E-novice

Naroči se in prejemaj nove članke, nagradne igre in kupone.
 

Teh živil nikoli ne lupite!

Aktualno > Zanimivosti | piše: K. Z. | 7.12.2014
Ali se zavedate, da so nekatera živila zelo zdravilna, a je večina njihove zdravilnosti prav v olupkih, ki jih zavržete? V prispevku najdete seznam tistih živil, ki jih ne smete lupiti!
Olupki nekaterih živil so zelo hranljivi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Olupki nekaterih živil so zelo hranljivi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Nazaj Naprej
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Strokovnjakinja za zdravo prehrano Katie Cavuto svetuje, da se nekatere vrste sadja in zelenjave ne lupi, saj se največ zdravilnih snovi skriva prav v olupkih, ki jih navadno zavržemo.

Krompir
Kadar pripravljamo pire krompir, krompir v solati, pečeni krompir, odstranimo olupke. To pa ni najboljše, saj se kar 20 odstotkov vseh hranljivih snovi skriva prav v njih. V olupku krompirja je polno vitamina B, mineralov, vlaknin. Zato krompir le dobro operite in pojejte z olupkom. Razen, če pripravljate zelo star krompir.

Jajčevec ali melancan
Prav v olupku jajčevca se skriva izredno močan antioksidant, ki se bori proti razvoju mnogih bolezni, prav tako pa uspešno upočasnjuje tudi staranje. Jajčevca nikar ne lupite več.

Sladki krompir
Tudi v olupku sladkega krompirja, poznanega tudi pod imenom topinambur se skriva veliko zdravilnega, vsebuje vitamin C, kalij in beta karoten.

Sveže kumare
Četudi je olupek sveže kumare nekoliko grob, je nikar ne lupite, le dobro operite. Bogata je z zdravilnimi snovmi, ki krepijo imunsko odpornost, vsebuje antioksidant, ki preprečuje zaprtost in blagodejno vpliva na črevesje.

Korenje
Tudi korenja nikar ne lupite, potrebno ga je le dobro oprati. Vsi antioksidanti, ki se skrivajo v njem, so namreč tik pod površjem.

Pastinak
Pastinak ali belo korenje je zelenjava, ki se največkrat uporablja v zimskih mesecih. Nikar ga ne lupite, saj vsebuje pod površjem zelo hranilne snovi.

Jabolka
O jabolkih smo že večkrat pisali. Če imate domače, morate vedeti, da je prav olupek najbolj zdrav, bogat je z vlakninami, ki zelo ugodno vplivajo na prebavo, bogat je z vitaminom C, kvercetinom in ostalimi antioksidanti, ki se uspešno borijo proti raku.
Morda te zanima tudi:

Test: Le peščici ljudi je uspelo, pa vam?

Skoraj nemogoče jo je najdi. Poskusite in preverite, ka...

Bivanje v naravi podaljšuje življenjsko dobo

Rek »narava zdravi« dobiva nov pomen. Raziskovalci so n...

HOROSKOP: Kaj bo prinesel teden?

Teden začenjamo s podporo Venere in z novo Luno v torek...

Test: Kako dober pa je vaš spomin?

V preprosti in zabavni igrici preizkusite vaš spomin in...

Položaj vaših nog pri sedenju razkriva vašo osebnost!

Ali ste vedeli, da način, kako sedite, kako položite no...

Parkinsonova bolezen bolj ogroža rdečelasce

Ljudje z rdečimi lasmi niso samo bolj nagnjenih h kožne...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ti je članek všeč? Klikni "Všeč mi je" in podaj svoj komentar.

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo uredniške politike portala MojaLeta.si. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila sodelovanja na portalu.
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2017 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.