Predstavljamo: Večgeneracijski center Planet generacij

Moji odnosi > Družabna mreža | piše: P. L. | 9.10.2018
»Naša želja je ustvariti lepši planet za vse generacije, ki bodo bivale v sožitju, si izmenjavale znanje in prenašale izkušnje iz generacije na generacijo,« je za portal MojaLeta.si povedala Edita Tamše iz Večgeneracijskega centra Planet generacij Velenje.
Večgeneracijski center Planet generacij združuje. (foto: Planet generacij)
Večgeneracijski center Planet generacij združuje. (foto: Planet generacij)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Večgeneracijski center Planet generacij je pričel z delovanjem v začetku januarja 2017 na območju Upravnih enot Velenje, Žalec in Mozirje, v sodelovanju z enajstimi občinami in 17 socialnimi in izobraževalnimi organizacijami. Financiran je s strani Ministerstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropskega socialnega sklada.

»Številne aktivnosti potekajo na sedežu večgeneracijskega centra na Ljudski univerzi v Velenju ter pri obeh partnerjih v Žalcu. Zaradi zagotavljanja boljše dostopnosti uporabnikom se vsebine odvijajo na različnih lokacijah v Šoštanju, Šmartnem ob Paki, Nazarjah, Rečici ob Savinji, Lučah, Žalcu, Braslovčah, Polzeli, Preboldu in na Vranskem. Namen Večgeneracijskega centra Planet generacij je ponujati različne preventivne programe, ki zagotavljajo socialno vključenost ranljivih skupin, zmanjšujejo tveganje revščine in preprečujejo zdrs v socialno izključenost,« nam pripoveduje Tamšetova.

Prepoznavni so daleč naokoli
»Veseli nas, da nam je uspelo v okolju vzpostaviti izjemno prepoznaven Večgeneracijski center Planet generacij, ki se je razširil kot požar, saj ga je v letošnjem letu obiskalo več kot 1.704 različnih uporabnikov, v veliki meri ljudje iz ranljivih ciljnih skupin, ki se k nam vedno znova radi vračajo,« se pohvali Edita Tamše in nadaljuje, da so »tovrstne vsebine in aktivnosti na območju Savinjske regije še kako pomembne in potrebne, saj smo mnogim pomagali, da so našli svojo sredino.«

Prav gotovo pa ima Planet generacij največjo dodano vrednost za tiste, ki so bodisi osamljeni, socialno šibki, bodisi željni novih znanj, saj v centru najdejo tako družbo kot razumevanje, prostor za preživljanje prostega časa, novo znanje, informacije, nasvete ali drugo ustrezno pomoč.


Udeležba je prostovoljna in brezplačna
Udeležba v aktivnostih je za uporabnike prostovoljna in brezplačna, ljudje pa vidijo dodano vrednost predvsem v možnostih za druženje, pridobivanje novih znanj in veščin, spoznavanje novih ljudi in izboljšanje kakovosti vsakdanjega življenja.

Kako Planet generacij deluje?
»Delovanje Planeta generacij lahko strnemo na tri glavna področja,« pojasni Tamšetova:

Neformalno druženje (od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure imajo ljudje na voljo pogovore, družabne igre, šahiranje, kartanje, branje, poslušanje glasbe ... ).

Informiranje (o aktivnostih, ki potekajo v Planetu generacij ter o možnostih reševanja socialnih stisk in težav).

Vsebine (od ponedeljka do petka na različnih lokacijah potekajo raznovrstne aktivnosti - jezikovne delavnice, delavnice uporabe računalnikov in telefonov, delavnice za vzdrževanje fizične in miselne kondicije, predavanja strokovnjakov, delavnice za duhovno rast, pogovorne in samopomočne skupine, varstvo otrok, počitniške aktivnosti, plesne delavnice, spodbujanje podjetništva, delavnice za socialno aktivacijo, delavnice finančnega opismenjevanja, ustvarjalne medgeneracijske delavnice ...).

Njihove ciljne skupine so družine z nizko delovno intenzivnostjo, starejši, invalidi, priseljenske družine, otroci in mladostniki, ki tvegajo socialno izključenosti, otroci, mladostniki s posebnimi potrebami, tisti, ki so osamljeni, torej vsi, ki želijo pridobivati nova znanja ter v naši družbi kakovostno in kreativno preživljati prosti čas.

»Tudi v prihodnje si bomo prizadevali ponujati vedno nove in aktualne vsebine, saj želimo ustvariti lepši planet za vse generacije, ki bodo bivale v sožitju, si izmenjevale znanje in prenašale izkušnje iz generacije na generacijo,« zaključi Tamšetova.

Kar pogumno, obiščite jih, zelo vas bodo veseli. Kaj vse se pri njih dogaja, pa lahko spremljate tudi tukaj.

Morda te zanima tudi:

Staranje – izziv prihodnosti

Demografske spremembe, ki jih nekateri poimenujejo tud...

Domovi za starejše: Še dražje oskrbnine?

Vlada še ni pokrila dvigov plač, zato Skupnost socialni...

Babice in dedki, ki pazijo na vnuke, živijo dlje

Raziskava je dokazala, da stari starši, ki pazijo na sv...

Spet sem lahko ure in ure z vnukoma v parku

Lara je stara tri leta, Luka pet. Vnuka v moje življenj...

7 znakov, da vaši hormoni niso v ravnovesju

Hormonsko ravnovesje je zelo pomembno za dobro zdravje ...

Pokojnine: Se bodo po novem letu res povišale?

Se upokojenci resnično lahko veselijo višjih pokojnin v...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2018 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.