Ideja za silvestrsko sladico: Skutina potica

Poleg vseh dobrot tudi na zadnjo noč v letu na mizo postavimo nepogrešljivo tradicionalno orehovo potico. Poleg orehove potice pa lahko tokrat goste presenetimo z okusno skutino potico. Pripravimo jo lahko iz bele moke, ajdove, koruzne in celo ržene ali polnozrnate moke. Tokrat bomo posebno poslastico za najdaljšo noč v letu pripravili iz kombinacije bele in koruzne moke.
Skutina potica (Foto: Mari Radej)
Skutina potica (Foto: Mari Radej)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Naj bo naša Silvestrska večerja nepozabna!

Sestavine za testo:

20 dag koruzne moke
30 dag bele moke
3 dag kvasa
8 dag margarine ali masla
8 dag sladkorja
1 jajce
skodelica mleka
naribana limonina lupinica
1 zavitek vaniljevega sladkorja
žlička soli

Priprava testa za skutino potico:

Polovico mleka zavremo in z njim poparimo koruzno moko in dobro premešamo. Koruzno moko nato malo ohladimo in jih primešamo belo moko, v mlačni vodi raztopljen kvas, raztopljeno maslo, sol, sladkor, jajca, naribano limonino lupinico in vaniljev sladkor.

PREBERITE TUDI: Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Počasi dodajamo preostalo mleko in zgnetemo srednje gosto testo. Pri dodajanju tekočine bodimo previdni, saj postane testo ki vsebuje koruzno moko, hitro mokro. Testo malo posujemo z ostro moko in ga na toplem vzhajamo eno uro. Ko se količina testa podvoji ga na hitro pregnetemo in razvaljamo na približno 1 cm debelo.

Sestavine za skutin namaz:

50 dag pasirane skute
1 dcl kisle smetane
15 dag sladkorja
8 dag rozin
2 jajci
10 dag pšeničnega zdroba
1 zavitek vaniljevega sladkorja
naribana limonina lupinica

Priprava nadeva in peka skutine potice:

Ko pripravljamo skutin nadev bodimo pozorni da bodo vse sestavine enake temperature kot je temperatura testa.  Pasirani skuti najprej primešamo kislo smetano, sladkor, 2 jajci, pšenični zdrob, naribano limonino lupinico, vaniljev sladkor in rozine, ki smo jih prej namočili v rum.

Vse sestavine dobro premešamo in namaz enakomerno namažemo na razvaljano testo. Testo zavijemo, nekoliko zarežemo, vendar ne do dna. Zviti štrukelj položimo na namaščen pekač, nekajkrat prebodemo in pustimo vzhajati približno eno uro. 

Preden damo potico v pečico jo premažemo z razžvrkljanim jajcem ali z mešanico jajc in mleka. Pazimo da ne premažemo luknjic ki smo jih naredili preden smo dali potico vzhajati.

Skutino potico pečemo 50 minut pri temperaturi 190 stopinj C, pri ventilacijski pečici pa pri 175 stopinjah C. Ko je potica pečena je previdno obrnemo in počasi ohladimo. Režemo hladno potico, še prej jo potresemo s sladkorjem v prahu.

PREBERITE TUDI: Božična peka: Praznični sadni kruh

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Skutina potica Silvestrovo Novoletna pojedina
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Prepričana sem, da vam je poznan ta okus iz otroštva - ...

8 sobnih rastlin, ki bodo odlično uspevale v kuhinji

Želite svojo kuhinjo popestriti s sobnimi rastlinami, v...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Kako pripraviti najbolj okusne piščančje jedi na žlico?

Piščančje jedi na žlico so okusne, krepke in verjetno b...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Princeske s pudingovo masleno kremo

Drage princeske, a boste kaj naredile za svoje prince? ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.