Sanje: Kakšen je njihov pomen in kako jih razumeti?

Sanjske knjige vaših sanj ne morejo razložiti in so popolnoma neveljavne. Edino vi sami lahko svoje sanje razumete in ugotovite, kaj pomenijo in kaj vam sporočajo. Preberite, kako jih razumeti!
	Naučite se razumeti svoje sanje. (foto: Freepik.com)
Naučite se razumeti svoje sanje. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Človek je si je že od nekdaj poskušal razložiti svoje sanje. Skozi zgodovino so sanjam v različnih kulturah in religijah pripisovali zelo različne pomene. Na temo razlage sanj je bilo napisanih tudi veliko knjig. Večina tako imenovanih sanjskih knjig poskuša razložiti pomen sanj skozi neke splošne simbole, v smislu – če ste sanjali kačo, pomeni, da vam preti neka nevarnost … vendar so takšne knjige povsem neveljavne.

Pomen Vaših sanj si namreč lahko najbolje razložite vi, sami, oziroma s pomočjo nekoga, ki vas dovolj dobro pozna. Po drugi strani pa lahko vsebina vaših sanj tudi neznancu pove o vas marsikaj.

Sanje in osebnost sta namreč med seboj zelo povezana. Da bi razumeli sanje morate najprej vedeti kaj o delovanju osebnosti. Po Freudovi teoriji je osebnost sestavljena iz nezavednega in zavednega dela. Nezavedni del vsebuje nagone in potlačene vsebine ter teži k ugodju. V zavednem delu pa deluje ego, ki se oblikuje iz nezavednega dela, ko se začne posameznik srečevati z zahtevami zunanjega sveta, pozneje pa se oblikuje predvsem skozi različne identifikacije. Ego naj bi deloval po načelu realnosti. Del osebnosti pa je tudi super-ego, ki je delno v nezavednem, delno pa v zavednem delu, vključuje pa predvsem moralne norme (torej deluje v nasprotju z nezavednim delom). Ego med seboj uravnava vse tri dele, če pa so vsi trije elementi med seboj v konfliktu, se lahko pojavijo razne duševne motnje, čustvene težave, frustracije, občutek krivde, …
 
PREBERITE TUDI: Življenje v skladu z dušo: 6 nasvetov

Kaj so sanje in kakšna je njihova funkcija?
Sanje so povsem normalen psihični pojav, so pravzaprav izpolnitev želje, hkrati pa so tudi popačeno nadomestilo za nekaj drugega, nezavednega, naloga razlaganja sanj pa je, da se to nezavedno najde.

Sanje v različnih obdobjih življenja niso enako popačene, zapletene. Pri otrocih so kratke, jasne in lahko razumljive (otroške sanje so navadno reakcija na dnevno doživetje, ki je zapustilo neko obžalovanje, hrepenenje, neizpolnjeno željo, sanje pa prinašajo neposredno, neprikrito izpolnitev te želje-takšne sanje niti ne potrebujejo razlage), čeprav se lahko popačenje sanj začne že zelo zgodaj v otroških letih (od petega do osmega leta starosti).
Torej, ena od osnovnih značilnosti sanj je, da jih sproži neka želja, njihova vsebina pa je izpolnitev te želje.

Druga, ravno tako konstantna značilnost pa je, da sanje niso le izraz neke misli, temveč prikazujejo to željo kot zadovoljeno v obliki haluciniranega doživetja.

Obstaja še ena vrsta sanj, ki niso popačene in ki jih je, podobno kot otroške, zlahka prepoznati kot izpolnitev želje. To so tiste sanje, ki jih vse življenje zbujajo imperativne telesne potrebe (lakota, žeja, seksualna potreba), torej izpolnitve želja kot reakcija na notranje telesne dražljaje (oz. zadovoljitev potrebe). Namen sanj je torej braniti spanje pred psihičnim ali fizičnim dražljajem, ki je silil k prebujenju in delovanju (povedano drugače-sanje so odstranjevanje dražljajev, ki motijo spanje, s halucinirano zadovoljitvijo).

Obstajajo pa še neke druge vrste domišljijske tvorbe, t. i. sanjarije oz. budne sanje, ki pa so zares izpolnitve želja, ki jih dobro poznamo. Razlika med sanjami in sanjarijami je v tem, da si pri sanjarijah izpolnitev želja samo zamišljamo in jih ne doživljamo v halucinaciji.
 
PREBERITE TUDI: Kako v svoje življenje privabiti čim več ljubezni?

Popačenost sanj (ki nas moti pri razumevanju le-teh) je posledica cenzure sanj (kaže se kot nekakšna vrzel v sanjah, del sanj, ki se ga ne spominjamo dobro). Cenzura sanj pa je posledica konflikta (oz. neravnovesja) med super-egom in nezavednim delom (če se nam v sanjah uresniči neka želja ali potreba, ki pa ni v skladu z našimi moralnimi normami). Cenzurna dejavnost je torej usmerjena k nespremenljivim, nezavednim željam.

K nejasnosti sanj poleg cenzure neodvisno prispevajo še različni simboli, še posebej zato, ker imamo v sanjah na razpolago simbolični način izražanja, ki ga v budnem stanju ne poznamo in ne prepoznamo. Vse s čimer lahko primerjamo kak predmet ali dogodek, se namreč ne pojavlja tudi v sanjah kot simbol za to. Pravzaprav pa se sanjavec ne zaveda vednosti o simboliki, ta vednost namreč spada k njegovemu nezavednemu duševnemu življenju (sanjavec simboliko usvoji skozi pravljice, …).
Če torej dva človeka iz različnih kultur in časovnih obdobij sanjata isto, njune sanje skoraj zagotovo ne bosta imeli enakih pomenov.
 
PREBERITE TUDI: Zaupanje v življenje: Kako ga povečati oziroma prebuditi?

Sanje vam lahko pomagajo pri razumevanju sebe in drugih, so pa lahko tudi učinkovito sredstvo za odpravljanje raznih čustvenih težav, frustracij in celo duševnih motenj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako prepoznate energijskega vampirja? Je v vaši bližini?

Ste čustveno izčrpani po pogovoru s prijateljem, sodela...

Numerološka napoved za maj: Karmični dnevi in nihanja (piše Lili Sorum)

Letos je pričakovati manipulacije in veliko iger ega, k...

Ali ste anksiozno navezani na partnerja? Preverite znake tesnobne navezanosti

Vas je pogosto strah, da vas bo partner zapustil? Potre...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (6.5 - 12.5. 2024)?

Bolj kot v preteklem tednu boste zbrani in motivirani, ...

Metka Klevišar: NEKATERI NOČEJO PRIZNATI

To sploh ni tako redko. Nekdo slabo sliši, pa tega splo...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (29.4. - 5.5. 2024)?

Počutili se boste poklicane, da raziščete novo pot in s...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.