Nemški strokovnjak in dobitnik Nobelove nagrade dr. Haraid Zur Hausen trdi, da sta goveje meso in kravje mleko povzročitelja rakavih bolezni. Goveje meso, je po njegovem, eden največjih krivcev za raka debelega črevesja.
Tudi mnogi drugi strokovnjaki trdijo, da rdeče meso lahko povzroči rakava obolenja. Sporna je tudi peka mesa na žaru. Preveč zapečeno meso naj bi prav tako povzročalo to hudo bolezen, saj se pri peki sproščajo snovi, ki so rakotvorne.
Dr. Haraid Zur Hausen pa je pojasnil tudi, da so raziskave pokazale, da ljudje v Indiji skoraj nimajo raka. To je tudi zato, ker kravjega mesa ne jedo. Indijci svoje jedi, ki so pretežno vegetarijanske, začinijo tudi z zelo zdravilno začimbo kurkumo. Ta dokazano uničuje rakave celice.
Statistika je pokazala tudi, da v Azijskih državah popijejo mnogo manj kravjega mleka, kar pa povezujejo tudi s tem, da je manj rakavih obolenj. Azijci pojedo zelo malo mleka in tudi mlečnih proizvodov.
Rakava obolenja so v porastu od druge svetovne vojne dalje, takrat se je pričela tudi množična proizvodnja govejega mesa in uvoz lete v države širom sveta.
V časopisu International Journal of Cancer je dr. Zur Hausen objavil študijo o raziskavi kravjega mesa in mleka. Dokazal je, da elementi, ki se nahajajo v DNK teh živali, lahko pri ljudeh povzročajo raka.