Resnica o demenci: Kaj je pokazala največja svetovna raziskava?

Moje zdravje > Raziskali smo | piše: Uredništvo | 24.9.2019
Raziskava, ki jo je opravila Londonska šola za ekonomijo in politične vede, je pokazala osupljive rezultate iz področja demence. Kar 35 odstotkov oskrbovalcev po vsem svetu je izjavilo, da so prikrivali diagnozo demence družinskega člana. Preberite več v prispevku.
Danes živi po vsem svetu več kot 50 milijonov oseb z demenco.  (foto: pexels.com)
Danes živi po vsem svetu več kot 50 milijonov oseb z demenco. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Poročilo Svetovne Alzheimerjeve organizacije temelji na odgovorih 70 tisoč oseb iz 155 držav sveta. S pomočjo ankete, ki so jo rešili, je tako Svetovna Alzheimerjeva organizacija pripravila poročilo, ki razkriva, kakšno je danes stališče do demence.

Poročilo obsega štiri demografske skupine: osebe z demenco, oskrbovalce, zdravnike in širšo javnost. Analizo raziskave je opravila Londonska šola za ekonomijo in politične vede (LSE). S podatki nameravajo oblikovati izhodišča za merjenje učinkovitosti kampanj ozaveščanja, kot je svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni, in spremljanje sprememb v stališčih.

Svojci prikrivajo diagnozo demence družinskega člana
Poročilo je pokazalo osupljive rezultate iz področja demence in med drugim razkrilo tudi, da svojci prikrivajo diagnozo demence družinskega člana. Takšnih je bilo kar 35 odstotkov tistih, ki so za družinskega člana z demenco skrbeli.

Med tistimi, ki so skrbeli za družinskega člana z demenco, je kar polovica takšnih, ki so priznali da se je njihovo zdravje poslabšalo po skrbi za osebo z demenco, čeprav so izrazili pozitivne občutke o svoji vlogi.

Zdravniki in medicinske sestre ignorirajo osebe z demenco?
Skoraj 80% splošne javnosti je zaskrbljeno zaradi razvoja demence, vsak četrti pa meni, da ne moremo storiti ničesar, kar bi preprečilo demenco. Presenetljivo je, da skoraj polovica splošne javnosti (40 odstotkov anketiranih) meni, da zdravniki in medicinske sestre ignorirajo osebe z demenco.

Poročilo razkriva, da stigma o demenci ljudem preprečuje, da bi poiskali informacije, nasvete, podporo in medicinsko pomoč, ki bi lahko zelo izboljšala dolžino in kakovost življenja oseb, ki živijo z demenco. Ugotovitve raziskav so podprte s 40-imi strokovnimi eseji in študijami primerov, ki obsegajo celotno področje globalnega izziva, s katerim se soočamo.

Skoraj 62% izvajalcev zdravstvenih storitev po vsem svetu pa meni, da je demenca del običajnega staranja.

Te ugotovitve so same po sebi presenetljive in kažejo, da je potrebna spodbuda k ukrepanju.

Pravočasna diagnoza je zelo pomembna
Vlade po vsem svetu bi morale zagotavljati storitve, ki omogočajo pravočasno diagnozo in boljšo po diagnostično podporo osebam z demenco. Prav tako bi morale ob posvetovanju s civilno družbo in osebami z demenco razviti strokovno izobraževanje o stigmi, ki je povezana z demenco in o v človeka usmerjenim pristopom zdravstvenega varstva pri delu z osebam z demenco.

Prizadevati bi si morali za povečanje financiranja, obsega in kakovosti storitev v skupnosti za osebe z demenco ter spremeniti politiko zaposlovanja, zdravstva in zavarovanja za osebe z demenco in njihove oskrbovalce.

Civilna družba, oblikovalci politik in lokalne oblasti bi morali prispevati k razvoju programov demenci prijazne družbe in okolja, demenci prijaznih skupnosti, skupaj z osebami z demenco in njihovimi oskrbovalci, ki so v središču izvajanja in ocenjevanja programov.

Vse zainteresirane skupine bi morale ustvariti ugodno okolje za javno zagovorništvo oseb z demenco in njihovih oskrbovalcev, da bi okrepili njihov glas na tem področju, ter sprejeti pristop k demenci, ki temelji na pravicah, vključno s popolno skladnostjo s Konvencijo o pravicah invalidov (CRPD).

Več denarja za raziskave za demenco
Najmanj 1% javnih stroškov, mora biti namenjenih financiranju raziskav za demenco, vključno z: bazično znanostjo, izboljšanjem oskrbe, preprečevanjem in zmanjševanjem tveganja, razvojem zdravil in javnim zdravjem in za boljše razumevanje in boj proti stigmi.

O svetovnem mesecu Alzheimerjeve bolezni 2019
Letošnja svetovna kampanja svetovnega meseca Alzheimerjeve bolezni je osredotočena na temo "Spregovorimo o demenci", ki poudarja potrebo po odprtem dialogu za normalizacijo jezika in odpravljanje strahu ter spodbuja ljudi k iskanju pomembnih informacij, pomoči, nasvetov in podpore.

Danes živi po vsem svetu več kot 50 milijonov oseb z demenco. Število oseb naj bi se potrojilo in do leta 2050 naraslo na 152 milijonov.

V letu 2019 naj bi 10 milijonov oseb zbolelo za demenco, letno gospodarsko breme zaradi demence pa je 1 milijarda ameriških dolarjev.

Svetovna zdravstvena organizacija je prepoznala obseg epidemije z uvedbo Globalnega akcijskega načrta za odziv javnega zdravja na demenco 2017–2025, vendar je napredek pri pripravi nacionalnih načrtov v 75% držav članic do leta 2025 počasen, zato moramo vlade spodbuditi k večjemu razvoju in financiranju, ter pravimi načrti za naprej.

Viri:
World Alzheimer Report 2019: Attitudes to dementia
Spominčica - Alzheimer Slovenija

Morda te zanima tudi:

Razmišljanja: Vse je mogoče tistemu, ki hoče

Ta pregovor sem slišala že v vseh možnih jezikih, že zd...

Prebivalstvo se stara, vladajoči pa so brez volje

Že dolga leta imajo upokojenci menda svojo stranko, ki ...

Razkrito: Takšno ljubezen babice čutijo do svojih vnukov

Babice do svojih vnukov gojijo prav posebno ljubezen. M...

4 prepričanja o staranju, ki ne držijo

Staranje razumem vsa leta, ki pridejo za 50. letom star...

Čakate na upokojitev? To morate vedeti

Se bliža čas, ko se boste upokojili? V prispevku preber...

Razmišljanja: Naša pričakovanja

Večkrat vprašam ljudi, ali so si na primer pri dvajseti...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.