Ideja za silvestrsko sladico: Skutina potica

Poleg vseh dobrot tudi na zadnjo noč v letu na mizo postavimo nepogrešljivo tradicionalno orehovo potico. Poleg orehove potice pa lahko tokrat goste presenetimo z okusno skutino potico. Pripravimo jo lahko iz bele moke, ajdove, koruzne in celo ržene ali polnozrnate moke. Tokrat bomo posebno poslastico za najdaljšo noč v letu pripravili iz kombinacije bele in koruzne moke.
Skutina potica (Foto: Mari Radej)
Skutina potica (Foto: Mari Radej)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Naj bo naša Silvestrska večerja nepozabna!

Sestavine za testo:

20 dag koruzne moke
30 dag bele moke
3 dag kvasa
8 dag margarine ali masla
8 dag sladkorja
1 jajce
skodelica mleka
naribana limonina lupinica
1 zavitek vaniljevega sladkorja
žlička soli

Priprava testa za skutino potico:

Polovico mleka zavremo in z njim poparimo koruzno moko in dobro premešamo. Koruzno moko nato malo ohladimo in jih primešamo belo moko, v mlačni vodi raztopljen kvas, raztopljeno maslo, sol, sladkor, jajca, naribano limonino lupinico in vaniljev sladkor.

PREBERITE TUDI: Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Počasi dodajamo preostalo mleko in zgnetemo srednje gosto testo. Pri dodajanju tekočine bodimo previdni, saj postane testo ki vsebuje koruzno moko, hitro mokro. Testo malo posujemo z ostro moko in ga na toplem vzhajamo eno uro. Ko se količina testa podvoji ga na hitro pregnetemo in razvaljamo na približno 1 cm debelo.

Sestavine za skutin namaz:

50 dag pasirane skute
1 dcl kisle smetane
15 dag sladkorja
8 dag rozin
2 jajci
10 dag pšeničnega zdroba
1 zavitek vaniljevega sladkorja
naribana limonina lupinica

Priprava nadeva in peka skutine potice:

Ko pripravljamo skutin nadev bodimo pozorni da bodo vse sestavine enake temperature kot je temperatura testa.  Pasirani skuti najprej primešamo kislo smetano, sladkor, 2 jajci, pšenični zdrob, naribano limonino lupinico, vaniljev sladkor in rozine, ki smo jih prej namočili v rum.

Vse sestavine dobro premešamo in namaz enakomerno namažemo na razvaljano testo. Testo zavijemo, nekoliko zarežemo, vendar ne do dna. Zviti štrukelj položimo na namaščen pekač, nekajkrat prebodemo in pustimo vzhajati približno eno uro. 

Preden damo potico v pečico jo premažemo z razžvrkljanim jajcem ali z mešanico jajc in mleka. Pazimo da ne premažemo luknjic ki smo jih naredili preden smo dali potico vzhajati.

Skutino potico pečemo 50 minut pri temperaturi 190 stopinj C, pri ventilacijski pečici pa pri 175 stopinjah C. Ko je potica pečena je previdno obrnemo in počasi ohladimo. Režemo hladno potico, še prej jo potresemo s sladkorjem v prahu.

PREBERITE TUDI: Božična peka: Praznični sadni kruh

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Skutina potica Silvestrovo Novoletna pojedina
Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.