Zmerno pekoči čiliji so zdravi. Vsebujejo sestavino kapsiacin, ki zelo pozitivno deluje na naše telo. Krepi srce in ožilje, preprečuje srčno ali možgansko kap.
Kapsiacin pa je tudi krivec, da čili peče. Če imate radi pekočo hrano, potem vas to najbrž ne moti. Če pa pekoče hrane niste vajeni, pa se vam zgodi, da jo okusite, zna biti pekoči občutek v ustih moteč. V tem primeru se spomnite na naslednje nasvete, ki zares takoj odpravijo pekoči občutek in pomirijo naše brbončice.
Takoj, ko vas prične peči, popijte kozarec mrzlega mleka ali pa pojejte košček sira. To dvoje hitro nevtralizira pekoči občutek.
Pomaga tudi, če takoj daste v usta žličko jedilnega olja. Tega ne pogoltnete, ampak ga žvrkljate po ustih nekaj minut, nato pa izpljunete.
Če imate pri roki med, limono, paradižnik ali arašidovo maslo, bo pomagalo tudi to. Počasi topite v ustih katero koli od naštetih živil in pekoči občutek bo izginil.
Tudi kruh ali krompir pomagata. Sicer ne odpravita pekočega občutka, pomagata pa, da se ta ne širi in da hitreje preneha.
Največja napaka pa je, če poskušate pekoči občutek v ustih pohladiti s tekočino. Mnogi najprej posežejo po vodi, a ta ne bo pomagala.
Nič slabega ni, če sem ter tja malce začinite svojo hrano s pekočim čilijem. Le pazite, da bo ta le toliko pekoč, da ga boste lahko prenesli. Raziskave so namreč pokazale, da ljudje, ki redno jedo pekočo hrano, živijo dlje.