Meto so poznali in uporabljali že v 17. stoletju, najbolj poznana je za lajšanje težav zaradi slabe prebave, bolečin v želodcu in pekoče zgage.
Težav, ki nas pogosto obiščejo še posebej v prazničnem decembru, ko se pogosteje pregrešimo z nezdravo hrano.
Meta vsebuje zdravilna eterična olja, zato je odlična tudi za pomirjanje in lajša tegobe pri depresiji. Prav tako je uporabna tudi pri boleznih dihal.
Več kot dovolj razlogov, da si v zimskem času pripravite zdravilni in osvežujoč metin napitek oziroma sirup.
Za metin sirup potrebujete:
- pol kilograma sveže nabrane mete,
- 30 do 50 gramov limonske kisline,
- tri kilograme sladkorja in
- štiri litre vode.
Priprava metinega sirupa:
Kuhajte vodo skupaj s sladkorjem. Ko zavre, kuhajte na zmerni temperaturi še pol ure. Nato odstavite. Ko se nekoliko ohladi, dodajte limonsko kislino. Ko je sirup mlačen, mu dodajte še meto, vse skupaj dobro premešajte in pustite stati pokrito 24 ur.
Naslednji dan sirup precedite skozi gazo v temne steklenice, jih dobro zaprite in hranite na temnem in hladnem mestu.
Sirup pijte kot sok, mešan s pitno vodo.