To novo spoznanje je rezultat devetletne raziskave, ki je potekala pod okriljem belgijskega inštituta VIB ter belgijskih univerz KU Leuven in VUB. Odkritje na področju raziskav o raku je prelomno, saj so znanstveniki končno pojasnili, kako Warburgov efekt – fenomen hitre razgradnje sladkorja pri rakavih celicah – stimulira tumor.
Projekt, ki so ga predstavili tudi v znanstvenem časopisu Nature Communications, se je začel leta 2008 in se je osredotočil na odkrivanje mehanizma, s katerim lahko tumorji, v primerjavi z zdravim tkivom, razgrajujejo večjo količino sladkorja. Čeprav so ta fenomen že dolgo preučevali, vse do zdaj ni bilo jasno, ali je ta pojav simptom raka ali vzrok za njegov nastanek. Nova študija pa je dokazala povezavo med slakorjem in onkogenim potencialom v rakavih celicah.
»Naša raziskava je odkrila, da hiperaktivna konzumacija sladkorja pri kancerogenih celicah vodi v začarani krog kontinuirane stimulacije razvoja in rasti raka. Hkrati je pojasnila tudi korelacija med Warburgovim efektom in agresivnostjo tumorja,” je povedal profesor Johan Thevelein.
Znanstveniki še pravijo, da bo imelo novo spoznanje izjemen vpliv in posledice na nadaljnje raziskovanje raka, ter da se bo zaradi odkrija začelo obdobje individualno krojenih nutricionističnih priporočil za paciente, ki so zboleli za rakom.