Spomladansko čiščenje deluje terapevtsko

Moji odnosi > Psihologija | piše: Petra Cvek | 9.3.2024
"Spomladansko čiščenje deluje terapevtsko," je stavek, za katerega si nikoli ne bi mislila, da ga bom rekla ravno jaz. Namreč, ko sem bila najstnica, je bila moja soba milo rečeno razmetana. Ob pogledu nanjo so se mojim staršem kravžljali živčki, jaz pa sem se v njej počutila odlično.
 	Izvajate spomladansko čiščenje? (foto: Freepik.com)
Izvajate spomladansko čiščenje? (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Danes, priznam, si ne predstavljam več, da bi morala živeti v takšnem kaosu in moje domovanje je pravo nasprotje najstniške sobe. Zato starši najstnikov, ne skrbite, razmetana soba je le obdobje, ki prej ali slej mine. Vsaj pri veliki večini ljudi. 

Pri meni vsekakor je in tako že nekaj let zapored enkrat letno opravim spomladansko čiščenje stanovanja. Odprem vsak predal, iz njega odstranim vse česar ne potrebujem več, iz svoje garderobe izločim oblačila, ki jih ne nosim več, uredim vse dokumente, ki jih med letom pospravljam nekoliko bolj površno in na hitro. In ko končam, se vedno počutim odlično.

PREBERITE TUDI: Tukaj se v vaši kuhinji nabira največ umazanije. Očistite še danes!

Marsikdo si kdaj pa kdaj reče, da je spomladansko čiščenje res nekaj, česar bi se veljalo lotiti. A kaj ko ni časa. Tako sem včasih mislila tudi sama. Ob službi in drugih obveznostih, mi je časa bolj kot ne vedno primanjkovalo. Misel na to, da bi čiščenje opravila med dopustom, ko bi temu načeloma lažje namenila čas, pa mi tudi ni bila prijetna.

Razlog, da se ga nisem lotila, pa je bil še nekje. Vedno se mi je namreč zdelo, da ko se spomladanskega čiščenja lotim, moram narediti vse na enkrat. In misel na večdnevno celodnevno čiščenje me je odvrnila, da bi se dela sploh lotila. Dokler se nisem vprašala ali res obstaja samo en pravi način kako se čiščenja lotiti in ugotovila, da je to daleč od resnice. Danes se ga lotim po korakih in se ne priganjam. Tudi če v enem tednu pospravim le en prostor oz. eno sobo ali pa le dve omari je to čisto v redu. Nikjer ne piše, da mora biti spomladansko čiščenje končano v enem tednu. Lahko je tudi v dveh mesecih. A ne glede na to kako dolgo poteka, je dejstvo, da deluje terapevtsko.

4 vidiki, zakaj spomladansko čiščenje deluje terapevtsko

Umirjanje uma

Ob tem ko čistim, običajno ne razmišljam veliko in opazila sem, da se pogosto moj um popolnoma umiri. Kar na enkrat se zalotim, da je moja glava prazna, da notranji preganjalec molči in da preprosto samo obstajam brez miselnega nemira, ki mi je še kako dobro znan. Ta občutek »prazne glave« mi je znan iz meditacije, nikoli pa ne bi verjela, da ga lahko dosežem med čiščenjem, če ne bi tega izkusila na lastni koži.

Soočenje s čustvi

Drugi vidik spomladanskega čiščenja, ki je terapevtski, je soočenje s čustvi, ki pridejo na dan ob pogledu na nekatere stvari, ki jih je potrebno zavreči - bodisi z razočaranjem ob pogledu na kos oblačila, ki je bil kupljen v trenutku nepremišljenosti in že 2 leti visi v omari, bodisi s spomini na preteklost, v obliki takšnih ali drugačnih spominkov in daril. In morda nam včasih to soočenje s čustvi služi tudi kot spodbuda, da naredimo tisti že tako dolgo odlašani korak na poti do spremembe življenja na enem ali več področjih.

PREBERITE TUDI: 10 stvari, ki jih redko očistimo, pa bi jih morali

Priprava prostora za vstop novega

Tretji vidik spomladanskega čiščenja, ki prav tako vpliva blagodejno, je občutek zadovoljstva, ki ga s seboj prinese dobro opravljeno delo, občutek svobode, ki ga da pospravljeno in ne natrpano stanovanje, občutek, da zopet lahko zadihaš s polnimi pljuči, občutek, da si naredil prostor, da energija ponovno nemoteno teče po prostoru in veselje ob zavedanju, da si pripravil tudi prostor, s katerim v svoje življenje privabljaš novo in zaupaš, da bo tisto novo tudi prišlo. Z odstranitvijo vsega kar nam ne služi več, tako v materialnem kot čustvenem smislu, namreč vedno naredimo prostor za novo.

Tipično razmišljanje v smislu »Čez sedem let vse prav pride,« je sicer lahko koristno, pogosto pa deluje zelo omejujoče. Če se namreč vprašamo, kaj sporočamo s tem stavkom, lahko hitro ugotovimo, da nič kaj dobrega. Sporočamo, da ne zaupamo, da nam bodo v življenju na voljo tiste stvari, ki jih v danem trenutku za svoje bivanje resnično potrebujemo. Tu ne govorim o željah; želje so čisto nekaj drugega, so produkt našega ega, ki mu nikoli ni dovolj. Govorim v smislu zaupanja, da nam bo v vsakem trenutku življenje na voljo vse, kar za preživetje potrebujemo, govorim o zaupanju, ki ga razvijemo do sebe in v svoje sposobnosti, da bomo znali poskrbeti zase in za svoje bližnje in da bomo imeli dovolj kljub temu, da smo v smeti vrgli odkrušene kozarce, preperele rjuhe in iz svoje garderobe odstranili premajhne ali prevelike kavbojke.

PREBERITE TUDI: Se tudi vam zdi, da konfliktov med vama ni in ni konec? Se le vrtita v krogu?

Kreiranje notranjega miru

Zadnji vidik je čisto praktičen. Verjamem namreč, da ste se že kdaj zalotili kako ste v množici vseh drobnarij, ki ležijo v vašem stanovanju, iskali točno določeno stvar, ki je nikakor niste našli. Morda so bili to ključi, morda obvestilo, ki ste ga morali podpisati za otroka ali pa nekaj tretjega. Iskanje nečesa, še posebej takrat, ko se nam zdi, da nas priganja čas, je običajno pospremljeno z nervozo in nemirom, morda tudi s kančkom jeze in z obvezno zaobljubo, da se bomo kmalu lotili pospravljanja. Z urejenim in čistim stanovanjem bomo poleg vsega dobrega v svoje življenje povabili tudi mir, predvsem pa si prihranili kar nekaj časa in slabe volje, ki bi ju v nasprotnem primeru namenili iskanju stvari.

Še več o avtorici prispevka Petri Cvek in njenem delu pa boste našli tukaj in tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Metka Klevišar: ŠELE SEDAJ JE IZVEDEL, DA JE ZEMLJA PLOŠČATA

Googlu lahko postaviš katerokoli vprašanje in dobiš odg...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

10 znakov, ki kažejo, da vas oseba izkorišča

Nihče ne želi biti v odnosu izkoriščen – izkoriščanje n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.