Problem: Velik porast pitja alkoholnih pijač tudi med starejšimi

Moje zdravje > Bolezni | piše: P. L. | 27.11.2020
Pogovarjali smo se z Ano Ramovš, dr. med., o pitju alkoholnih pijač med starejšimi. Preberite, kakšni so znaki prekomernega pitja, kaj s tem povzročimo svojemu zdravju in kako se alkoholu izogniti.
Alkoholizem je bolezen. (foto: freepik.com)
Alkoholizem je bolezen. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Alkoholne pijače so v Sloveniji lahko dostopne. Popijemo jih precej več od povprečne evropske porabe. Vsak dan pije vsak sedmi Slovenec po 65. letu starosti, vsak peti pije tvegano, vsak deseti odrasli prebivalec Slovenije pa je z alkoholom zasvojen, to je bolezensko odvisen od njega.

Veliko je razlogov, zaradi katerih starejši ljudje pijejo. Vse pa odtehta dejstvo, da je življenje v starosti bolj optimistično, odprto, doživeto, dejavno, zdravo, samostojno, sproščeno, radovedno, samozavestno, ustvarjalno in pristno družabno, če ni otopelo z alkoholom.

Za portal MojaLeta.si je Ana Ramovš, dr. med. odgovorila na nekaj vprašanj.

Ali menite, da v času epidemije koronavirusa starejši pogosteje posežejo po alkoholu in zakaj?

V času ponovne epidemije opažamo velik porast pitja alkoholnih pijač, tudi med starejšimi. Vzrok so lahko strah, negotovost, velikokrat tudi osamljenost ali nerazumevanje v družini, ki naenkrat preživlja skupaj več časa. Vendar beg v omamo ni rešitev. Nasprotno! Alkohol stiske še poslabša.

Kdaj govorimo o prekomernem pitju alkohola?

O prekomernem, torej škodljivem in tveganem pitju alkohola govorimo takrat, ko pitje alkohola človeku samemu ali drugim povzroča škodo ali težave. V Sloveniji smo do znakov zasvojenosti z alkoholom zelo prizanesljivi in jih neradi opazimo, vendar podatki kažejo, da Slovenci popijemo precej več alkoholnih pijač od povprečne evropske porabe. Vsak dan pije vsak sedmi Slovenec po 65. letu starosti, vsak peti pije tvegano, vsak deseti odrasli prebivalec Slovenije pa je z alkoholom zasvojen, to je bolezensko odvisen od njega. To pomeni, da skoraj vsak od nas pozna vsaj enega ali več ljudi, za katere lahko rečemo, da pijejo prekomerno.

Meja manj tveganega pitja je določena s pomočjo znanstvenih raziskav – to je količina alkohola, ki je za zdravega človeka še zdravstveno sprejemljiva. Vendar bi že na tem mestu rada poudarila, da je čisto v redu tudi, če človek pije manj ali sploh ne pije alkohola. Svetovna zdravstvena organizacija opredeljuje kot manj tvegano pitje alkohola za zdrave odrasle moške: v enem DNEVU ne več kot 2 decilitra vina ali ena steklenica piva ali 2 šilci žgane pijače IN v enem TEDNU ne več kot en liter in pol vina ali 7 steklenic piva ali 4 decilitre žgane pijače. Za zdrave odrasle ženske in vse starejše nad 65 let pa je ta meja nižja: v enem DNEVU ne več kot 1 deciliter vina ali pol steklenice piva ali 1 šilce žgane pijače IN v enem TEDNU ne več kot 7 decilitrov vina ali 3 in pol steklenice piva ali 2 decilitra žgane pijače. VENDAR je za nosečo žensko, nekoga, ki bo sedel za volan ali nekoga, ki je imel v preteklosti že težave z alkoholom in se je zaradi tega zdravil, to preveč. Zanje je vsakršno pitje alkoholnih pijač prekomerno.

Ali smatramo za prekomerno pitje alkohola, če so to dogaja vsak dan ali tudi, če se dogaja občasno, npr., dvakrat mesečno?

Prekomerno pitje je vsako pitje alkoholnih pijač, ki predstavlja beg pred samim seboj ali pred resničnostjo okoli nas, pa najsi bo to dnevno ali le občasno, na primer dvakrat mesečno. Če pijemo, da bi pobegnili, je to najbolj jalov beg.

Kakšne znake lahko prepoznajo svojci pri starejši osebi, ki prekomerno pije in kako naj pomagajo?

Svojci pri starejši osebi lahko opazijo spremembo razpoloženja, nenavadno obnašanje, zapiranje vase, nemalokrat se tudi pojavijo ali poglobijo težave s spominom in koncentracijo. Človek lahko postane prepirljiv ali celo nasilen. Pojavijo se lahko težave s telesnim zdravjem. Vendar vse te težave praviloma ne nastanejo čez noč in največji korak za svojce je, ne da jih prepoznajo, ampak da si jih priznajo. Pomaga, če razumejo, da so težave z alkoholom bolezen, tako kot marsikatera druga. To bolezen je možno zdraviti in takim ljudem ter njihovim svojcem se da pomagati – včasih bolj včasih manj – vendar šele, ko si težavo z alkoholom priznajo.

Če opazimo, da ima naš starejši sosed, znanec, prijatelj težave s prekomernim pitjem alkohola, kako mu pomagati, kako pristopiti?

Pomembno pa je, da naredimo kar lahko, da do pretiranega pitja alkohola sploh ne pride. Sedaj smo vsi – tako mladi kakor starejši – zaradi širjenja bolezni covid-19 več sami doma; pred strahom, negotovostjo ali celo sami pred sabo bi najraje nekam pobegnili. Zato je še toliko pomembneje, da ne sežemo po alkoholu – kot smo povedali zgoraj, je to najbolj jalov beg. V sklopu projekta PPA za 3: Opojnost zrelih let brez alkohola, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, smo na Inštitutu Antona Trstenjaka pripravili naslednje predloge, ki nas lahko nas in naše bližnje starejše varujejo pred zdrsom v prekomerno pitje:

  • Dobro preživimo dan. Zjutraj naredimo načrt, kaj bomo počeli čez dan in se tega držimo. Vzamemo si čas za delo, za počitek, gibanje, razvedrilo in za svoje bližnje – vsakega nekaj. Nekaj dejavnosti naj bo vsak dan ob isti uri, na primer obroki in čas za delo. Z rednim ritmom in dobrim načrtom gre lažje!
  • Vzdržujmo stik z drugimi. Vsak dan imejmo vsaj en lep stik z nekom od svojih bližnjih, prijateljev ali znancev. Če živimo sami, jih pokličimo po telefonu. Ali poznamo koga, ki je še posebej osamljen? Pokličite njega! Izmenjamo z njim kako lepo doživetje; povemo mu, kaj smo v preteklem tednu doživeli; vprašajmo ga po njegovih izkušnjah. Lepi stiki nas bogatijo!
  • Redno se gibajmo. Vsak dan se za pol ure odpravimo na sprehod ven, če je možno v naravo. Če ne moremo ven, hodimo po stanovanju in naredimo nekaj telovadnih vaj. Enkrat na teden pojdimo na daljši pohod. Krepitev telesa krepi tudi duha!

Zgornji predlogi do neke mere pomagajo tudi, če pri našem sorodniku, sosedu, znancu ali prijatelju opazimo, da je meja prekomernega pitja že presežena. So pa v takih primerih možni še drugi koraki. Prvi korak, če želimo nekomu pomagati je, da sami sebi priznamo, da gre za težavo, ki presega naše zmožnosti in zmožnosti tistega, ki mu želimo pomagati ter da zato potrebujemo pomoč. Posebej je to težko, če gre za človeka, ki nam je blizu. V drugem koraku moramo vedeti, da bomo takemu človeku lahko pomagali le, če bo pomoč želel. Če temu ne bo tako, bomo sami mogli razmisliti, kako živeti z njim v bodoče. Zdravljenje alkoholizma je mogoč, a težak boj, ki ga mora človek prehoditi sam, ob tem pa za uspešno zdravljenje skoraj vedno potrebuje oporo bližnjih. Nekateri to zmorejo, nekateri ne, gotovo pa je, da je zdravljenje v starosti še težje, zato ne obsojajmo starejših, ki tega več ne zmorejo.

Na Inštitutu Antona Trstenjaka smo v letošnjem letu odprli svetovalnico za starejše, ki imajo težave z alkoholom (od prej ali na novo), na nas pa se lahko obrnejo tudi vsi, ki jih skrbi vse bolj tvegano pitje koga od bližnjih. Težave z alkoholom se namreč od posameznika do posameznika razlikujejo, zato je dobro, da se o tem, kako pomagati in kaj lahko storite posvetujete s strokovnjakom. Vsak delovni dan od 9. do 15. ure smo dosegljivi na 01/433-93-01. Več informacij o delovanju svetovalnice in preprečevanju škodljive rabe alkohola pa lahko najdete tudi na: http://www.inst-antonatrstenjaka.si/zasvojenosti/.

Kako prekomerne količine alkohola vplivajo na organizem starejše osebe? Kakšni so lahko prvi bolezenski znaki?

O starih ljudeh vlada prepričanje: »Pustite mu kozarček, saj nima več veliko od življenja.« Prezre pa se dejstvo, kako jim uživanje alkohola povečuje težave in poglablja stiske. Negativni vpliv alkohol na starejši organizem je močnejši. Alkohol povzroča in poslabša že prej prisotne težave s spominom in koncentracijo, prizadene jetra in ostale dele prebavil, vpliva na srce, ožilje, potenco, na kožo... Ljudje, ki imajo težave z alkoholom praviloma izgledajo starejši. Skoraj ni dela telesa, ki ga alkohol ne bi po malem zastrupljal. Uničuje pa alkohol tudi na druge načine: poglablja osebne stiske, vpliva na razpoloženje, razjeda posameznikovo samopodobo in razdiralno deluje na človeške odnose. V družini se praviloma najprej pokažejo spremenjeno razpoloženje, zapiranje vase, človek lahko postane prepirljiv ali celo nasilen. Zdravniki pa na prekomerno pitje alkohola praviloma posumimo, ko dobimo nazaj bolezensko spremenjene izvide jetrnih encimov. Jetra so namreč organ v telesu, ki je zadolžen za presnovo številnih za človeka strupenih snovi v telesu, tudi alkohola. In če je strupene snovi preveč, začnejo odmirati celice - gradniki jeter – same.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.