet ni pomembno, ali se vsega tega zavedamo ali ne, v obeh primerih bomo čutili vpliv.

V času svojega življenja sem razvila razmišljanje, da je ljubezen bolečina. Ljubiti torej ni ravno smiselno, saj je to boleče in tvegano, to pa je nekaj, čemur se že nagonsko želimo izogniti. Seveda lahko kreiram afirmacijo, ki bo trdila nasprotno, vendar sta nagon po preživetju in strah, da bi si to z vstopom v novo zvezo otežila, mnogo močnejša. Sem se tega zavedala? Ne. Ko sem se na eni od psihoterapevtskih izobraževanj zavedela, da je to nekaj v kar globoko verjamem, me je popolnoma sesulo. Še danes se živo spomnim tega dogodka, čeprav je minilo že nekaj let.

Prav to zavedanje pa je bilo prvi pogoj, da sem si lahko odgovorila na vprašanje, od kod to razmišljanje izhaja, in vanj nekoliko podvomila. Pozneje sem se preko HSE coachinga soočila s preteklimi bolečimi čustvi, ki so bila vir tega razmišljanja. Zavedala sem se tudi, kako zelo smiselno je bilo in kako sem ga v želji po zaščiti sebe in preživetju nenehno izbirala sama. In tudi, da ob tako močnem čustvenem naboju, kot ga s seboj nosi preživitveni strah, afirmacije težko zmagajo, ne glede na to, kako vztrajno jih ponavljam. Kljub nenehnemu trudu, da v svoje življenje vnašam prijetne misli in prijetne občutke, so jih spremljale misli dvoma in z njimi povezani občutki strahu.

Avtor knjige Zakon privlačnosti Michael Losier pravi, da je okoli nas vibracijski balonček, v katerem se zadržujejo vse naše vibracije – pozitivne ali negativne, odvisno od naših misli. Vse tisto, o čemer ne razmišljamo, pa je iz vibracijskega balončka izključeno. To torej pomeni, da so v ta balonček vključene vse tiste misli, ki se jih zavedamo, in tudi tiste, ki se jih ne, torej tudi naša prepričanja, ki jih morda (še) nismo ozavestili. In vse, o čemer govorimo in razmišljamo, ne glede na to, ali se tega razmišljanja zavedamo ali ne, je povezano z našimi občutji oz. s tem, kako se počutimo. In prav to je ključno, saj imajo občutja mnogo večjo moč kot besede. Zato je pomembno, da se skupaj z uporabo afirmacij posvetimo tudi njim. Kaj tiči v odgovoru na vprašanje, čemu izbiramo misli, ki so tako drugačne od tega, kar želimo z afirmacijami doseči? Občutki, ki jih doživljamo ob misli na izgovorjeno afirmacijo, so pomembni. Tako bomo svoj vibracijski balonček napolnili s pozitivnimi vibracijami in s tem prispevali k učinkovitosti afirmacij.

Še več o avtorici prispevka Petri Cvek in njenem delu pa boste našli tukaj in tukaj.

Morda te zanima tudi:

Osamljenost

Osamljenost – beseda, ki se je po tihem vsi bojimo. No,...

Kako reči ne brez občutka krivde?

Poznate tisti občutek, ko nas nekdo prosi za uslugo in ...

Hvaležnost je izbira

»Hvaležnost je ključ do srečnega življenja, ki ga nosim...

Uživajmo v prazničnih dneh tudi, če smo sami

Nekatere ob misli, da bi praznične dni preživeli sami, ...

Mišično testiranje – ključ do nezavednega

Predstavljajte si. Zaprete oči, v mislih izgovorite: »M...

Kako prepoznati glas intuicije?

Intuicija – notranji glas, glas naše podzavesti, glas n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.