E-novice

Naroči se in prejemaj nove članke, nagradne igre in kupone.
 

Šokantno: Topljeni sir v lističih ni pravi sir!

Moje zdravje > Prehrana | piše: ZPS/M. L. | 9.1.2017
Zveza potrošnikov Slovenije je na testih ugotovila, da topljeni sir v lističih sploh ni pravi sir. Dodajajo mu razne dodatke, med njimi palmovo olje, karoten, emulgirano sol ... Kaj v resnici jemo?
Sir v lističih ni pravi sir. (foto: freeDigitalPhotos.net)
Sir v lističih ni pravi sir. (foto: freeDigitalPhotos.net)
Nazaj Naprej
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V tokratno primerjalno ocenjevanje izdelkov smo na MIPORju vključili enajst vzorcev topljenih sirov v lističih različnih proizvajalcev in trgovskih blagovnih znamk.

Ob pregledu seznama sestavin smo ugotovili, da vsebujejo izbrani topljeni siri v lističih le od 48 do 55 % sira, na štirih vzorcih vsebnost sira sploh ni bila zapisana, kar 10 od 11-ih izdelkov vsebuje fosfate, nekateri tudi barvila. Topljeni sir v lističih pa ni poceni. Za kilogram ocenjevanih sirov v lističih so odšteli od 4,45 do 13,27 evra.

Kako naredijo topljeni sir?
Znano je, da topljeni sir izdelujejo, da bi porabili sire, ki zaradi tehnoloških napak (nepravilne oblike) ali pa nepravilnega zorenja sira ne bi prišli na prodajne police in bi lahko končali v hrani za živali ali celo v smeteh. Mešanici zdrobljenih ali naribanih sirov (trdih, poltrdih, mehkih) dodajo še druge mlečne in nemlečne sestavine, kot so mleko, smetana, sirotka, mleko v prahu, maslo, začimbe, sol, aditivi in arome.

Tehnološko pomembni aditivi pri topljenih sirih so emulgirne soli, ki omogočajo nastanek in ohranjanje homogene zmesi. Pripravljeno mešanico nato topijo s segrevanjem in mešajo, da dobijo homogeno tekočo zmes, ki jo, oblikovano v lističe, zapakirajo v plastično folijo in ohladijo. Topljeni sir je zelo obstojen, in sicer do enega leta, in je tudi priročno pakiran za lažjo uporabo v gospodinjstvu in gostinstvu.

Le polovico je sira
V primerjalnem ocenjevanju topljenih sirov v lističih so ob pogledu na seznam sestavin ugotovili, da vsebujejo od 48 do 55 % sira. Na štirih vzorcih vsebnost sira ni bila zapisana.
"Zanimivo je, da se nobeden od proizvajalcev ni odločil, da bi potrošniku razkril informacijo o vrstah sira v izdelku. Izdelek €.c.o.+ se je po sestavi razlikoval od ostalih topljenih sirov, saj je vseboval največ rekonstruiranega posnetega mleka. Med netipične topljene sire v lističih smo uvrstili tudi Mercator klasik in Hofmeister Snack Toast, saj sta oba namesto masla vsebovala 14–16 % palmove maščobe," je predstavila ugotovitve Nika Kremić in dodala:
"Dejstvo, da so proizvajalci namesto masla uporabili palmovo maščobo, nas ne preseneča več, saj je to postal trend in proizvajalci tovrstne cenene surovine uporabljajo praktično vsepovsod."

Kar 10 jih vsebuje fosfate, nekateri tudi barvila
Izdelki se med seboj razlikujejo že na prvi pogled. Nekateri topljeni lističi so svetlo rumene barve, drugi pa oranžni kot korenje. "Slednji imajo dodana barvila karotene in/ali izvleček paprike. Prav vsi topljeni siri pa vsebujejo emulgirne soli, predvsem E 339, E 341, E 450 in E 452, tj. fosforjevo kislino, fosfate in di-, tri- ter polifosfate, in E 331, natrijeve citrate," sporočajo iz MIPORja.

Topljeni sir v lističih ni poceni
Za kilogram ocenjevanih sirov v lističih so odšteli od 4,45 (€.c.o.+) do 13,27 evra (Jošt toast). Med najbolje ocenjenimi topljenimi siri v lističih so cenejši izdelki. "Če primerjamo cene topljenih sirov s cenami navadnega poltrdega sira, lahko ugotovimo, da so cene primerljive. A treba je poudariti, da je navadni sir kakovostnejši in bolj zdrav," opozarja Nika Kremić.

Rdeča luč za prehranski profil
Skupna ocena prehranskega profila topljenih sirov v lističih je nezadovoljivo, saj vsebujejo kar nekaj maščobe, nasičenih maščobnih kislin in veliko soli.

ZPS svetuje
Namesto topljenega sira lahko v toplem sendviču uporabite poltrdi sir (npr. trapist ali tilzit), ki je bolj kakovosten, a se bo ravno tako lepo stopil, posebno če ga sami grobo naribate.

Uživajte sire v sklopu uravnotežene prehrane. Vsak dan naj bi zaužili 2–4 enote mleka in mlečnih izdelkov, pri čemer 30 g težka rezina sira predstavlja 1 enoto ali porcijo.

Zaradi visoke vsebnosti soli in nasičenih maščobnih kislin ter fosfatov priporočajo, da dnevno ne zaužijete več kot dveh rezin (30g) topljenega sira v lističih.

Še več informacij boste našli tukaj.
Morda te zanima tudi:

Industrija sladkorja v središču škandala: Dokaz, da je prikrila resnico

Industrija sladkorja je preprečila objavo raziskave, ki...

Z njim boste takoj izboljšali vid, preprečili izpadanje las in okrepili celo telo!

Ta zdravilni pripravek bo preprečil prekomerno izpadanj...

Vas bolita križ in hrbtenica? Verjeli ali ne, tukaj se skriva rešitev!

Če imate tudi vi težave z bolečinami v hrbtu in križu, ...

Naravno zdravilo, ki takoj prežene bolečino

Ta stari narodni recept, ki v nekaj trenutkih prežene b...

Zakaj je mlada čebula tako dobra za zdravje?

Z lepim vremenom se prične tudi sezona piknikov in obed...

Dokazano: Tako promet vpliva na naše zdravje!

Slovenske ceste pokajo pod kolesi avtomobilov in tovorn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2017 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.