Stres je naravni odziv

Moji odnosi > Psihologija | piše: Tatjana Frumen | 19.11.2018
Stres je eden največjih sovražnikov sodobnega časa, čeprav je čisto naraven odziv organizma na nevarnost, ki omogoči našemu telesu hitrejšo odzivnost za pobeg oz. spopad in s tem poveča možnosti za preživetje.
Kadar pridemo do spoznanja, da ne bomo zmogli sami, ni greh poiskati terapevta, ki nam pri premagovanju naših travm lahko pomaga. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Kadar pridemo do spoznanja, da ne bomo zmogli sami, ni greh poiskati terapevta, ki nam pri premagovanju naših travm lahko pomaga. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Danes skoraj ni živega bitja, ki ne bi občutilo stresa in njegovih posledic. Nevarnosti, ki bi ogrožale naša življenja ni več veliko, naše telo pa ta mehanizem vedno pogosteje uporablja, izčrpava naše skrite rezerve ter povzroča kup težav in kroničnih bolezni.

Preden se spopademo in obvladamo svojega »sovražnika«, moramo razumeti kako ta deluje, zato je pomembno, da razumemo zakaj je stres potreben.

Poznamo pozitivni in negativni stres.
Pozitivni stres doživljamo takrat, ko zaradi njega dvignemo našo zadnjo plat in se motivirani soočimo z ovirami ali spremembami v našem življenju. Naval adrenalina, ki se ob tem sproži, poskrbi, da naš organizem uporabi vse »skrite« rezerve za dosego cilja. Vozniki bi rekli, da vklopimo »turbo« pogon, ki pomaga pri vzponu na strmino. Pozitivni stres uporabljajo športniki, motivatorji, trenerji in skoraj vsi mi, ne da bi se zavedali, da gre za stres. Pa vendar se moramo zavedati, da je po vsaki poti, vsakem doseženem cilju potreben počitek. Tako kot mora počivati vozilo med vzponi, sicer bi pregorel motor, bi morali počivati tudi mi, a to velikokrat pozabimo.

Dokler še čutimo naval adrenalina in se počutimo nepremagljivi kot HULK, želimo to izkoristiti in se ženemo naprej, dokler ne pridemo do točke, ko nismo več gospodarji situacije in ne svojega telesa. Telo se začne obnašati čudno, pojavijo se bolečine, neudobje, nemir, strah. Motor se pregreje in potreben je počitek. Vsi vemo, da kadar v vozilu zagori rdeča lučka za olje, moramo vozilo takoj izklopiti, sicer bo škoda velika ali pa se bo potrebno od vozila celo posloviti. Kaj pa mi? Kljub opozorilom vzamemo tableto (kot da bi prelepili rdečo luč) in slepo sledimo zastavljenemu cilju.

Seveda je rezultat našega početja izgorelost in bolezen. Krivdo za naše počutje obesimo stresu, ne razmišljamo pa, da smo ta stres povzročili sami. Kadar »crkne« »turbo« pogon pri vozilu seveda nismo krivi mi in naše početje, temveč slab motor in proizvajalec, ali ne? Motor pri vozilu zlahka zamenjamo, ali pa zamenjamo vozilo, čeprav ima to svojo ceno in nas velikokrat udari po žepu.

Zavedati pa se moramo, da ima tudi naše življenje svojo ceno, ki pa jo določamo sami in tukaj se nam po navadi zatakne. Ali veste kam merim?

Dokazano je, da nekateri ljudje lažje premagujejo stres kot drugi in da je ozadje stresa največkrat povezano z našim načinom razmišljanja in čutenja. Temu lahko samo pritrdim in prepričana sem, da so posledice stresa povezane s samopodobo posameznika. Seveda ne moremo vse težave s stresom metati v en koš, saj tudi nepredvidljive življenjske situacije lahko privedejo do hudega stresa ( smrt v družini, naravne nesreče, vojna, izguba službe, bolezen), te so zopet specifika. Govorim o vsakodnevnem stresu, ko se ljudje izgubimo v vsakdanu in izgubimo na tej poti smisel in cilj.

Ljudje z nizko samopodobo težje premagujejo posledice stresa
Ljudje, ki cenijo sebe in svoje življenje, razmišljajo pozitivno, so usmerjeni v rešitve. Težje podležejo pričakovanjem in zahtevam okolja, službe, partnerja, kadar ta niso v skladu z njihovimi predstavami, cilji, željami. Takšni ljudje razmišljajo s svojo glavo in sledijo svojim ciljem.

Pravi razlog negativnega stresa ni samo, da ne znamo odnehati pri pozitivnem stresu, temveč da delamo, kar se od nas pričakuje in ne to kar bi mi radi počeli (več o energijah pričakovanja lahko preberete na povezavi TUKAJ). Seveda je to največkrat v nasprotju z našimi pravimi željami in hotenji, zato postajamo nezadovoljni, utrujeni in celo nagrada, ki nam je bila obljubljena, izgubi svojo vrednost. Velikokrat smo zaradi dobrih odnosov pripravljeni delati celo v svojo škodo, a na koncu se počutimo izigrane, manjvredne, utrujene, nepomembne in še bi lahko naštevala. Izgubimo samospoštovanje in ne upamo postaviti mej, zagovarjati svojih prepričanj, zato se največkrat »umaknemo« v bolezen, ali pobegnemo. Mogoče zamenjamo službo ali razmerje. Nekaj časa je super, potem se zgodba ponovi. Razlog, da ne zmoremo postaviti mej in reči NE, pa je v naši nizki samopodobi.

Preprosta rešitev je dvigniti svojo samopodobo, prevzeti odgovornost in uvesti spremembe. Po navadi pa to ni tako enostavno, sploh kadar je telo izčrpano. Nemalokrat tudi ugotovimo, da smo ujetniki mrež nezavednih vzorcev, travm, morebitnih zlorab, prepričanj ter pričakovanj naših staršev in prednikov. Prevzame nas obup. A ni vse tako črno, kot se zdi. Obstaja pot, na katero lahko stopimo, če smo pripravljeni videti.

Kaj lahko naredimo sami
Ljudje dobivamo najboljše zamisli, ko umirimo sebe in svoje misli. Pomembno je, da to naredimo preden se lotimo spreminjanja svojega življenja.

To lahko naredimo s pomočjo dihalnih vaj, meditacije, s pomočjo terapevta, sprehodov v naravi, s pogovorom s prijateljico, ali kako drugače. Če ne gre drugače, obiščimo zdravnika, ki nam bo predpisal bolniško. Skratka, vzemimo si čas zase!

Razmislimo o tem kaj radi počnemo in kaj ne. Naredimo pregled našega življenja. Dovolimo si sanjati in vklopiti domišljijo. Zapišimo naše želje na papir ali v beležko. Oblikujmo načrt in urnik ter vključimo vanj dejavnosti, ki nas veselijo. Začnimo brati knjige, pričnimo delati na svoji samopodobi. Razmislimo o svojih mejah, normah. Poiščimo osebo, ki bo verjela v nas in nas vzpodbujala. Zamenjajmo družbo in poiščimo pozitivno okolje. Obiščimo frizerja ali si privoščimo stilsko preobrazbo. Več časa namenimo sprehodom in gibanju v naravi. Negujmo in razvajajmo svoje telo. Družimo se z živalmi. Več se smejmo.

Kadar pridemo do spoznanja, da ne bomo zmogli sami, ni greh poiskati terapevta, ki nam pri premagovanju naših travm lahko pomaga. Nekdo se bo obrnil k alternativi, obiskal kakšno delavnico ali tečaj, drugi bo poiskal pomoč v klasični medicini, tretji pa oboje. Važno je, da se ne sramujemo prositi za pomoč.

Nekateri boste našli odgovor in rešitev za vaše težave, drugi boste iskali izgovor. Ne glede na to, kaj sedaj čutite in v kakšnem položaju ste, verjemite, da je stres mogoče premagati, vendar to lahko storite samo sami.

Ne obljubljam vam, da bodo stresne situacije izginile iz vašega življenja, to enostavno ni mogoče. Zagotavljam pa vam, da boste začeli v svojem življenju uživati in vaše življenje bo dobilo namen. Kadar ima naše življenje namen, pa raste naša vrednost in naša samopodoba.

Verjamem, da vam bo uspelo!

Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Metka Klevišar: ŠELE SEDAJ JE IZVEDEL, DA JE ZEMLJA PLOŠČATA

Googlu lahko postaviš katerokoli vprašanje in dobiš odg...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

10 znakov, ki kažejo, da vas oseba izkorišča

Nihče ne želi biti v odnosu izkoriščen – izkoriščanje n...

Privabite pomlad v svoj dom!

Na polno uživajte v sveži energiji, ki jo prinašajo prv...

Metka Klevišar: VEDNO MORA BITI NEKDO KRIV

Ko poslušam različne ljudi, ugotavljam, da mora biti za...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.