Pripravite si:
30 velikih bezgovih cvetov
3 l vode
3 kg sladkorja
3 citronske kisline (citronke) 3 krat po 20 gr(skupaj 60 gr)
2 limoni (neškropjeni)
1 pomaranča (neškropljena)
1 pest osmukanih listov mentolove melise (limonine mete...)
Izdelava sirupa:
Vodo zlijte v malo večjo posodo, jo zavrite in odstavite. Vanjo dodajte sladkor in citronsko kislino, dobro premešajte in ohladite do polovice. Sedaj dodajte liste melise (mete...), nikakor v vročo vodo, temveč v toplo, da se iz nje lažje izločajo eterična olja. Sedaj ohladite na sobno temperaturo in dodajte bezgove cvetove (s škarjami odstranite peclje - zeleni del), dodajte tudi kolobarje limon in pomaranče. Dobro premešajte, pokrijte s prtičem, da diha in za 24 ur (ali še kakšno uro več) pusite, da postoji.
Po 24 -ih urah sirup precedite, (z gazo ožmite cvetove ter kolobarje limone in pomaranče) skozi gosto cedilo ali gazo, čez lijak v steklenice (ne čisto pod vrh!!) in zaprite. Sirup skladiščite v temnem in hladnem prostoru. Lahko ga pijete z navadno vodo. Najboljši je z mineralno vodo.
Iz recepta boste dobili 4,9 l bezgovega sirupa.
Priprava steklenic:
Priporoča se steklena embalaža (ne pvc !!!!). Steklenice temeljito umijte, osušite in jih sterilizirate na 110 stopinj.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.