Pazite se takšnega česna, nikar ga ne uporabljajte več!

Kitajski česen lahko kupimo povsod. A ni zdrav, nasprotno, strupen je, škodljiv za naše zdravje, tudi tisti, na katerem piše organski. Če prihaja iz Kitajske, ga ne jejte!
	Kitajski česen se razlikuje od domačega. (foto: Freepik.com)
Kitajski česen se razlikuje od domačega. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V prejšnjem letu je po svetu zaokrožilo 70 milijonov kilogramov kitajskega česna. Že dolgo pa je znano, da česen, ki prihaja iz te množične države, ni zdrav. Če ga bi jedli pogosto, lahko naredite z njim veliko škodo zdravju. Kitajski česen je namreč proizveden na način, da lepo izgleda in ne, da zdravi telo.

Proizvajalci ga pobelijo s kemikalijami, da ohranja lepo barvo in da uničijo vse morebitne insekte. Vzgajajo ga v odpadnih vodah, tudi v človeških fekalijah in mu med rastjo dodajajo kemikalije, da hitreje rase in da je lepši.

Vse te kemikalije pa bi lahko povzročale hude težave z zdravjem, tudi raka. To pa ni namen pravega česna. Zato vedno poglejte državo izvora in kupujte le domači česen.

Kako prepoznati domači česen?
Domači česen je zelo zdravilen, vsebuje alicin, to je močan antioksidant, ki ščiti naše telo pred številnimi boleznimi. Domači česen ima koreninice na dnu glavice. Tudi težji je od kitajskega, bolj kompakten je. Ko ga lupite, je lepljiv, ima močan vonj in pekoč okus. Če ga imate dlje časa na sobni temperaturi, prične kaliti. Tak česen pa je zdrav.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: Dovoli si tudi nič delati

So ljudje, ki neverjetno veliko naredijo, ki si ne vzam...

Kolenske poškodbe in smučanje: Kako se zaščititi in kje najti pravo opornico?

Smučanje združuje adrenalinsko vznemirjenje, rekreacijo...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

S čim Slovenci obdarujemo najbližje?

Kaj najraje naročamo med božično-novoletnim prazniki? S...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (16.12. - 22.12. 2024)?

Od sobote dalje, ko prehajamo v obdobje kozoroga pričak...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Metka Klevišar: Naša odvisnost

Vsak človek si želi, da bi bil samostojen, čim manj odv...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Vabljeni na Zeleni sejem – majhen sejem z velikim srcem slovenskih ustvarjalcev

Iščete darila, ki nosijo v sebi dušo, zgodbo in skrb za...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.