Pripravite se na menopavzo

Menopavza, klimakterij - besedi, ki se ju marsikatera ženska po 40. letu starosti s strahom spominja. Neupravičeno. To je le del življenjskega obdobja in, če se nanj pripravimo, ni tako grozno, kot si marsikatera predstavlja.
	Menopavza ni bolezen. (foto: Freepik.com)
Menopavza ni bolezen. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Menopavza, izraz, ki ga pogosto nepravilno uporabljamo za celotno obdobje upadanja nivoja hormonov v ženskem telesu, je pravzaprav termin za zadnjo menstruacijo. Kdaj nastopi zadnja menstruacija, se vnaprej ne da določiti, lahko samo za nazaj rečemo, da je zadnja tista, po kateri ženska eno leto ni več krvavela.

Obdobje pred zadnjo menstruacijo je predmenopavza in za njo postmenopavza. Vse skupaj pa je klimakterij.

V predmenopavzalnem času se pričnejo pojavljati spremembe tako na telesnem kot na duševnem nivoju, ki se potem vlečejo tudi v postmenopavzalno obdobje. Vendar pri vsaki ženski drugače, saj imamo različno genetsko zasnovo, različen tempo življenja, različne stresne situacije, različno zdravstveno stanje ...

Menstruacije so v tem času lahko še vedno redne, lahko zelo neredne, krvavitve normalne ali šibkejše, ali predolge in premočne. Kadar so predolge in premočne, je potreben ginekološki pregled, da se ugotovi, ali je zdravljenje potrebno in če, kakšno je najprimernejše.

Pojavljajo se spremembe na dojkah, ki so lahko normalne in takih sprememb ženske, ki si redno pregledujejo dojke, niti ne zaznajo, saj potekajo postopoma. Po 50. letu starosti pa ima vsaka pravico do pregledov dojk v ustreznih ambulantah.
 
PREBERITE TUDI: Intervju: TKM je zelo uspešna v boju z menopavzo, saj telo skuša spraviti v ravnovesje naravno in postopoma

Pojavljajo se tudi drugi telesni simptomi: suhost kože in sluznic, suhost nožnice, izpadanje las, lomljenje nohtov, glavoboli, nenadno razbijanje srca, tesnoben občutek ob srcu, glavoboli, pridobivanje telesne teže, potenje, spremembe na kosteh – osteoporoza, vročinski oblivi, spremembe za občutek temperature- enkrat pretoplo, drugič prehladno ob isti sobni temperaturi ...

Čustveno postanemo bolj občutljive, hitro nam lahko niha razpoloženje. Ker okolica ne razume, kaj se dogaja z nami in je včasih nepotrpežljiva, smo razdražljive. Lahko se nas poloti obup, depresija, predvsem zato, ker ugotovimo, da nismo več toliko delovno sposobne kot včasih. Pozabljamo, težje se učimo ...

Spolnost nam je včasih odveč, pa ne zato, ker bi nam bila res breme, ampak zato, ker so spolni odnosi lahko boleči zaradi suhe nožnice, ki je posledica upadanja hormonov. Hitreje smo utrujene, predvsem pa nam v tem obdobju veliko več pomeni medsebojno razumevanje, bližina človeka, ki nas razume in spoštuje, kot pa sam telesni kontakt ...

Marsikatero žensko zanima, ali bo klimakterij kdaj minil. Ker je vse to dogajanje povezano z upadanjem količine ženskih spolnih hormonov v telesu, nas klimakterij spremlja do konca življenja, saj hormonov po naravni poti ne bomo več dobile nazaj.

Vendar pa ni vse tako brezupno. Če se sprijaznimo s tem, da je to del našega življenja, se lahko nanj pravočasno pripravimo. Naučimo se, da telo ne potrebuje več veliko hrane za razvoj, zmanjšajmo količino in jo nadomestimo s kvaliteto: več sadja, zelenjave, rib, oreščkov, dovolj vode ... Če se do sedaj nismo, se sedaj pričnimo ukvarjati s športom ( hoja, joga, tai chi, pilates, ...). Sprehod po naravi deluje pozitivno na telo in duha, prav tako ples, ki lahko upočasnita nastajanje osteoporoze. Najdimo čas za hobi, rešujmo križanke, berimo veliko ... in s tem ne pustimo demenci prehitro blizu.
 

Ali se lahko določi čas, kdaj se bodo določene težave pričele pojavljati? Nikakor, saj vsaka ženska sama opazi spremembe in vsaka ima drugačen potek dogodkov kot druga. Vse je individualno.

Le ginekologi razdelimo klimakterične težave v tri skupine:
-ženske, ki imajo malo težav, jih bodo z ustreznim načinom življenja same premagale
-tiste, pri katerih so težave večje, pa vendar še znosne, si bodo pomagale z naravnimi zdravili, ki jih imajo v lekarnah kar nekaj: Feminal, Klimaktin, Remifemin, Genistin forte, Menal, Menosoy....
- v tretjo kategorijo pa sodijo ženske, katerih težave so tako velike, da jih ovirajo pri normalnem vsakodnevnem življenju. Tem predpišemo nadomestno hormonsko terapijo, v kolikor seveda ni zadržkov ( tromboflebitis= vnetje žil, tromboza= strdki v žilah, rakasto obolenje na rodilih ali dojkah ).
Včasih me pacientke vprašajo, kdaj jim bom dala pregledati količino hormonov v krvi. Ne pregledujemo, ker imamo zdravila v samo določenih dozah, ki z minimalno količino telesu sorodnih spolnih hormonov zadostno pripomorejo k izboljšanemu počutju. Ta zdravila so za primerno izbrane pacientke varna za jemanje, seveda pa se mora tudi pacientka držati ginekologovih navodil o načinu jemanja, pogostosti pregledov v ginekološki ambulanti, prav tako v ambulanti za bolezni dojk.

Katero zdravilo predpišemo določeni pacientki, pa je odvisno, ali pacientka še ima menstruacije ali ne, ali ima še maternico ali pa je bila ta operativno odstranjena ...
Ne pozabite: tudi alternativna medicina lahko pripomore k lajšanju težav (masaže, akupunktura, homeopatija).

Če povzamem: klimakterij ni bolezen, čeprav je res, da se ravno v tem času lahko pojavijo tudi druga obolenja ( sladkorna bolezen, povišan holesterol, povišan krvni pritisk ...).

Na klimakterij pričnite pripravljati tako sebe kot svoje najbližje že po 40. letu. To ni tabu, o njem se imate pravico pogovarjati!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: PRIKRIVAL JE SVOJO BOLEZEN

Navadno ljudje zelo radi govorijo o svoji bolezni, včas...

Pridružite se velikanom vožnje

Se spomnite, kako ste opravljali vozniški izpit in svoj...

"Največ zdravstvenih tegob zadene tiste, ki vstopijo v čas upokojitve nepripravljeni"

Upokojitev je izziv za psihično in fizično zdravje. Oba...

Imate težave s spanjem? ZAČNITE SPATI GOLI (pravijo strokovnjaki)

Ponoči ne morete spati? Ste pod stresom in doživljate t...

So vaši možgani mlajši ali starejši od vaše biološke starosti? Preverite znake

Kako lahko, torej, ugotovite, če so vaši možgani mlajši...

Starostniki in varna vožnja: Kdaj je čas, da prenehamo voziti?

Kakšni so znaki, da naša vožnja ni več varna? Kdaj je č...

Previdno! Ali poznate znake vročinske izčrpanosti in vročinskega udara?

Vročinska izčrpanost se lahko pojavi nenadoma ali posto...

5 znakov, da ste našli pravo ljubezen

Ste zgolj zaljubljeni ali ste našli pravo ljubezen? Spo...

Intervju: Kako zmotne predstave o seksu prispevajo k suši v postelji?

„Starejša leta so še zadnja priložnost za osvoboditev o...

Zakaj pride do prezgodnjega izliva in kako si pomagati (po ajurvedi)?

Prezgodnjo ejakulacijo prvenstveno povzroča poslabšana ...

Zdrave dojke: 5 zlatih pravil

Preverite pet zlatih pravil pravilne nege dojk, ki so t...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.