Pasti uporabe afirmacij

Moji odnosi > Psihologija | piše: Petra Cvek | 10.1.2020
Afirmacija – pozitivna izjava, izrečena v prvi osebni ednine in v sedanjem času. Ko želim nekaj doseči, kreiram afirmacijo, jo večkrat dnevno ponovim in kmalu uživam v izpolnjeni želji. Preprosto, mar ne?
Poznate pasti afirmacij? (foto: freepik.com)
Poznate pasti afirmacij? (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

To, kar ste prebrali v uvodu, je pravzaprav že ena od pasti uporabe afirmacij. Gre za razmišljanje, da so afirmacije edino orodje in zadostujejo, da dosežemo želeno. Tako sem pred leti razmišljala tudi sama in se ob neuspešni izpolnitvi želje kljub vsakodnevnemu ponavljanju afirmacij začela spraševati, ali te sploh prinašajo učinke.

Ko sem se znašla v situaciji, da sem si po daljšem obdobju samskosti zaželela nove partnerske zveze, sem vztrajno ponavljala afirmacije. Ko sem se spomnila nanjo, sem jo ponovila in ob tem občutila prijetne občutke, ki bi jih v novi partnerski zvezi doživljala. Tako osredotočena sem bila na ta način izpolnitve želje, da sem vztrajno ignorirala napetost, ki sem jo ob tem občutila v predelu trebuha. Šele pozneje sem spoznala, kaj je sporočala ta napetost: na novo partnersko zvezo še nisem pripravljena. Preveč me je bilo namreč strah, da bi se ta zveza končala enako kot prejšnja, torej ne preveč dobro.

Takrat sem spoznala, da naš nezavedni del ne loči med zavestno izrečenimi besedami in tistimi, ki se jih niti dobro ne zavedamo, a jih vseeno mislimo, ter zavestno kreiranimi občutji in tistimi, ki jih nismo ozavestili. Zanj je oboje enako. Spoznala pa sem tudi, da v tem »boju« vedno zmaga tisto, kar ima močnejši čustveni naboj oz. tisto, v kar bolj verjamemo. Prav v tem se skriva druga past uporabe afirmacij.

Včasih ni dovolj spremeniti le mišljenja, temveč je treba ozavestiti in spremeniti tisto, kar je vir tega mišljenja.

Uporaba afirmacij je na prvi pogled tako enostavna, zato mnogi ne razmišljajo, da ni dovolj le spremeniti mišljenja, temveč se je treba vprašati, čemu takšno mišljenje sploh izbiramo. To pa je povezano z našimi prepričanji, torej s tem, kar globoko v sebi verjamemo o sebi, drugih, življenju in svetu, pa tudi s tem, kako doživljamo sebe, druge, življenje in svet. Zopet ni pomembno, ali se vsega tega zavedamo ali ne, v obeh primerih bomo čutili vpliv.

V času svojega življenja sem razvila razmišljanje, da je ljubezen bolečina. Ljubiti torej ni ravno smiselno, saj je to boleče in tvegano, to pa je nekaj, čemur se že nagonsko želimo izogniti. Seveda lahko kreiram afirmacijo, ki bo trdila nasprotno, vendar sta nagon po preživetju in strah, da bi si to z vstopom v novo zvezo otežila, mnogo močnejša. Sem se tega zavedala? Ne. Ko sem se na eni od psihoterapevtskih izobraževanj zavedela, da je to nekaj v kar globoko verjamem, me je popolnoma sesulo. Še danes se živo spomnim tega dogodka, čeprav je minilo že nekaj let.

Prav to zavedanje pa je bilo prvi pogoj, da sem si lahko odgovorila na vprašanje, od kod to razmišljanje izhaja, in vanj nekoliko podvomila. Pozneje sem se preko HSE coachinga soočila s preteklimi bolečimi čustvi, ki so bila vir tega razmišljanja. Zavedala sem se tudi, kako zelo smiselno je bilo in kako sem ga v želji po zaščiti sebe in preživetju nenehno izbirala sama. In tudi, da ob tako močnem čustvenem naboju, kot ga s seboj nosi preživitveni strah, afirmacije težko zmagajo, ne glede na to, kako vztrajno jih ponavljam. Kljub nenehnemu trudu, da v svoje življenje vnašam prijetne misli in prijetne občutke, so jih spremljale misli dvoma in z njimi povezani občutki strahu.

Avtor knjige Zakon privlačnosti Michael Losier pravi, da je okoli nas vibracijski balonček, v katerem se zadržujejo vse naše vibracije – pozitivne ali negativne, odvisno od naših misli. Vse tisto, o čemer ne razmišljamo, pa je iz vibracijskega balončka izključeno. To torej pomeni, da so v ta balonček vključene vse tiste misli, ki se jih zavedamo, in tudi tiste, ki se jih ne, torej tudi naša prepričanja, ki jih morda (še) nismo ozavestili. In vse, o čemer govorimo in razmišljamo, ne glede na to, ali se tega razmišljanja zavedamo ali ne, je povezano z našimi občutji oz. s tem, kako se počutimo. In prav to je ključno, saj imajo občutja mnogo večjo moč kot besede. Zato je pomembno, da se skupaj z uporabo afirmacij posvetimo tudi njim. Kaj tiči v odgovoru na vprašanje, čemu izbiramo misli, ki so tako drugačne od tega, kar želimo z afirmacijami doseči? Občutki, ki jih doživljamo ob misli na izgovorjeno afirmacijo, so pomembni. Tako bomo svoj vibracijski balonček napolnili s pozitivnimi vibracijami in s tem prispevali k učinkovitosti afirmacij.

Še več o avtorici prispevka Petri Cvek in njenem delu pa boste našli tukaj in tukaj.

Morda te zanima tudi:

Nasveti: Kako ostati pozitivni med epidemijo koronavirusa?

V prispevku boste našli praktične nasvete o tem, kako l...

Kako se premaknemo od strahu do svobode?

»Ljudje težko opustijo svoje trpljenje. Zaradi strahu ...

Ritmi človekovega življenja

Pomlad je čas za razsodnost. Kje bodo rasla semena? Kak...

5 korakov do opustitve negativnih misli

Negativne misli, tiste, ki naše dneve polnijo s skrbmi,...

Kdo sem, če nisem mama? – 2. del

Ko sem si nekoliko opomogla od šoka, je na plan spet pr...

Kdo sem, če nisem mama?

Povedano iskreno, sebe nikoli nisem videla kot mamo. Vr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.