Srčno-žilne bolezni
Čebula je živilo, ki pomaga krepiti srce in ga ščiti pred kapjo, saj vsebuje flavonoide. Strokovnjaki so dokazali, da spojine, ki se nahajajo v čebuli, delujejo zelo blagodejno na naše zdravje in krepijo srce ter pomagajo žilam, da so bolj prožne in da se ne mašijo. Čebula je odlična tudi za zniževanje nevarnega holesterola.
Kosti
Študije so pokazale, da je čebula zelo zdravilna tudi za kosti, saj izboljšuje njihovo gostoto. To je zelo pomembno predvsem za ženske, ki so v menopavzi, saj imajo takrat lahko težave z zdravjem kosti. Če redno uživate čebulo, se zmanjša možnost za zlome kosti, za zlom kolka.
Protivnetno delovanje
Antioksidanti, ki jih vsebuje čebula, delujejo protivnetno. Preprečujejo oksidacijo maščobnih kislin v telesu.
Ščiti pred rakom
Čebula je velik borec proti raku. Zmanjšuje možnost za nastanek raka na grlu, črevesju, jajčnikih.
Jejte čebulo vsak dan, dodajajte jo jedem. Je pa zelo pomembno, da jo uživate pravilno in s tem res izkoristite vse njene zdravilne lastnosti. Če boste čebulo sesekljali in pustili na zraku več kot dve uri, bo izgubila svoje zdravilne lastnosti. Prav tako ne bo več tako zdrava, če jo boste pražili več kot deset minut. Še najboljša je surova, pripravljena tik pred jedjo, ali le malce prepražena.