Če jeste grenivke ali pomaranče, boste zmanjšali možnost, da vas doleti možganska kap. Dovolj je že, da pijete sveže iztisnjeni sok, so sporočili strokovnjaki.
V raziskavi, ki je v ZDA trajala 14 let in je vključevala kar 70 tisoč žensk, so ugotovili, da sta pomaranča in grenivka odlična zaščita pred možgansko kapjo. Enake rezultate pa znanstveniki predvidevajo tudi pri moških.
Znanstveniki iz univerze East Anglia so preučevali, kako delujejo na človeka flavonidi, ki so v sadju, zelenjavi, temni čokoladi in v rdečemu vinu. Ugotovili so, da imajo tiste ženske, ki jedo sadje, torej dobijo flavonide iz njih, veliko manjšo možnost za nastanek možganske kapi. Največ flavonidov pa vsebujeta prav pomaranča in grenivka.
Znanstveniki priporočajo, da je bolje jesti sveže sadje, kakor pa kupljen sok pomaranče ali grenivke. Če imate raje sok, si ga pripravite doma iz sadežev.