Recept za preproste maslene piškote:
600 g bele moke
12 g pecilnega praška
180 g sladkorja v prahu
20 g vaniljevega sladkorja
2 jajci
2 rumenjaka
300 g masla
Limonin led za okraševanje:
1/2 limone
sladkor v prahu
pistacije
brusnice
marmelada
pa še kaj…uporabite domišljijo
PREBERITE TUDI: Božična peka: Rumove kroglice
Najprej zmešamo moko s pecilnim praškom, dodamo sladkor v prahu in vaniljev sladkor. Nato vmešamo jajci in rumenjaka. Maslo ogrejemo na sobno temperaturo, ga narežemo na kocke in vmešamo v maso.
Zgnetemo gladko piškotno testo, ga zavijemo v folijo in čez noč postavimo v hladilnik. Naslednje jutro testo razvaljamo na rahlo pomokanem pultu in z modelčki izrežemo poljubne oblike. Najbolj priljubljene so zvezdice, srčki, lunice in drugi božični motivi.
Polovici piškotov z majhnim modelčkom v sredini izrežemo luknje. Izrezane piškote polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, piškote pečemo od 12 do 15 minut.
Medtem ko se piškoti pečejo, pripravimo limonin led za okraševanje. Iz polovice limone stisnemo sok in ga precedimo. Postopoma dodajamo sladkor v prahu, da dobimo gosto maso. Masa mora biti ravno prav gosta, ne preveč tekoča, pa tudi preveč trda ne, takšna, da je lepo mazava. Gostoto mase uravnavamo z dodajanjem sladkorja v prahu.
Sedaj je čas za igranje…To so samo priporočila kako okrasimo piškote, vse je odvisno od naše spretnosti. Piškote, ki smo jih izrezali luknjo, premažemo z limoninim ledom, potresemo s sesekljanimi pistacijami, brusnicami, lahko s sesekljanimi lešniki, orehi….ali pa vse to izpustimo in na piškote s sladkornim ledom samo narišemo poljubne vzorčke.
PREBERITE TUID: Božična peka: Praznični sadni kruh
Počakamo, da se limonin led strdi na sobni temperaturi, nato spodnji del piškota premažemo z marmelado in ga prekrijemo s piškotom, ki smo ga premazali z limoninim ledom.
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.