Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so prejeli vprašanje o tem, kako se pravilno shranjuje jajca.
"V nekaterih trgovinah jajc ne hranijo v hladilniku, ampak zložena kar na paletah oziroma na policah. Glede na občutljivost jajc in kako pazljivo naj bi ravnali z njimi, me preseneča, da niso v hladilniku. Sama jih ne kupujem, če niso v hladilniku. Pa še eno vprašanje: ali lahko jajca zamrznemo?"
Pojasnili so:
Večina proizvajalcev priporoča, da jajca po nakupu hranimo na hladnem, le nekateri priporočajo, da jih hranimo v hladilniku. Rok uporabnosti jajc je po zakonodaji 28 dni od dneva, ko jih kokoši znesejo. Shranjevali naj bi jih na hladnem, pri manj kot 16 stopinjah Celzija, vendar ne v hladilniku. Tako shranjena jajca naj bi ohranila kakovost in svežino do konca roka uporabe. Pri testiranju jajc pa smo ugotovili, da na sobni temperaturi po treh tednih že začnejo izgubljati svežino, zato svetujemo, da imajo ob nakupu rok uporabnosti vsaj še tri tedne, doma pa jih shranite v hladilniku.
Jajca lahko tudi zamrznemo, vendar ne v lupini. V zamrzovalniku jih lahko hranimo največ devet mesecev. Pred uporabo jih moramo odtajati v hladilniku.