O tem smo se pogovarjali z dipl. bioteh. (UN)
Urško Treven, ki je za portal MojaLeta.si odgovorila na nekaj vprašanj.
Kaj je prekomerno prepustno črevesje? Kdaj rečemo, da ima nekdo sindrom prekomerno prepustnega črevesja? Za številne gastroenterologe je problem prekomerno prepustne črevesne sluznice siva cona v medicini. Lahko bi rekli, da je pravzaprav diagnoza, ki jo še moramo postaviti, šele nato bomo vedeli, kako jo v celoti odpravimo. Splošni vzrok nastanka je povečana prepustnost ali prekomerna občutljivost prebavnega trakta.
Črevesje ni zaprt sistem. Ali ni normalno, da je prepustno, saj tako telo dobi potrebna hranila za delovanje? Črevesna stena mora biti prepustna, saj na ta način organizem iz zaužite hrane dobi potreben vir za delovanje, obnavljanje in rast telesa. Črevesje predstavlja pomembno mejo med telesom in vsebino v črevesju. Če meje ne bi bilo, bi človek bil lahek plen za patogene mikroorganizme, toksine, plesni ter druge toksične snovi, katerim je izpostavljen preko hrane, ki bi enostavno zašle v krvni obtok, še preden bi jih organizem uspel onesposobiti in uničiti.
Kako se črevesje zaščiti pred nevarnimi snovmi? Prebavila so vsem škodljivim snovem neposredno izpostavljena, zato morajo imeti močno zaščito. Želodec prevzame velik del te naloge, ko večino nevarnih mikroorganizmov onesposobi v svojem izredno kislem okolju. Ko se vsebina iz želodca premika naprej po prebavnem traktu, ima tanko črevo nalogo, da iz hrane izloči tisto, kar bo telo lahko izkoristilo za vir energije.
Notranjo steno črevesja sestavlja več različnih slojev, ki predstavljajo obrambo pred zaužito hrano. Posebne celice proizvajajo sluz, ki zaščiti občutljive črevesne resice pred vsebino črevesnega trakta. Če pogosto jemo nezdravo hrano, jemo pozno zvečer ali ponoči in pogosto jemljemo antibiotike, sluznični ščit popusti, pri čemer v črevesni steni nastanejo vrzeli, skozi katere pronica nepopolno prebavljena hrana, toksini in potencialni patogeni, ki tako dobijo priložnost, da našemu telesu povzročajo škodo.
Zakaj pride do prekomerno prepustnega črevesja? Glavni krivci za to so neprimerna hrana, okužbe in toksini. Pri ljudeh s celiakijo je glavni krivec za poškodbe v črevesju gluten. Prekomerno uživanje sladkorja in alkohola prav tako prispeva k nastanku por v črevesju, kjer jih ne bi smelo biti. Pomembno vlogo pri podiranju pomembne črevesne bariere je tudi neravnovesje med človeku koristnimi in škodljivimi bakterijami v črevesju, ali z drugimi besedami—razrast kvasovk iz vrst kandide, črevesni paraziti in drugi mikrobi, ki so škodljivi za zdravje človeških prebavil.
Kako užijemo snovi, ki poškodujejo črevesno steno? Z industrijsko pridelano, predelano in s plastiko embalirano hrano. Z zdravili, ki jih jemljemo v primeru pomembnih sistemskih bolezni ali zgolj za izboljšanje počutja ali zmanjšanje stresa. S prekomerno rabo antibiotikov.
Ali ima pri tem kakšno vlogo tudi življenjski slog in stres, ki ga človek vsakodnevno doživlja? Žal ja. Stres je pomemben dejavnik tveganja pri želodčnih in prebavnih težavah. O tem je bilo objavljenih že veliko študij.
Kako preprečimo ali pozdravimo prekomerno prepustno črevo? Tako, da se izogibamo hrani in snovem, ki ta problem povzročajo. Pomembno vlogo imajo živila, ki dražijo črevesje—vendar to velja le za določene ljudi, ne za vse. Pomembno je, da se tem živilom izogibamo, še prej pa da jih odkrijemo.
Kako lahko odkrijemo živila, ki niso primerna za naše telo? Eden izmed načinov je samoopazovanje. Gre za dolgotrajen proces v kombinaciji z izločevalno dieto. Človek mora znati opazovati svoje telo in prepoznati nezaželene odzive na določena živila.
Drugi, bolj enostaven in zanesljiv način so različne preiskave delovanja prebavnega sistema, pri katerih odkrijemo tista živila, ki niso popolnoma prebavljena, odkrijemo pomanjkanje določenih encimov ali neravnovesje črevesne mikroflore. Če imamo diagnozo »Leaky Gut Syndrome« oz. prekomerno prepustnost črevesja je naš imunski sistem preobremenjen, kar je povod še za druge zdravstvene težave, ki sicer niso neposredno povezane s prebavo (srbečica, rdečica, splošna utrujenost ali glavoboli).
Še več informacij boste našli tukaj.