Z nekaj dobrimi idejami, je lahko praznična miza čudovito pogrnjena in pripravljena za družino in naše goste.
Predjed, juhe, razne enolončnice, solato, sladice in božične piškotke lahko pripravimo prej. Ker je božična večerja samo enkrat na leto, naj bo resnično praznična in nekaj posebnega. Zato se še posebej potrudimo in pripravimo tudi predjed, česar pri običajni večerji ne počnemo.
Spodaj lahko najdete nekaj idej/receptov za predjed, juho in glavno jed.
Božično-novoletne predjedi
Tatarski biftek
Sestavine za pripravo tatarskega biftka za 4 osebe:
400 gramov pljučne pečenke
4 rumenjaki
peteršilj, olje, kapre
olje, sol in poper
Pljučno pečenko zmeljemo ali narežemo izredno na drobno in ga damo v večjo skledo. Dodamo drobno sesekljan svež peteršilj in po okusu solino in popramo. Vse sestavine dobro premešamo in na krožniku oblikujemo 4 zrezke, lahko pa biftek postrežemo na enem krožniku.
V manjše zrezke naredimo manjše vdolbinice in vanje damo sveže rumenjake. Za dekoracijo dodamo še krhlje limone, sveže liste zelene solate in naredimo vzorčke z majonezo. Tatarski biftek postrežemo z majonezo, maslom, kislimi kumaricami in hrustljavo popečenimi kruhki.
Foto: Karmen Valant
Božične mini pite z lososom
Za pripravo 4 mini pit z lososom, potrebujemo naslednje sestavine:
300 gramov moke
1 žlička pecilnega praška
1 jajce
220 gramov hladnega masla
maslo in moka za modelčke, malo soli in žlica olja
300 gramov blitve
7 mladic čebulic
8 stebelc kopra
100 gramov kisle smetane
200 gramov sladke smetane
3 rumenjaki
1 žlica srednje pekoče dijonske gorčice
2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka
sveže zmlet poper
2 fileja dimljenega lososa
Moko, pecilni prašek, jajce, maslo v koščkih in žličko soli, zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kepo in zavijemo v folijo. Testo za eno uro postavimo na hladno. Medtem pripravimo modelčke za pite, premera 16 cm, jih namastimo in poprašimo z moko. Testo dobro pregnetemo in ga razdelimo na štiri dele. Vsak del testa posebej razvaljamo, na približno 1/2 cm debelo. Nato modelčke obložimo s testom, dno večkrat prebodemo z vilicami, naredimo pa tudi kakšen cm visok rob.
PREBERITE TUDI: Ideja za silvestrsko sladico: Skutina potica
Blitvo očistimo, zavržemo steblo in liste narežemo na cm široke trakove. Blitvo 3 minute blanširamo v slanem kropu, nato jo odcedimo, na hitro ohladimo z mrzlo vodo in ožamemo.
Mlado čebulo očistimo in narežemo na kolobarčke. Nato v ponvi segrejemo maslo in žlico olja, ter prepražimo čebulo. Dodamo ožeto blitvo, jo kratek čas dušimo in nato ponev odstavimo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj C. Pripravimo še koper, ga osmukamo in na drobno nasekljamo. Zmešamo kislo smetano, sladko smetano, rumenjake, gorčico, limonin sok, koper in vse skupaj dobro premešamo. Na koncu preliv še malo solimo.
Dimljenega lososa narežemo na koščke in jih skupaj z blitvo porazdelimo po modelčkih, Čez prelijemo smetanov preliv in modelčke postavimo v ogreto pečico. Pečemo na srednjem vodilu približno 25 minut. Mini lososove pite vzamemo iz pečice in jih še tople postrežemo.
Kanapeji na popečenih kruhkih
Kanapeji so odlični za predjed, saj lahko na kombiniramo različne nadeve, tako da zadovoljimo okus vseh gostov. Za podlago smo vzeli domač opečen kruh, po želji pa lahko kruh tudi prej ocvremo v mešanici olja in masla. Recept je za štiri osebe, če delamo kanapeje za več ljudi, potem sestavine ustrezno povečamo.
Sestavine za kanapeje:
Sardelna obloga:
1 žlica majoneze
2 vršička mlade čebule
8 filetov sardel brez olja
4 kuhani in olupljeni rakci
Obloga s sirom in mlado čebulo:
30 g namaza iz skute
2 drobno narezana vršička mlade čebule
4 kapre
Obloga s salamo:
15 g masla
2 rezini suhe salame
4 rezine kislih kumaric
Obloga z beluši:
1 žlica majoneze
6 kuhanih in osušenih belušev
2 rezini redkvice
nekaj listkov peteršilja
PREBERITE TUDI: Potica – kako spečemo najboljšo potico?
Priprava kanapejev:
Najprej pripravimo kruh za podlago. Narežemo bel kruh na manjše kose in ga popečemo na obeh straneh. Pustimo da ohladi in medtem pripravimo obloge. Najprej pripravimo sardelno oblogo. Kos popečenega kruha namažemo z majonezo in ga razrežemo na štiri kvadratke.
Vršičke mlade čebule narežemo na štiri koščke, potem pa z vzdolžnimi rezi razdelimo vsak košček na pramene. Sardele prerežemo na polovico in jih v obliki mreže naložimo na kruhke. Na vrh položimo rakce, skozi vsakega zapičimo okrasek iz mlade čebule. Kanapeje s sardelami lahko po želji okrasimo tudi s kakšno vejico peteršilja ali kakšno drugo začimbo.
Nato pripravimo oblogo iz sira in mlade čebule. Kos opečenega kruha namažemo z namazom iz skute in ga prerežemo na štiri kvadratke. Rezine mlade čebule diagonalno naložimo čez sir. Na vsak kanape položimo še kapro. Naslednja obloga je s salamo. Kruh namažemo z maslom, ga preprežemo na štiri dele, ki jih nato obrežemo v krog. Salamo zvijemo v kornete in na vsak kanape položimo en kornet salame in košček kisle kumarice.
Naslednja obloga za kanapeje je iz belušev. Kos opečenega kruha namažemo z majonezo in razrežemo na štiri dele. Beluše po dolgem razpolovimo in po tri položimo na kanape. Razpolovimo rezine redkvice in odrežemo sredico, da nastanejo polmeseci. Redkvice položimo čez beluše.
Juhe za božično-novoletno pojedino
Silvestrska juha naj bo nekaj posebnega! Tu je recept za kremno cvetačno juho in hladno juho caciki.
Kremna juha s cvetačo in krompirjem
Recept za kremno juho s cvetačo in krompirjem:
1 manjša cvetača
4 krompirji
1 korenček
2 žlici kisle smetane
sol
1 l čiste kurje juhe
sol in poper
ščepec timijana
ščepec muškatnega oreščka
drobno sesekljan peteršilj
Foto: Karmen Valant
Krompir olupimo, operemo, narežemo na manjše kocke, prilijemo čisto kurjo juho in zavremo. Dodamo grobo nariban korenček in kuhamo deset minut. Medtem očistimo cvetačo in jo razdelimo na cvetke. Po desetih minutah krompirju dodamo cvetačo, pokrijemo in kuhamo še približno 15 minut.
Ko je zelenjava mehka, dodamo sol, malo popra in ščepec muškatnega oreščka. Juho odstavimo z ognja, dodamo kislo smetano in jo spasiramo s paličnim mešalnikom. Če je juha pregosta, dolijemo še malo čiste juhe. Preden juho postrežemo, jo okrasimo z nekaj cvetkami cvetače in posujemo z drobno sesekljanim peteršiljem.
Caciki juha
Caciki je bolj znana kot osvežilna grška solata, čudovita pa je tudi osvežujoča, hladna juha. Običajno jo pripravljamo v poletnih dneh, vendar je primerna tudi za svečano večerjo.
Sestavine za juho caciki – za 6 oseb:
600 ml navadnega jogurta
250 ml vode
1 kumara, ki jo narežemo na koce in ji odstranimo semena
4 grobo seseskljani stroki česna
1 žlica olivnega olja
1 čajna žlička svetlega vinskega kisa
1 čajna žlička posušene mete
3 žlice sesekljane sveže mete in 3 na tanke rezine narezane mlade čebule za okras
PREBERITE TUDI: Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom
Jogurt, vodo, četrt razrezane kumare, česen, olivno olje in meto, zmiksamo z univerzalnim strojčkom, tako da dobimo gladko maso. Dodamo sol in poper po okusu. Juho prelijemo v veliko skledo in vmešamo preostanek kumar.
Pokrijemo in postavimo v hladilnik za eno uro. Juho poskusimo in po potrebi še dosolimo. Preden jo ponudimo, jo potresemo s sesekljano meto in mlado čebulo.
Glavne jedi
Recept za svinjsko pečenko po starem receptu:
2 kg svinjskega mesa
sol
kumina
česen
svinjska mast
vroča voda ali juha
2 dag moke
Foto: Karmen Valant
Svinjsko meso operemo, osušimo in zdrgnemo s strtim česnom in sesekljano kumino. V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej pečenko opečemo z vseh strani. Če je pečenka s kožo, jo v pekač položimo s kožo navzdol. Pečico segrejemo na 220 stopinj C, v pekač zlijemo malo vroče vode in 15 minut pečemo.
Čez 15 minut temperaturo znižamo na 180 stopinj C in pečemo naprej. Čez pol ure meso obrnemo, v kožo zarežemo zareze v obliki majhnih kvadratov in meso pečemo do mehkega. Pečenko med pečenjem polivamo z vročo vodo ali juho. Pečenkino omako zgostimo z moko, ki jo poprašimo po soku, moko malo prepražimo, zalijemo in premešamo.
Pekač vzamemo iz pečice in pečenko pustimo nekaj minut počivati, nato jo narežemo in postrežemo z praženim krompirjem.
Recept za goveje zrezke v gobovi omaki:
6 govejih zrezkov
3 dag olja ali masla
2 dag moke
svež peteršilj
25 dag jurčkov
limonina lupinica
sol
čista goveja juha
3 stroki česna
2 žlici kisle smetane
1/2 žličke moke
Foto: Karmen Valant
Zrezke rahlo potolčemo, solimo, na eni strani pomokamo in na vroči maščobi na obeh straneh popečemo. Najprej zrezke opečemo na strani, ki ni pomokana, nato jih obrnemo. Opečen zrezke zložimo tako, da slonijo drug ob drugem, prilijemo malo čiste juhe, pokrijemo in dušimo eno uro.
Med dušenjem občasno prilijemo malo juhe. Na maslu prepražimo sesekljan peteršilj, strt česen in očiščene, na listke narezane jurčke. Ko so gobe popražene, jih začinimo, dodamo kislo smetano, ki jo pomešamo s 1/2 žličke moke. S podmetom prelijemo zrezke, ponev pretresemo, da se smetana porazdeli med zrezke, pokrijemo in pustimo še nekaj časa vreti.
Zrezke naložimo na krožnik, jih polijemo z omako in postrežemo. Kot prilogo lahko postrežemo poljubno prilogo, dobro se ujema pire krompir. Če pripravljamo slavnostno kosilo, prek postrežemo juho, za sladico pa lahko spečemo orehovo potico.
In še omamno slastna sladica
Čokoladni fondue
Sirov fondue vsi poznamo, manj poznan pa je fondue kot sladica. Najbolj pomembne so omake iz različnih čokolad in priloge, ki jih bomo pomakali v čokolado. Silvestrska večerja bo tako resnično nepozabna!
Sestavine za 6 oseb:
250 g testa za francoske rogljičke
1 stepeno jajce
60 g kokosove moke
60 g jagod
130 g češenj
60 g robid
sadje po želji: koščki banane, ananas, kivi, koščki jabolk, hrušk…
1 sveža figa
biskvitne kocke
PREBERITE TUDI: Recept: Božični tiramisu v lončkih
Čokoladna omaka:
200 g zdrobljene jedilne čokolade
125 ml vode
30 g sladkorja
nastrgana lupinica limone
Priprava čokoladnega fundija:
Vsak trikotnik testa za rogljičke razrežemo na manjše trikotnike. Zvijemo jih v 18 majhnih rogljičkov in jih premažemo s stepenim jajcem. Pečemo jih 15 minut, pri temperaturi 190 stopinj C, dokler ne zlato porjavijo.
Sadje operemo in posušimo. Večje jagode prepolovimo, figo razrežemo na več kosov. Rogljičke in biskvitne kocke naložimo na servirne krožnike, medtem ko sadje naložimo na drug krožnik. Popraženo kokosovo moko damo v posebno skledico.
Naredimo čokoladno omako. Jedilno čokolado damo v nepregorno skledo in jo postavimo na lonec z vročo vodo. Lonec se ne sme dotikati vode. Počasi segrevamo, toliko časa, da se čokolada stopi. Odstavimo u ognja, vendar lonec s čokolado pustimo nad vodo.
V drugem loncu segrejemo vodo in sladkor, ter ju zavremo. Vre naj 5 minut in nato sladkorni sirup počasi primešamo čokoladi in stepamo toliko časa, da nastane gladka zmes. Na koncu dodamo še pomarančno lupinico. Čokoladno omako prelijemo v posodo za fondue in jo postavimo na majhen plamen, da ostane topla. Postrežemo s sadjem, mini rogljički in biskvitnimi kockami. Vse to pomakamo v omako in potresemo s popraženo kokosovo omako.
Več idej za sladice in kekse:
Božična peka: Ingverjevi piškoti
Božična peka: Praznični sadni kruh
Božična peka: Linški piškoti z nutelo
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.