Razmišljanja: Vedno starejši postajamo

Vsi bi radi dolgo živeli, nihče pa noče biti star. O starosti lahko govorimo na mnoge različne načine in vse po svoje drži. Lahko govorimo o blagoslovu starosti, o veliki modrosti, iz katere živi star človek, lahko pa tudi o veliki stiski starega človeka, ki je nekje zapuščen in bolan in popolnoma odvisen od tuje pomoči. Starost ima torej veliko obrazov in vsak človek jo doživlja drugače.
Vedno starejši postajamo ... (foto: freepik.com)
Vedno starejši postajamo ... (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Starost po sebi ni bolezen, je samo pešanje življenjskih moči, se pa seveda v starosti navadno pojavlja več bolezni kot pri mladem človeku. Lahko tudi veliko več. Tudi če star človek velja za zdravega človeka, mora računati s tem, da počasi ne bo zmogel vsega, kar je zmogel v mladosti. Bolj kot prej se mora učiti izpuščati svoje moči, svoje sposobnosti, marsikaj, kar mu je v življenju veliko pomenilo. Tu prihaja do izraza življenjska modrost, v kateri je zorel ali pa tudi ne. Lahko se s hvaležnostjo ozira nazaj, kaj vse je naredil, kje vse je bil, lahko pa je ogorčen in nikakor ne more razumeti, da vsega tega sedaj ne zmore več. Odločitev je čisti njegova.

Star človek, ki zna biti hvaležen za svojo preteklost, bo čisto drugače komuniciral s svojo okolico, tako da ga bodo njegovi imeli radi kot starega človeka. Človek, ki se nikakor ne more sprijazniti s svojimi leti, pa lahko postane pravo breme. Vsega so mu krivi drugi, tudi njegove starosti in vedno večje nebogljenosti. Tu se pogosto začenja pravi začarani krog. Star človek je vedno bolj nezadovoljen in tečen, okolica ga vedno bolj odklanja, stvar postaja samo še hujša, za starega človeka samega in za njegovo okolico,

Sprejemanje starosti se ne začenja šele v starosti, ampak že veliko prej, sredi mladih let. Ni slabo, če se mlad človek najprej zaveda, da bo enkrat star, če se sprašuje, kakšen bi želel biti kot star človek in če potem celo življenje dela na tem. Soočati se z realnostjo življenja pomeni, da se zavedaš, da boš star. Navadno to pride prej, kot si misliš. Ko se pogovarjam z ljudmi, se mi zdi, da večina sploh ne misli, da bo kdaj stara, ko pa se to zgodi, so mnogi zelo presenečeni in nepripravljeni.

V mislih imam gospo, staro malo čez šestdeset let, ki vse načrtuje tako, kot da bo večno mlada. Oblači se kot dvajsetletnica, seli se v novo stanovanje, veliko in z mnogimi stopnicami. O ljudeh, ki so kakšnih pet let starejši od nje, govori kot o starih, sama pa seveda noče niti malo slišati, da bo čez dobro leto tudi sama spadala v skupino ljudi nad petinšestdeset let. Lahko samo upamo, da ji bo čim dlje uspevalo živeti z občutkom, da je še zelo mlada.

Poznam pa tudi ljudi, ki začnejo dovolj zgodaj misliti na čas, ko jim starost marsičesa ne bo več dopuščala. Preselijo se v primernejše stanovanje, kar gotovo ni lahko, je pa to veliko laže, če narediš dovolj zgodaj. Opustijo marsikaj, kar jih obremenjuje, na primer velik vrt. Naredijo vse tisto, s čemer si lahko sami olajšajo življenje. Potem se veliko laže soočijo z vsem tistim, česar ne morejo spremeniti in tudi ni tako lahko.

Prispevek je iz knjige Samo, da bo zdravje, Metke Klevišar (Celjska Mohorjeva družba 2012)

Morda te zanima tudi:

Na kakšen način, lahko upokojenec nastopa na trgu dela?

Vsak dodaten evro na računu je še kako dobrodošel, še p...

Zdravilno olje, ki pomlajuje kožo, krepi nohte in lase

To je olje, ki bi ga morala uporabljati vsaka ženska, s...

Nasilje: Ena od šestih starejših oseb je žrtev zlorabe

Danes obeležujemo mednarodni dan osveščanja o nasilju n...

V domovih za starejše je bilo za bolnike s covidom-19 strokovno poskrbljeno

Danes je minister za zdravje Tomaž Gantar skupaj s stro...

Prostovoljci programa Starejši za starejše v času osamitve

V času epidemije COVID-19 so med najranljivejšimi in s ...

Domovi za starejše še vedno brez strategije za zajezitev virusa

Šest tednov od razglasitve epidemije Ministrstvo za zdr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.